Poginulo deset članova porodice Reka

Telegrame saučešća porodicama nastradalih uputili su i predsjednik Parlamenta Jakup Krasnići i predstavnici parlamentarnih partija. Predsjednica Kosova Atifete Jahjaga izrazila je sinoć saučešće zbog pogibije građana Kosova u selu Restelica, u opštini Dragaš.

Dopunjeno u 12:57

Deset članova porodice Reka izgubilo je život u sniježnoj lavini koja se juče dogodila u selu Restelica na Kosovu ,potvrdili su mještani.

Spasioci koji učestvuju u akciji izvlačenja stradalih u sniježnoj lavini pronašli su beživotno tjelo dvadesetogodišnjeg mladića, poslijednjeg člana porodice Reka, čime je broj žrtava ove katastrofe povećan na deset.

U sniježnoj lavini koja je juče pre podne u Restelici srušila sedam, a oštetila šest kuća spašena je samo jedna djevojčica, koja je sinoć prebačena u bolnicu u Prizrenu i koja je van životne opasnosti.

Dopunjeno u 12:20

U Restalici,  spasioci su oko 11 sati pronašli još dva beživotna tela porodice Reka. Natavlja se potraga za još jednim članom porodice, mladiću starom dvadesetak godina.

Bilans žrtava sniježne lavine u  selu Restalica popeo se na devet, pošto su spasioci pronašli beživotna tela muškarca i žene, članove porodice Reka.

Specijalne ekipe BSK-a, Kosovske policije,  KFOR-a,  kao i mještani Restelice i okolnih sela, neprekido rade na rasčišćavanj ruševina, kako bi pronašli poslijednjeg člana porodice.

Radi se o mladiću starog dvadesetak godina, za kojeg mještani Restelice kažu da je sve manje nade da će ga pronaći živog, obzirom da je prošlo više od 24 časa, od momenta kada se nestreća dogodila.

Dopunjeno u 11:26

 

U Restelici se traga za još tri osobe koje su ostale pod ruševinama.Nezvanično,radi se o mužu,ženi i djetetu.

Prema posljednjim informacijama sa terena na osnovu izjave poslanice u Skupštini Kosova, Dude Balje od sniježne lavine koja je danas zadesila Restelicu stradalo je deset osoba i jedna djevojčica je spašena.

"Dogodila se velika tragedija, jedna od najvećih koja je zadesila ovaj kraj. Sniježna lavina odnijela je živote desetoro ljudi, na svu sreću jedna djevojčica je spašena. Bilo je dosta ljudi koji su radili na terenu, vremenske prilike su bile loše i teren je bio krajne nepristupačan. Izražavam saučešće porodicama nastradalih i zahvaljujem se Vladi Kosova na ukazanoj pomoći", izjavila je Duda Balje.

Jedinice za traganje i spašavanje u potrazi su za još tri osobe koje se nalaze u porušenoj kući od lavine snijega. Potraga za ove tri osobe biće nastavljena i u toku noći

Salim Jonuzi predsjednik opštine Dragash izjavio je za Koha.net da je dosad pronađeno 7 bez životnih tijela.

U ruševinama pronađena je jedna živa djevojčica i nalazi se van životne opasnosti. Ljekar Sejdo kacka izjavio je da je djevojčica transportovana u Prizrenskoj bolnici i da se nalazi van životne opasnosti.

U vjestima RTK u 19,30h uspostavljena je video veza sa mjesta nesreće u Restelici. U večernjim satima uz pogoršanje vrijemena se pokušava naporima FSK, Policije Kosova, KFOR-a, te žitelja sela Restelice ali i drugih sela stići do zatrpanih.Policija je izjavila da su dvije žrtve muškog roda , dok je jedna ženskog roda, dok se još uvjek traga za još devet zatrpanih.

Elham Seferi zamjenik komandira policije u Dragašu je izjavio da su dvije kuće potpuno prekrivene snijegom lavine, ostali zatrpani još 9 članove porodica Fehima i Redžepa Reke.

Zbog veoma teškog terena koji otežava upotrebu teških mašina, strahuje se da potraga može potrajati i nekoliko dana.

Lavina visine 10 metara i širine 500m prekrila 12 kuća, od kojih vlasnici 10 u Italiji i Švicarskoj, gdije rade.
Do sada je ispod lavine izvučeno tri tijela, rekao je koordinator za saradnju sa medijima u opštini Gora Mazim Mehmedi.

Prema informacijama koje pristižu broj nastradalih je vjerovatno veći jer je u kućama zatrpano 11 osoba.

 Mehmedi je rekao da su dvije kuće u Restelici u potpunosti uništene i dodao da još uvijek pada snijeg i duva jak vijetar koji otežava potragu za eventualno preživijelima.

 U Restelicu do koje je probijen put kroz sniježne nanose pristižu mještani svih goranskih sela, a Kfor je helikopterima prebacio i ekipu bezbjedonosnih snaga Kosova.
Kfor je zajedno sa lokalnom samoupravom angažovao mehanizaciju da pročisti zavejani put koji vodi prema
Restelici.
U selima opštine Dragaš visina snijega dostigla je 2,5 metara.

Ljekar u selu Restelica Sejdo Kacka je izjavio da su sve informacije i dalje nepotvrdjene. Izvjestaje o zrtvama koje mozemo vidjeti na drugim sajtova su za sada nepotvrdjeni.

Ekipe koje se probijaju do mjesta nesrece i dalje se bore sa velikim snijeznim nanosom u tome ih sprijećava i lose vrijeme. On je i dalje blizu mjesta nesrece., u kontaktu je sa policijom i drugim sluzbama koje su ukljucene u akciji spasavanja.

Prema nezvaničnim informacijama u lavini snijega u Restelici poginulo 6 osoba i sumnja se da ima još žrtava.

Kako javljaju izvori Koha.net u lavini koja je zatrpala nekoliko kuća, život je izgubilo  nekoliko osoba. Od strane zamjenika ministra BSK-a Shemsi Veselija potvrđeno je za dvije žrtve, jedna od žrtava je N.Reka (1958), a druga je djveojčica čiji identitet nije utvrđen.

Zamjenik ministra Bezbjednosnih snaga kosova Shemsi Veseli izjavio je da helikopter KFOR-a prebacio četiri jedinice BSK-a za pomoć meštanima selaRestelice u potrazi za nestalima ispod snijega.

Prema informacijama od mještana sela Restelice jedna osoba je preminula i izvučena je iz jedne od zatrpanih kuća, lekari lokalnog Doma zdravlja koji su na terenu nisu uspijeli da joj spase život. Put prema Restelici nije prohodan zbog velikog snijega, a otežane su i telefonske veze.

Lavina koja je nosila sve pred sobom, popuno je sravnjila ćetiri kuće u selo Restelica.Prema još ne potvrđenim informacijama sa terena prepostavlja se da nema preživelih u nestreći koja se dogodila u selu Restelica.

Mještani koje se zajedno sa ekipom za hitne intervencije probijaju do nastradalih, nailaze na djelove nameštaja, te ih to dovodi na zaključak da su i kuće potpuno uništrene.

Helikopteri KFOR-a u prvom naletu nisu uspeli da stignu do lice mjesta, zbog slabe vidljivsti bili su prinuđeni da se vrate u bazu. Očekuje se dolazak specijalne jedinice polcijije sa specijalim dresiran psima tragačima, kako bi pronašli zatrpane u snjegu, kako javlja gorapress.net

slijed velikih sniježnih nanosa i velikih smetova, u Restelici je lavina zatrpala pet kuća, u kojima je bilo i ukućana i nezna se njihova sudbina. Sumnja se da ima i žrtava. Prema prvim informacijama sa terena u toku je akcija spašavanja.

"Mještani su se samoorganizovali ali pristup mjestu događaja je nemoguć zbog velikih sniježnih nanosa", rekao je Šaban Hadži, podpredsjednik sela Restelica u drgaškoj opštini.

Akciju pomoći i spašavanja dodatno otežava i neprohodan put do sela Restelice kao i nepostojanje nikakve mehanizacije u selu koja bi pomogla da se što prije dođe do zatrpanih ljudi.

Veliki dio dragaškog regiona je odsječen i nema stuje ni telefonskog signala.

Politički predstavnici su obavjestili Vladu i turski KFOR tražeći mogućnost da se čim prije očisti put do Restelice koji je blokiran i traže angažovanje helikoptera.

Vezani članci

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš