Bugarska zainteresovana za Gorance u Albaniji

Potpredsjednica Bugarske Ilijana Jotova posjetila Gorance u Abaniji

Danas je potpredsjednica Bugarske, Ilijana Jotova posjetila goransko selo Šištevac i Orgosta u Albaniji.

Cilj službene posjete goraskim selima je nedavna prizavanje Bugarske manjinje u Albaniji. Prema statističkim podatcima jedan deo pripadniaka Goranske zajednoce se na poslednjem popisu stanovništa u Albaniji izjasno kao Bugari, i današnja posjeta potpredsjednice Bugarske, Ilijane Jotove je potvrda da je Bugarska kao država zaintereovana za svoje sunarodnike u albanskom djelu Gore koji su se na popisu izjasnili kao Bugari, i kojima će Bugarska  priznati pravo na državljanstvo, kazali su za gorapress.net,  predstavnici udruženja "Naša Gora" u Albaniji.

Obraćaju ći se prisutnima potpredsjenica Ilijana Jotova je kazala: "Hvala vam na ovakvom toplom dočeku, hvala na gostoprimstvu i hvala što govorite na čistom bugarskom jeziku. Ovde sam u službenoj poseti samo posle mjesec dana od priznavanja Bugrske manjinje u Albaniji. Od sada pa nadalje  u vašim je rukama učenje jezika u školama. Želimo da sačuvamo Bugarsku tradiciju, da imamo više ovakvih dobrih devojaka obučenih u narodnoj nošnji, da pevaju baugarske pjesme. Danas smo ovdje u poseti da čujemo i vas, da razgovaramo i da vidimo šta ćemo dalje raditi".

Potpredsjednica Ilijana Jotova, je obećala da će Bugarska pomoći u izgradnji infrastrukture u devet goranskih sela. "Takođe smo razgovarali o drugim stvarima vezanim za bugarsko državljanstvo. Mi ćemo uraditi određene reforme koje će skratiti period čekanja i olakšati proceduru dobijanja državljanstva", istakla je između ostalog  Ilijana Jotova.

Potpredsjednica Bugarske Ilijana Jotova u Šištevcu se sastala predstavnikom udruženja "Naša Gora", Fisnikom Hodžom kao i predstavnicima udruženja "Ujedinjeni Bugari Kosova" koji djeluju u kosovskom djelu Gore.

Bugarski premijer Bojko Borisov je nakon usvajanja zakona o zaštiti nacionalnih manjinja izjavio da je Albanija  nakon 104 godine priznala bugarsku manjinu. “Uložili smo izuzetne diplomatske napore kako bi postigli taj uspjeh i zaštitili prava Bugara, koji su bili dio formiranja našeg naroda, ali su ostali izvan naše savremene granice”, napisao je Borisov na svojoj Facebook stranici.

On je zahvalio premijeru Albanije Edi Rami koji je obećao da će zaštiti interese Bugarske zajednice.

Vlada Albaniej usvojila je Predlog zakona o zaštiti nacionalnih manjina u kojem je navedeno da se nacionalnim manjinama u toj zemlji smatraju Grci, Makedonci, Vlasi, Romi, Egipćani, Crnogorci, Bošnjaci, Bugari i Srbi.

Albanija prvi put donosi ovakav zakon, a njegovo donošenje usloivila je Evropska unija nastavkom pregovora za članstvo u toj organizaciji.

"Ovaj zakon reguliše ostvarivanje prava pripadnicima nacionalnih manjina u Albaniji, u skladu sa odredbama Ustava Albanije, Okvirne konvencije Saveta Evrope za zaštitu nacionalnih manjina ratifikovane 1999. godine i međunarodnih ugovora iz oblasti ljudskih prava", navodi se između ostalog u tekstu Predloga zakona.

Pripadnici manjina treba da poštuju pravnu državu, teritorijalnu celovitost i suverenitet Albanije.

Zakonom se garantuje predstavljanje i negovanje kultura nacionalnih manjina, etničkih, jezičkih i verskih karakteristika i tradicija, kao i prava u identifikaciji i obrazovanju.

U članu 3 zakona navodi se da su nacionalne manjine sada formalno priznate zakonom, na inicijativu Vlade i na predlog ministra unutrašnjih poslova, a na osnovu zahteva predstavnika manjina.

Londonskim mirom, kojim je izvršena podjela teritorija, potvrđena Bukureštanskim dogovorom 1913. godine, devet goranskih sela pripalo je Albaniji. Konačna podjela je uslijedila marta 1923. godine kada je definitivno uspostavljena granica između Albanije i Kraljevine SHS.

Ovom podjelom najveći dio Gore pripao je Kraljevini Jugoslaviji (21 selo), a manji dio Albaniji (9 sela). Albaniji su pripala goranska naselja: Šišteec, Borje, Zapod, Pakiša, Orgosta, Crnjeljevo, Košarišta, Orešek i Očikle.

Prema poslednjem popisu stanovništava u devet sela naseljena Goranima  živi oko 6 hiljada stanovnika, obizorm da jedan veći broj se nalazi u gradovima Albanije, tačna cifra Gorana u Albaniji prema nekim procenama iznosi oko 12 hiljada stanovnika.

Izvor: (Redakcija/gorapress.net)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš