Počeli radovi na asfaltiranju puta Šištevac – Kruševo

U okviru projekta prekogranične saradnje sa državama u okruženjnu, sredstvima evropske zajednice, ovih dana su počeli radovi na izgardnju puta koji će povezivati selo Šištavec u albanskom i Kruševo u kosovskom djelu Gore, u duzini od oko tri kilometra.

Počeli radovi na asfaltiranju puta Šištevac – Kruševo

Kako je i projektom predviđeno, biće to moderna saobraćajnica, a na graničnom prelazu planiran je veliki parking i terminal za vozila do tri i po tone. Čim su započeli   grubi zemljani radovi, osjeća se radost stanovnika koji se nalaze i na jednoj i na drugoj strani, gdje trenutno postoji samo makadam. Raduju se ovom projektu i kažu da će za dva sata biti na albanskom primorju.

Velike sile su davne 1926. godine podjelie ovaj mali narod u dvije države, i najveća je radost kada se nakon toliko godina ispravljaju nepravde koje su nastale crtanjem mapa bez sagledavanja stvarnog stana na terenu.

 Jedan stanovnik Kruševa već je izgradio restoran nedaleko od granice i nada se dobrim poslovnim uspjesima kada se put asfaltira.

Za stanovnike Gore ovo je na neki način i kraj izolacije, bez obzira da li se radi o našim ljudima koji su na ovoj i onoj strani granice, kazali su mještani sela Kruševa. Ovim projektom Gora više neće biti, kao što je bila do sada.

Do sada je bila zatvorena sa svih strana i jedini izlaz je bio prema severu, odnosno prema Prizrenu. Prema riječima Admira Idrizija iz Kruševa, to će značiti brzi protok ljudi, robe i kapitala, bolja poslaovna saradnja te da ce ovaj kraj, napokom, nakon blizu sto godina stagnacije, prestati da bude slepo crevo i da ce uslediti brzi ekonomski napredak, kazao je Idrizi.

Put od Kuksa već asfaltiran u dužini od 18 kilometara do sela Šištavec.

Gora je počela da se povezuje asfaltnim putem i sa Makedonijom. Pre dve godine su, naime, započeli, radovi na saobarcajnici Restelica – Strezimir u dužini od 16 kilometara i vec je asfaltirano prvih šest kilometara.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš