Otvoreno pismo predstavnicima dijaspore, i učesnicima sastanka u Briselu

Predsjednik Demokratske stranke Vatan, Usmen Baldži povodom sastanka političkih predstavnika i nevladinog sektora iz Gore, sa predstavnicima dijaspore u Briselu, uputio je otvoreno pismo učesnicima sastaka koje prenosimo u cjelosti

Otvoreno pismo predstavnicima dijaspore, i učesnicima sastanka u Briselu

Poštovani predestavnici dijaspore, posebno nam je drago što iskazujete zabrinutost za situaciju našeg naroda koji je ostao u Goru. Cjenimo vaše zalaganje i aktivnosti vezane za postizanje sveopšteg jedinstva, što je i iperativ našeg političkog subjekta  svih ovih godina. Želja nam je da vaše aktivnosti doprinesu da se jednom zauvjek prestane  sa  poliikom  koja se zasnivala  na podjelama i antagonizmima.

Žao nam što Demokratska stranka Vatan, odnosno ja kao njen predsjednik nisam u prilici zbog opravdanih razloga  da budemo sa vama. Ali ovom prilikom pozdravljam sve one koji tamo prisustvuju i želim  da konačno među nama zavlada jedinstvo.

Ne smeju  postojati barijere među nama, bez obzira kako se ko izjašnjava. Moramo se izdiči iznad ličnih interesa. Naša politička različitost nesme biti nikakva prepreka već prednost. Zajednički interesi neka nas ujedine, a oni moraju biti iznad interesa svake partije i pojedinca

Kao odgovorn politički subjekt koji je od rata prisutan na našoj političkoj sceni , svjesni smo pozicije u kojoj se nalazi naš narod. Veoma dobro poznajemo probleme sa kojima se suočavaju naši građani. Znamo koliko je i vama bilo  teško kada ste bili prinuđeni da napustite svoje porodice, svoja sela, svoje  poslovne biznise. Krenuli ste u tuđinu jer ovde nažalost nije bilo mogućnosti da ostvarujete egzistenciju.

Naš cilj je upravo da stvorimo bolje uslove za sve nas. Želja nam je da se i vi jednog dana vratite i ovjde uložite svoj novac. To je najbolji  način da pomognete sebi. Da budete svoj na svome. Da budete na svoj vatan, kao  i da na taj način pomognete onima koji su ostali ovdje, i koji žive veoma tešto i bez zaposlenja. Vi ste naša nada za bolje sutra.

Kao što ste i upoznati mi smo prije dve godine  započeli sa zajedničkim sastancima koji su rezultirali potpisivanjem zajedničkog zahtjeva za Decentralizaciju, odnosno formiranje nove Opštine u kojoj bi naša zajednica činila večinu. Svjesni amo da će ovaj proces biti veoma težeak, a gotovo i nemoguć bez postizanja potpunog jedinstva. Znamo svi  da jedino ujedinjeni možemo ostvariti cilj, i trebamo se maksimalno tome posvjetiti.

 Veoma pasivno ponašanje i neodazivanje na zajedničkim  sastancima pojedinih predstavnika političkih partija, vraća ovaj proces unazad. Želim da svi zajedno poručimo svima onima koji se ne odgovorno ponašaju i koji nijesu za zajedništvo da će biti odgovorni pred generacijama koje dolaze iza nas, a historija će o njima dati i  konačan sud.

Ovo je veliko iskušenje za sve nas, i mi kao odgovorni ljudi moramo se i odgovorno ponašati. To nam je obaveza i amanet on naši starih koji se nikad u historiji Gore nijesu djelili.

Ovom prilikom pozivamo sve vas koji ste u prilici da se aktivno uključite i pomognete, naročito u periodu izbora kada nam je potrebna brojka, bez prejudiciranja koga ćete podržati. Tražimo od vas da kada god budete u prilici  ulažete u svoje sredine. Želimo da nam se vratite kao bogati biznismeni i razvijete na taj način našu lijepu Goru.

Vodeći se ovim principima predlažem  da se na ovom skupu u Biselu  donse jedna zajednička dekleracija, a da se u njoj ukoliko ste saglasni uvrste i naši sledeći predlozi.

  1. Da se nastavi sa zajedničkim sastancima na kojima će prisustvovati svi lideri, kao i oni koji mogu da daju svoj doprinos u postizanju potpunog jedinstva,
  2. Da se u Opštini Dragaš izabere zamjenik gradonačelika, konenzusom svih, i da to bude  prvi ispit  ka našem zrelošču a i zajedništvu,
  3. Da se na narednim lokalnim izborima izađe sa jedinstvenom listom, kao i da se traži najbolje riješenje za centralne izbore.
  4. Da se postigne dogovor o nevređanju i nenapadanju niti u medijama, niti na društvenim mrežama,
  5. Da se podjednako tretiraju i oni koji se izjašnjavaju kao Goranci i oni koji  se izjašnjavaju kao Bošnjaci,
  6. Da se formira poseban fond za pomoć ugroženim porodicama i studentima u Gori.

 

Ovaj moj predlog samo jedan mali doprinos, a naredne aktivnosti političkog subjekta kojeg predstavljam će biti realizacija svega ovoga u praksi,

Ovo moje pismo završiću riječima iz Kurana,  „I svi se čvrsto držite Allahovog užeta i nikako se ne razdeljujte“. Kao što vidimo iz ovog Kuranskog ajeta, jedinstvo je dakle naša obaveza i ustrajmo u tome.

Esselamu alejkum!

U Dragašu, 26.12.2016. godine

 

        Usmen Baldži,

 Predsjednik DSV i zamjenik ministra Obrazovanja

Izvor: (Redakcija)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš