Otputovale hadžije iz Dragaša i Prizrena

Uz prisustvo velikog broj prijatelja i rodbine juče su iz Dragaša i Prizrena put Mekke i Medine ispraćene hadžije koje putuju autobusima.

Otputovale hadžije iz Dragaša i Prizrena

U Prizrenu se hadžije privremeno rastali od svojih porodica i prijatelja ispred Prizrenske lige gdje je u tri autobusa na hadž otišlo 119 hadžija.

"Iz Prizrena na hadž putuje 119 hadžija, dok će sa cijelog Kosova ove godine svoju dužnost obaviti 840 hadžija", rekao je za naš portal Anel Avdiji, član Odbora Islamske zajednice u Prizrenu.

I u Dragašu su juče uz prisustvo velikog broja prijatelja i rodbine ispraćene hadžije. Ispraćaju koji je organizovao Odbor islamske zajednice Dragaša prisustvovao je predsjednik odbora Džemal ef. Abdula, a na hadž je iz ove opštine krenulo 57 hadžija.

Opao broj hadžija sa Balkana

Iz BiH ove godina na hodočašće u Meku i Medinu putuje 1.025 budućih hadžija, iz Makedonije 1.200, Srbije oko 270, a iz Hrvatske oko 50. Lani sa Balkana na hadž putovalo 3.700 muslimana.

Ove godine će tako u Meku 2.545 budućih hadžija, dok je prošle godine sveta mjesta posjetilo 3.700 muslimana sa Balkana.

Razloge manjeg broja hadžija, među ostalima, treba tražiti i u činjenici da je Kraljevina Saudijska Arabija smanjila kontingent budućih hadžija iz nekih balkanskih zemalja.

Izvor: (Redakcija)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš