Mještani sami čiste snijeg

Od petka paralisan život u opštini Dragaš

Veliko sniježno nevrijeme koje je zahvatilo opštinu Dragaš, od petka je gotovo paralisalo život u ovoj najužnijoj opštini.

  • Foto: Aljabak
  • Foto: Aljabak
  • Foto: Aljabak
  • Foto: Aljabak
  • Put za G.Krstac otvoren u 20:30 časova

Ovo je opština sa najvećom nadmorskom visinom na Kosovu. Ovo je treći dan kako mještani mnogih sela u ovoj opštini nemaju prohodan put do opštinskog centra.

Tek je juče probijen put do Restelice, nakon velikog napora firme koja održava regionalne putne pravce "Drini Kompani" koja je bila zaglavljena sa svojom mehanizacijom na prevoju ,,Buka” kod Globočice. Uz velike napore sanitetsko vozilo je uspelo da se probije sa bolesnicima koji idu u Prizren na hemodijalizu.

Dodatni problem pored snijega, veoma niskih temperature koje se kreću i do -25 stepeni, je to što je od četvrtka ovo područje  bez struje. Svi napori Elektrodistribucije KEDS-a, su dosad bili uzaludni. Kvar je lociran ali zbog velikog snijega ekipe KEDS-a nisu mogli zamjeniti dalekovod koji se bio srušio usled vjetra.

Kako portal gorapress.net saznaje, danas se očekuje pomoć Bezbednosnih snaga Kosova koje će pomoći u saniranju kvara.

Mještani mnogih sela kako u Gori tako i u Opolju sami su čistili put. U Gori je to bio slučaj sa mještanima Rapče, Radeše, Dikanca, Leštana i Vranište, a mještani Baćke iako malobrojni sami su uspjeli probili put do centrale. Mještani drugih sela u kojem ima  manje stanovnika jedva uspevaju da raščiste snijeg kroz svoja sela.

Situacija je veoma teška, otežana je međusobna komunikacija između sela, nema signala za mobilnu telefoniju zato što repetitori nemaju struju, a i baterije su se ispraznile na mobilnim telefonima, koje najčešće pune u nekom javnom lokalu u selu, preko agregata.

"Opština Prizren je proglasila vanredno stanje i nije nam jasno zašto to ne uradi opština Dragaš. Šta radi rukovodstvo ove opštine"? Pitali su mještani Rapče koji su sami više od tri kilometra probili put. "Sva sreća što je veliki broj mladih iz Austrije bio na odmoru u selu inače ne bi mogli sami da očistimo put.

Opština je izgleda zaboravila na svoje obaveze, samo naplate takse i  poreze od nas a nisu u stanju zimi nekoliko puta da nam očiste put. Stalno se žale kako navodnio nemaju dobre mašine. Ako mogu u svaku ulicu da stavljaju kocke zašto ne kupe dobre mašine, jer je poznato da je opština Dragaš na najvećoj nadmorskoj visini", kazali su mještani Rapče za gorapress.net, ogorčeni i nervozni što sami čiste snjeg.

Prema informacijama do kojih je došo portal gorapress.net, juče je put otvoren prema Orčuši, dok su mještani Radeše, Rapče, Dikanca, Leštana i Varništa sami očistili put. Neprohodni su putevi do ovog momenta put do Gornjeg Krstaca, i Zlipotoka,

Poslednje  vjesti : Prema informacijama sa terena kvar na elektro instalaciji je saniran u 17 časova, i počelo je ponovo redovno snabdevanje ove opštine strujom, nakon više od 72 časa, provedenih u mraku.
 Upravo ovog momenta, tačno u 20: 30  časova otvoren je put do Gornjeg Krstaca,  a nakon toga kako smo dobili informaciju od predstavnike firme  "Sed Turs"  nastaviće ukoliko su u mogućnosti još večeras  sa probijanjem puta prema Zlipotoku.

Izvor: (Redakcija)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš