Obavljena dženaza rahmetli Elmazu Dokle

Danas je na gradskom groblju u Kuksu ( Albanija) u prisustvu mnogobrojne rodbine i prijatelja obavljena dženaza rahmetli Elmazu Dokle. Neka mu Allah dž.š. podati Rahmet i Dženet

Elmaz Dokle je rođen 19. avgusta 1939. godine u goranskom selu Borje u Albaniji, gdje je i završio osnovnu školu. U ranom djetinjstvu sa familijom seli u Durs. Početkom '50-ih godina njegova familija se vraća Gori i seli u Kuks. Usljed teških ekonomskih uslova počinje da radi u jednoj slastičarnici.

Uporedo nastavlja školovanje i završava sedmogodišnju školu i gimnaziju.

Profesionalnu kvalifikaciju topografa završava u Tirani 1968. godine i od tada pa sve do 1998. godine radi kao šef Kancelarije katastra za okrug Kuks.

Njegov život je bio vezan za tri mjesta stanovanja: Borje, Drač i Kuks.

Nakon penzionisanja svoje vrijeme uglavnom je posvetio etnografiji, sakupljao je stare fotografije, eksponate i bio je pasionirani sakupljač starine iz gorskog dijela.

Godine 2010. objavio je njegovo kapitalno djelo "Borje i Borjani" na albanskom jeziku, monografiju koja je veoma dobro prihvaćena u javnosti. Nedavno je objavio još jednu monografiju svom gradu "Kukesi vjeter" (Stari Kuks), dok je iza sebe ostavio još mnoga djela u rukopisu.

Rahmetli Elmaz Dokle je ispunio svoj život i mirno otišao sa ovoga svijeta. Njegovo djelo “Borje i Borjani”, pravi je primjer kako treba pisati monografiju. On je najbolji dokaz da za velika djela nisu potrebne velike škole. Rahmet duši njegovoj, a familiji Dokle sabur”, riječi su saučešća dr Sadika Idrizija, dobrog poznavaoca života i djela ovog etnografa.

Izvor: (Redakcija)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš