Na tromeđi: Dokumentarni zapis o Restelici

Novinarska ekipa RTK2 na srpskom jeziku je boravila na krajnjem jugu Kosova, u Restelici. Restelica je jedno od najviših, a i najvećih sela u Gori.

Na tromeđi: Dokumentarni zapis o Restelici

Dok se stočarstvo cjenilo, bilo je hljeba za Resteličane i na obodima koji ih okružuju. Na pašnjacima Šar-planine beljela su se stada na sve strane. Ranije za vrijeme Turske ovdje u Restelici je bilo 96 hiljada ovaca, stoji u reportaži RTK2.

Kada se nešto kasnije domaća hrana zamjenila onom štancovanom u folije, lijepo upakovanom ali ne i ukusnom, žitelji Gore su pečalbu pretvorili u tradiciju. Kao i iz ostalih sela ovog kraja i iz Restelice, ko god stasa za težačke poslove, ostavlja dom, porodicu, ostavlja Goru. Odlazi daleko za korom hljeba.

Oni koji ovdje ostanu da žive, osjećaju se kao podvodni svijet zalutao u rukavcima rijeke tokom velike poplave. Kad se voda povuče u korito, njihova neizvjesnost traje do sljedeće kiše, ako je bude. Suša se u Restelici odužila. Prepolovila je broj onih koji u seoskom rukavcu opstaju.

Stočni fond je desetkovan. Nekoliko familija opstajava zahvaljujući bakalnicama u kojima se mogu naći namirnice za koje se nekad pješačilo po čitav dan do Prizrena, ili nešto kraće do Dragaša.

Nekoliko dućandžija živi od ponude tekstila i odjeće bez koje se ovdje ne može zamisliti nijedno slavlje.

Terzija - davno zaboravljena riječ još ponedgje kao u Restelici sačuvan zanat, dokaz je da se u selu sačuvala tradicija odavnina i da za krojače još uvijek ovdje hljeba ima...

U nastavku pogledajte reportažu RTK2.

Izvor: (info-ks.net)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš