Topao i sunčan decembarski dan u Dragašu

Na pijaci u Dragašu najprodavanija roba krompir, iz goranskih sela u Albaniji

Petak pijačni dan u Dragašu. Neobično toplo za ovo doba godine. Dok je u većini gradova na Kosovu veoma gusta magla, varošica Dragaš, koja se nalazi na nadmorskoj visini od 1050. metara, posljednjih nekolika nedelja gotovo cjelog dana iložena je suncu, a temperature su za ovo doba godine iznad prosjeka.

Dragaš, 18.12.2015. godine

Na pijaci primjetan veliki broj prodavca iz Prizrena i okonih sela, koji kako rekoše došli su da se nadišu čistog vazduha. “Vjerujte ugušismo se u magli u Prizrenu, kod nas je magla skoro čitav mjesec, i veoma je hladno. Ovde je veoma lepo, mada znamo i kakve mogu biti zime u ovom kraju, a  dešavalo se   da zbog velikog snjega i neprohodnih puteva ne dođemo na pijac sa svojim proizvodima i po nekoliko nedelja", kazali su za naš portal prodavci koji dolaze iz Prizrena i okolnih sela.

Prodavaca ima i iz Albanije, mahom iz susednih goranskih sela koji gotovo nikad ne propuštaju priliku da petkom, odnosno pijačnim danom dođu u Dragaš, i ponude svoje poljoprivredne proizvode. Njihovi prozvodi su jako traženi, jer se uzgajaju na velikoj nadmorskoj visini.

Zbog čiste okoline  i velike nadmorske visine na kojoj se uzgaju, odgovaraju svim standardima ekološki čiste i zdrave hrane. U većini mjesta gdje se uzgajaju nema asfaltnih puteva i gotovo nema ni saobraćaja. Robu na pijac uglavnom donose na konje i magarce, a od najtraženijih proizvoda  je krompir koji je izuzetnog kvaliteta.

Za dolazak u Dragašu većina njih koristi legalne prelaze koji su namjenjeni mještanima pograničnih naselja, a ima i onih koji prelaze na mjestima na kojima nema zvaničnih prelaza.

Primjetno je da petkom veliki broj građana susednih goranskih sela u Albaniji koristi zdrastvene usluge u Centru porodične medicine u Dragašu.

Izvor: (Gorapress.net)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš