Mještani Vranište i danas protestovali protiv izgradnje hidrocentrale

Danas je u ataru sela Vranište u opštini Dragaš, održan drugi po redu protest na mjestu gde bi trebalo da bude izgrađena mini hidrocentrala.

Mještani Vranište i danas protestovali protiv izgradnje hidrocentrale

Mještani sela Vranište su prošle nedelje uputili zahtjev  za sprečavanje izgradnje hidrocentrale na reci i u ataru sela Vranište.

Zahtjev je upućen: Gradonačelniku Opštine  Dragaš, Predsjedniku SO Dragaš, Kancelariji za zajednice, Vladi Kosova, nadležnim ministarstvima, Predsjedniku vlade Republike Kosova.

U upućenom zahtjevu mjšetani izražavaju nezadovoljstvo  i tom prilikom obavještavaju nadležne o odluci koju su donjeli na sastanku  sela.

Na sastanku je donjeta odluka   da se ne dozvoli uzurpacija i otimanje privatne imovime vlasnika zemljišta koje se graniči sa rijekom, kao i da se ne dozvoli bilo kakvo remećene priridnog toka rijeke i eventualna ekspropriacija vode bez saglasnosti mještana sela Vranište.

Na sastanku je takođe odlučeno da se od nadležnih organa i institucija zatraži:

Poništenje odluke o ekspropriaciji nepokretnosti na djelovima parcela koji se graniče sa rijekoma čiji su lasnici mještani sela Vranište, je po zakonu   SO Dragaš nije bila nadležna za pokretanje postupka ekspropriacije.

Postupak ekspropriacije je sproveden bez upoznavanja i razgovora sa građanima. Ekspropriacija je urađena bez javne debate i bez saglasnosti i učešća građana.

Oni su iistakli da SO Dragaš nije na adekvatan način utvrdila javni cilj radi ekspropreisanja privatne imovine građana sela Vranište, i ne samo njih nego i ostalih građana na području Gore.

Oni su izrazili zabrinutost za opstanak i svoju budućnost i budućnost svoje djece.

Protesti će biti nastavljeni sve do ispunjenja zahtjeva odnosno poništenja odluke o ekspropriciji.

Izvor: (Redakcija)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš