Mještani Kruševa sprečili kompaniju “Eurokos” da prokopa aspfalt, radi polaganja viskonaponskih kablova

Juče su radnici “Eurokosa” započeli radove na prokopavanju kanala kroz sam centar sela Kruševa, kakao bi postavili visokonaponke kablove za transport električe energije sa svojih centrala.

Mještani Kruševa sprečili kompaniju “Eurokos” da prokopa aspfalt, radi polaganja viskonaponskih kablova

Inače kompanija “ Eurokos” u gorskom djelu opštine Dragaš ima aktivne tri mini - hidrocentrale, a u toku su radovi takođe u gorskom djelu opštine Dragaš, za izgradnju još dvje  mini hidrocentrale.

“Ja sam predstavnik sela, a ujedno sam  i zaposlen u Familijarnom centru u Kruševu,  mještani sela su  nazvali da mi kažu da se izvode neki radovi u selu, kazao je za medije predstavnik sela, Dželjilj Toro, i nastavio. „Ja sam otišao i video da  je kompanija “Eurokos” počela sa pripremama za sečenje asfalta kroz sam centar sela, radi postavljanja  kablova visokog napona. Kompanija je prošle  godine  od nas tražila dozvolu da prokopaju kanal za prenos struje visokog napona kroz selo. Mi smo nakon njihovog zahtjeva  održali seoski satanaka na kome je jednoglasno doneta odluka  da se ne dozvoli kopanje kroz centar sela, iz razloga što bi se prilikom kopanja  pokidali seoski vodovodi, i kanalizacija, kaže Toro, predstavnik sela, i nastavlja.

 Kada sam video o čemu se radi  upozorio sam ih da to ne rade, jer nemaju saglasnost sela.Međutim oni su i dalje nastaili sa radom , pa sam ja bio prinuđen da pošaljem kolegu da pozove policiju, a ja sam otisao u džamiji da preko džamijskih zvučnika obavestim selo da znaju o čemu se radi i da izađu da vide.

Za veoma kratko vrjeme izašo je veliki broj mještana, pristigla je i policija, a nakon toga  kompanija je obustavila radove. Poilicija je mene privela na informativni razovor, i pokrenuli su  optužnicu protiv mene, jer sam navodno huškao ljude i pozivao ih na sastanak u vremenu kada su sva okupljanja zabranjena, kaže predsjenik sela, Dželjlj Toro i nastavlja.

Nisam nikoga zvao na sastanak, ali to ne znači da ako mi nemamo pravo na okupljanje, da neko može da radi kako se njemu ćefne. Mislim da je ovo zloupotreba ove situacije kada je zabranjenjo okupljanje. Neko je izgleda hteo da iskoristi ovu situaciju. Nažalost umjesto da pokrenu krivičnu prijavu protiv kompanije, koja radi bez saglasnosti sela i građevinske dozvole, oni mene privode, što se može tumačiti kao vid pritiska na svje meštane da popuste i pristanu da se prokopa kanal kroz centar sela.Nakon kratkog zadržavanja ja sam pušten, aprijava je prosleđena javnom tužiocu.

Dogovoreno je da se sutra održi sastanak sa predstavnicima i mještanima, i taj sastanak je održan danas. Mi smo ponovili naš stav i odluku koju smo ranije donjelu. Kompanija je obećala da će dovesti inžinjere i da će potražiti drugo rješenje, odnosno da trasa prođe na drugo mjesto. Međutim  nemamo nikakve garancije da ukoliko ne nađu alternativno rješenje da neće opet probati da kopaju po sred sela, istako je između ostalog prestavnik sela Kruševa, Đeljilj Toro.

Mi smo u međuvremenu kontaktirali nadležne u Opštini Dragaš i dobili informacije da kompanija nije imala nikakakvu saglasnost niti građevinsku dozvolu za izvođenje radova.

 „Nema potrebe da mnogo se diže galama oko ovoga. Danas smo razgovarali sa seoskim predstavnicima i još nekim meštanima i dogovorili smo se da sutra dođu naši inžnjeri da iznađemo rješenje kako da prebacimo elektrovodove, a da ne budu kroz selo. Više ne bih govorio o obome, jer nećemo dozvoliti da dodje do nesporazuma, kazao je predstavnik kompanije  Ljuljzim Rifaj .

Izvor: (Redakcija gorapress.net & Radio Gora)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš