Manastirica: Na gerilsko otimanje rijeke - gerilski ćemo se braniti

I na ovoj debati, kao uostalom i na predhodnim debatama po župskim selima, mještani Manastirice su također u žučnoj raspravi pokazali snažno protivljenje da se njihova rijeka oduzima i da im se remeti biodiverzitet i sve što krasi ovaj dio Šar planine.

Minstar Demiri, kao i poslanik Bajrami su prisutnimana debati hronološki iznijeli situaciju novonastalog, trenutno, gorućeg problema Župe koji je podigao tenziju među same njene građane. Kao što je i u ranijim susretima sa mještanima Župe i ovdje je pokazan jedinstven stav u odbrani njihovog životnog prostora.

"Mi smo nakon saznanju da će se u Župi izgraditi tri centrale, bez da se pitaju građani, ostali zaprepašćeni i odmah smo alarmirali najprije Minsitarstvo za ambijent i prostorno planiranje i od ministra Aganija zatražili da se hitno obustave dalje procedure oko izdavanja dozvola na osnovu lažnih debata“, kazao je ministar Demiri i pozvao i "one koji montiraju i krate snimke, te postavljaju na Facebooku kako bi okrivili nekog, da  stanu o odbranu Župe".

Poslanik u Skupštini Kosova Ćerim Bajrami je Manasteričanima poručio da ima zakonskih mehanizama kako da se zaustave neregularna i nezakonita "otimanja prirodnih resusrasa Župe", u ovom slučaju njihove rijeke, dok Župa ne dobije svoj Regulacioni razvojni plan i još jednom istakao da je za problem hidrocentrala čuo kasno, 26. aprila, od kada se i intezivno, preko ovog tima iz Koalicije Vakat, uključio u borbu da se to spriječi i da se narod pita.

"Zakonski mehanizmi su od  potpisivanja peticija do protesta građana. Govorićemo i u skupštini, govorićemo i sa novoizabranim predsjednikom PDK-a, zatražićemo pomoć i od Vlade. Ja neću više glasati u Skupštini Kosova što bude došlo, a treba moj glas", kazao je poslanik Bajrami i istakao da se stavlja na čelu narodnog bunta ako bude zatrebalo.

Poslanica Duda Balje je govorila o zakonskim okvirima izgradnje hidrocentrala, o tome da je Kosovu na putu ka EU potrebno oko 25 procenata obnovljive energije, ali je poručila da se glas naroda mora uvažavati. Ona je istakla da je jedan od podnosioca zahtjeva koji joj se obratio za pomoć baš iz Manastirice i da se radi o ekonomsti Eljmazu Karadžiju.

"Čvrsto stojim iza onoga što smo rekli u ministarstvu i po meni na djelu je rasprodaja Župe. Što znači, da je ovo samo početak i da će na našoj lijepoj Bistrici biti još pokušaja izgradnji mini hidrocentrala“, kazao je savjetnik ministra Demirija Afit Zulji i poručio da će stati u prvim redovima u odbrani životnog prostora Župljana.

I odbornica u SO Prizren Memnuna Ajdini, koja je na skupštini zahtjevala obustavljanje procedura oko izdavanja dozvola i da se prekršioci zakona pozivu na odgovornost, istakla  da "niko ne može da dodje sa strane u Župi i uzurpira ono što je Bog dao Župljanim, a da se čak pritom i ne pita narod".

Savjetnik ministra Demirija Memiš Birdaini se upitao "zašto država tenira svoj zakon samo nad Bošnjacima?!":

"Država je donijela zakone i ima obavezu, ali zašto uvijek te zakone sprovode na teritoriji Župe i Gore, tamo gdje je bošnjačka manjina. Mi jesmo za ovu državu, ali ako država ne misli na nas, ako nam oduzima ova naša bogatstva, neka nam otvori put i kaže zbogom da odemo sa ovih prostora", kazao je Birdaini.

Mještani sela Manastirice, kako je na kraju debate zaključeno, neće dati svoju rijeku nikome. Kao i ostala naselja u Župi, počeće sa potpisivanjem peticije protiv gradnje hidrocentrala.

"Da je došlo do formiranje opštine Rečane, naša opština bi to drugačije riješila. Ovaj narod u Župi odbranio se u najtežim trenucima, odbraniće se i sada. I kada se narod samoorganizuje tada je najjači. Ko nam upadne na teritoriju, branićemo se. Ukoliko nas gerilski napadnu i pokušaju oduzeti nam rijeku, mi ćemo se gerilski i braniti", poručio je Zafir Kusini, predsjednik Manastirice, a u sličnom  tonu obratio se i Safet Karadži:

"Mi zaslužujemo opštinu, vi trebate da se bavite Ahtisarihevim paketom koji to omugućava, a ne da se grlite sa kolaicionim pratnerima. Trebali ste da svi vi,  bošnjački zastupnici, podnesete ostavke upravo zbog ovih problema jer ste devalvurali zajednicu"“, obratio se gostima Karadži.

Drugi mještanin Džezair Karadži zatražio je da se nađe i imenuje, kako se izrazio, "izdajnici Župe“ i istakao "kako je došlo teško vrijeme".  

"Ne može ovako više da se živi. Bez obzira što poštujemo državu Kosovo, ona nas kroz ovakav način ponižava. Daj da vidimo sa kim je razgovarala, ko je taj izdajnik što je u ime Manastirice potpisao da narod pristaje“, kazao je Karadži. 

Izvor: (info-ks.net)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš