Iz Dragaša na hadž krenulo 55 hadžija

U organizaciji Islamske zajednice u Dragašu sinoć je priređen svečani ispraćaj hadžija. Put svetih mjesta ove godine je iz Dragaša krenulo 55 hadžija. Hadždž predstavlja petu temeljnu islamsku dužnost, vrhuac i krunu ibadeta.

Predsjednik islamske zajednice u Dragašu Admir Balje  poželeo je hajrli put hadžijama i proučio Ikrar dovu su sa okupljenom rodbinom, prijateljima i poznanicima.

Tokom boravka na hadžu oni će klanjati namaz u Poslanikovoj a.s. džamiji, zatim će posjetiti grob Pejgambera a.s.. Također tokom boravka će posjetiti veoma važna historijska mjesta, kulturne objekte, prenosi portal "Indeksonline".

Ove godine sa Kosova put Mekke i Medine da obavi hadždž kreće 860 vjernika. Odlazak prve grupe hodočasnika sa Kosova na hadždž je bio u petak. Druge grupe će otputovati 4. septembra. Za sve muslimanske vjernike Islamska zajednica Kosova je načinila sve pripreme.

Oni koji dugo čekaju da obave hadždž očekuju da odu i procjenjuju da je hodočašće putovanje njihovog života. Cijena odlaska na hadždž, u organizaciji Islamske zajednice, ove godine je 3.400 eura.

Iz Islamske zajednice kažu da je to zbog rasta cijena u Mekki. Pored ovoga oni obećavaju da će Kosovari imati mnogo bolje uslove nego hadžije iz drugih zemalja. Ove godine, najmlađa osoba koja će otići na hadždž je šestogodišnjak, a najstarija ima 87 godina. Oni će zajedno sa ostalima u Saudijskoj Arabiji boraviti 21 dan.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš