23 časa bez struje

I usled najmanje vremenske nepogode, područje opštine Dragaš ostane bez struje

Od juče od 17 časova, pa sve do danas do 16 časova, čitavo područje opštine Dragaš je bilo bez struje.

I usled najmanje vremenske nepogode, područje opštine Dragaš ostane bez  struje

Prema riječima nadležnih iz KEDS-a,  koji su se oglasili i saopštenjem za javnost, struje nema zbog kvara koji je prouzrokovan velikim kišnim nevremenom, praćenim gradom i grmljavinom. Nadležni iz kompanije KEDS-a, za portal Gora press kazali su da je zbog nevremena došlo do više kvarova na dalekovodu između Prizrena i  Žura. Oni su istakli da je grom prouzrokovao više kvarova, te da ekipe rade od sinoć na saniranju kvara i štete koja je nastala.

Česti nestanci struje uzrokovani i najmanjom vremenskom nepogodom  stvaraju nervozu kod stanovništva opštine Dragaš, koje redovno izmiruje svoje obaveze prema kompaniji.

Statistički posmatrano područje opštine Dragaš spada u najredovnije platiše na Kosovu. Ovakav neprofesionalan odnos kompanije  prema potrošačima i urednim platišama je krajnje nekorektan i nedopustiv. Kompanija mora trajno da riješi ovaj problem, tako da vremenski uslovi nemaju uticaj na snabdijevanje potrošača električnom energijom.

Nedopustivo je da svako i najmanje nevrijeme, bude razlogom nestanke struje, bilo da je u pitanju snijeg, vjetar ili kiša, ili kako narod zbog revolta kaže „da neko jače duvne mi  ostajemo bez struje“

Dodatno nervozu ovakvi dugi nestanci struje stvaraju i podižu tenzije kod stanovništva, kada se naročito dešavaju u mjesecu Ramazanu, kada se priprema Iftar  ili suhur. Bilo je raznih  izjava građana i negodovanja koji se obraćaju redakciji web portala Gora press, da bi pitali "zašto nema struje i kada će  doći". Jedan nam je građanin kazao: „Ako se iselim iz Gore, biće to zbog struje koja uvijek nestane kad je i najmanje nevrijeme“.

Kompanija KEDS  je od Vlade dobila tender da održava niskonaponsku i visokonaponsku  mrežu i da vrši naplatu. Za jedan određeni period izvršena je neka vrsta ograničene privatizacije. Proizvodnja električne energije još uvijek je u rukama države. Država bi morala da ispita da li kompanija koja se obavezala na redovnu isporuku električne energije to i radi na osnovu ugovora. Da li je održavanje linije niskonaponskih i visokonaponskih vodova u skladu s ugovorom ili trule i nezamenjene bandere naročito prema Restelici najvećem selu u opštini Dragaš i dalje su izgovor ili razlog zbog  nestašica struje  na tom području koje često traju i više od 24 časa?

Mora se ovo pitanje dići na najviši nivo, a politički predstavnici bi trebali prestati  da se slikaju s raznim direktorima ove kompanije, kako bi dobili po neki politički poen. Ovo pitanje se mora pokrenuti u Skupštinu, i krajine kritički i realno progovoriti o ovom problemu. Ministarstvo energetike ima obavezu da pokrene ovo pitanje, jednako kao i poslanici u Skupštini koji dolaze iz ove sredine. Mora se tražiti rješenje za ovaj problem. Dosta nam je pravljenja „ Potemkinovih  sela ”. Treba se u Skupštini povesti rasprava o ovom pitanju, kakao bi se primenio zakon  o zaštiti potrošača.

KEDS zloupotrebljava monopol koji drži nad  snabdijevanjem struje. Trajno rješenje  za sve potrošače je omogućavanje slobodnog tržišta u snabdijevanju strujom. Treba  omogućiti i drugim kompanijama da učestvuju na otvorenom tržištu poput operatera za mobilnu telefoniju. Tada bi naravno prednost dobila kompanija koja bi prije svega bila odgovorna, koje bi brinula o potrošačima, koja bi uzimala odgovornost i vršila nadoknadu štete uzrokovanu nestašicom struje i kvarovima zbog niskog napona na aparatima za domaćinstvo.

Država mora u narednom periodu da otvori tržište i pozove i druge kompanije koje su spremne da odgovore zahtjevima potrošača, ili ipak  da postojeću kompaniju sankcioniraše zbog neodgovornog upravljanja i odnosa prema potrošačima.

Izvor: (Redakcija gorapress.net)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš