Reakcija na reportažu objavljenu u večernjim novostima

Huškačka reportaža o Gorancima ne doprinosi integraciji i stabilizaciji zajednice

Žalosno je da većina novinara iz Srbije o Gorancima piše jednostrane reportaže, bez sagovornika sa druge strane, a toliko su fašisoidne da bi im i Gebels zavidio.

Huškačka reportaža o Gorancima ne doprinosi integraciji i stabilizaciji zajednice

U njihovim reportažama po ko zna koji put Goranci su žrtve, a dželati, ko drugi nego Goranci, ali oni koji se u nacionalnom smislu izjašnjavaju kao Bošnjaci, i koji su integrisani u Kosovsko društvo. Izgleda da je grijeh biti Bošnjak. U Srbiji živi dosta Bošnjaka, neki su i ministri, i, na sreću, šef Odbora za obrazovanje je trenutno Bošnjak, Muamer Zukarlić, koga jedan deo nerazumnih ljudi iz Gore mrzi po inerciji i negira misleći da će na taj način postati veći Srbin i od Srba.

Opštinska Kancelarija za zajednice i povratak u Dragašu od urednika „Večernjih novosti“ zatražiće da spriječi ovakve tendeciozne i huškačke reportaže o Gorancima koje su pune neistina i laži, koje vode podjeli i sukobima unutar bošnjačke i goranske zajednice. Zatražićemo od Udruženja novinara Srbije da se ogradi i preduzme mjere protiv neprofesionalne novinarke Milene Marković zbog svoje huškačke reportaže koja šteti jedino Gorancima. A sagovornicima koji nisu imali hrabrosti izaći u javnost i kazati svoje ime i prezime  želimo poručiti da sve probleme rješavaju u kosovskim institucijama, jer je sve drugo obična laž koja će se jednog dana srušiti kao kula od karata.

Želimo podsjetiti novinare da je profesionalna obaveza bila da razgovaraju i sa  bošnjačkim predstavnicima, da čuju i drugu stranu. Da razgovaraju sa predstavnicima Opšrinske kancelarije za zajednice, koji prema zakonu zastupaju sve zajednice, da razgovaraju i  sa gradonačelnikom opštine te nakon toga pišu reportažu.

A vi anonimni sagovornici iz Gore, koji ste lažne izjave davali nepismenoj i neprofesionalnoj novinarki Mileni Marković, koja je od strane NUNS-a okarekterisana kao ratnohuškački novinar iz devedesetih godina, morate znati jednu staru mudru izreku: „Teško onome koji svoje prijatelje traži u daljini a neprijatelje u blizini“. Kako vas nije sramota, novinarko Milena, da pišete takve reportaže! Tako se pisalo devedesetih, kada ste huškali srpski narod i podsticali nasilje i ubijanje. Kada su vaše naslovne strane bile pune lažnih patriota, lopova i kriminalaca, poput Arkana, kapetana Dragana i drugih koji su odlazili  da ubijaju Bošnjake.

 Srbija je zbog ovakvog pisanja osuđena od međunarodne zajednice za genocid koji je počinjen u Srebrenici. Od takve politike se ogradio i sam Vučić, koji je nekad bio ministar za informisanje i dio te politike. To je politika ratova i genocida. Ako želite pomoći Gorancima, trebate im savjetovati da se uključe u kosovske institucije, prihvate relnost, jer lako je vama sa daljine pisati, ali Gora se brani integracijom i ulaskom u sve kosovske institucije.

Novinarka Milena Marković govori o porijeklu Goranaca, onako po inerciji i bez naučnih dokaza tvrdi da su Goranci srpskog porijekla, što je obična laž i neistina. Neprofesonalna novinarko Milena, pišete o asimilaciji, ali vas želim podsjetiti da su Goranci prvi put asimilirani u Kraljevini Jugoslavije od strane vašeg kralja Aleksandra Karađorđevića, kada je donet oktroisani Ustav kojim je naređeno da se sva prezimena završavaju na -ić. Tada su asimilirani Albanci, Bošnjaci, Makedonci, ali i Goranci.

Govorite neistine o spomeniku. Istina je da su svi lokalni odbornici  podigli glas, a vaš miljenik iz Gore, poslanik u kosovskom  parlamentu  je dao  prećutnu saglasnost. Istina je i to da Opština Dragaš plaća struju u školama, brine se o održavanju, kupuje drva za ogrev, kao i da gradi infrastrukturu u Gori, a ne vaša paralelna opština. Takođe bi trebali znati  da vas vaši direktori obmanjuju i prijavljuju djecu koja idu u nastavi na bosanskom, kako bi prikazali što veći broj djece i zadržali i što veći broj radnika. Istina je da nastavu na bosanskom pohađa preko 500 učenika dok u nastavi u paralelnim strukturama oko 600 djece. Stramno je i  šovinistički  negirati nečiju naciiju i jezik, a trebali bi znati, kao što zna anonimna gospoda iz Gore, da je jedan od zvaničnih jezika na Kosovu bosanski i da su Bošnjaci ustavni narod na Kosovu, što se pokazalo na poslednjem popisu stanovništava održanom 2011. godine, prema kojem na Kosovu živi oko 30 hiljada Bošnjaka. I pitam vas  zašto je tako strašno i opasno učiti na bosanskom jeziku, jednom od najstarijih južnoslovenskih jezika? Neprofesionalna novinarko Milena, da vas podsjetim Povelja Kulina Bana je napisana  1189 godine.  upravo na starobosanskom jeziku. To ste trebali reći svojim „ćirilskim“ i anonimnim sagovornicima.

Takođe ste ih trebali podsjetiti da se i u Srbiji izvodi nastava na bosanakom jeziku. Valjda bi tada nešto razumjeli, jer očito treba neko iz Srbije da im to kaže. Želimo podsjetiti da je samo u Opštini Dragaš u institucijama Kosova zaposleno više od tri stotine radnika. Trebali ste znati, a to su vam trebali reći vaši anonomni sagovornici, da  nikad u historiji Bošnjaci nisu izvršili genocid nad nijednim narodom. Nažalost, srpska vojska je 1913. godine to uradila, kada je okupirala Goru. Strijeljala je oko stotinu nedužnih ljudi. Vaš sistem obrazovanja nam je  zabranjivao da učimo o tome. Vi ste pisali udžbenike koji su i danas puni mržnje prema drugim narodima. Mi smo obavezni da govorimo istinu, da ne podstičemo mržnju, spremni smo da praštamo, ali ne i da zaboravimo.

Zašto vas ti anonimni sagovrnici nisu izvjestili da su u toku sastanci koje organizuju predstavnici OSCE-a i američke ambasade, sa ciljem da se prevaziđu podele. Da se pomire posvađane porodice, jer je to jedan narod. Cilj je  da se jedan deo goranaske djece koja pohađaju nastavu u lošim uslovima vrati u škole, gdje nastavu pohađaju djeca koja uče po kosovskim nastavnim planovima i programima. Zašto ne govore da se nudi ulazak u Gimnaziju bez ikakavih uslova, samo da bi se omogućili bolji uslovi za djecu.

Kancelarija za zajednice je otvorena za sve, jedino nije u stanju kršiti kosovske zakone kako bi udovoljila bilo kojoj strani. Mi smo neutralni i podržavamo one koji poštuju legalne institucije. Želimo vas podsjetiti da onaj ko ima prava ima i određene obaveze. Vaša je obaveza da poštujete Ustav i zakone Kosova. Država građanima garantuje prava u skladu sa ustavom, ali je na građanima da poštuju te zakone.

Pozivamo Bošnjake i Gorance da prevaziđu sve tenzije, pozivamo sve dobronamjerne ljude, bez obzira da li rade u paralelnim strukturama da osude ovakvo tendenciozno pisanje i budu vodilja uspostavljanju boljih međusobnih odnosa.

Podsjećamo javnost da politički predstavnici u Gori rade na rješavanju zajedničkih problema, jer su i potpisali zajednički dokument koji se odnosi na dobijanje samostalne Opštine u skladu sa kosovskim zakonima i koja će biti deo kosovskih institucija.

Uzair Hamza

Kordinator za prava zajednice i integraciju

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš