Dragaš:Akademija u čast Dana Bošnjaka

Harun Hodžić: Bošnjaci su pravo na naciju, jezik, kulturu i vjeru platili životima

U okviru obilježavanja Dana Bošnjaka Kosova, danas je u Dragašu, u hotelu Meka, održana svečana akademija, a nakon toga okrugli sto na temu “Odnos Bosne prema Bošnjacima Kosova”.

Skup je počeo intoniranjem kosovske i bosanke himne, a nakon toga Nuhija Tairovci jedan od organizatora ovogodišnje proslave kratko je prisutne podsjetio na  historijske okonosti  koje su doprinjele oduzimanjem nacionalnog imena Bošnjak, kao i period kada je grupa intelektualaca 1993. godine u ratnom Sarajevu na prvom  Bošnjačkom Saboru vratila svoje nacionalno ime Bošnjak.

Nakon toga prisutnima se obratio Predsjenik Demokratke stranke Vatan, Usmen Baldži, koji je između ostalog naglasio:

„Ponosam sam danas što proslavljamo Dan Bošnjaka u jednoj ovakvoj atmosferi. Moramo priznati da kao Bošnjaci koji živimo na Kosovu, kao njegovi autohtoni stanovnici, imamo sva prava po standardima Evrope.  Istina je da postoji problem sa inplementacijom nekih zakona, ali moramo i sami biti mnogo aktivniji i istrajniji u ostvarivanju onoga što nam pripada. Mogu da kažem da imamo obrazovanje na svim nivoima, i veoma kvalitetan kadar. Nažalost naši sunarodnici u zemljama u okruženju nemaju takva prava, nitu u Makedoniju, Sandžaku, Crnoj Gori i drugim zemljama gdje žive Bošnjaci.

Imamo i Ustavom zagarantovana mjesta u Parlamentu i Vladi Kosova. Istina je da ovde u Dragašu uvjek je bilo teško slobodno se izjasniti, zato pozivam sve koji ne znaju šta je nacija da od Bošnjaštva ne prave bauk, i da Bošnjaštvo prihvate kao afirmaciju Goranstva, jer kroz Bosanski jezik, i književnost Goranstvo se samo afirmiše, ono se ne gasi, ono se ne ponižava“, istako je između ostalog, Usmen Baldži Predsjednik Demokratske stranke Vanat.

Nakon toga prisutnima se obratio gradonačelnik opštine Saljim Jenuzi koji je čestitao svim Bošnjacima na Kosovu nacionalni praznik, a nako toga prisutnima se obratio Šerif Aga, zamjenik predsjedavajućeg Skupštine i kandidat na predstojećim izborima za gradonačelnika Opštine Dragaš.

Ona je kazao da pored toga što Bošnjaci imaju sva prava zakonom zagarantovana, proces ispunjenja preuzetih obaveza je veoma spor. Decentralizacija  Opština u kojma žive Bošnaci i Goraci je već trebala da se dogoditi, i naša braća Albanci imaju obavezu da nam pomognu u tom procesu, jer su Bošnjaci bilii prvi koji su podržali borbu Albanskog naroda za nezavisnost, istakoje između ostalog Šerif Aga, kandidat za gradonačelnika Opštine Dragaš.

Nakon toga prisutnima su se obratili musafiri iz Bosne i Hecegovine. Muhamed Šabanović gazija i nosilac „ Zlatnog Ljiljana“ najvišeg ratnog odlikovanja, svom veoma kratkom obraćanju je između ostalog istakao.

„Ja se danas osjećam veoma ponosno što sam ovdje među svojom braćom. Ponele su me emocije i nijesam imao namjeru da govorim, ali me Bosanska himne i naša zahtava koju ste je vi istakli  probudili emocije u mene i želim sa ovog mjesta da vam poručimm da sam jako ponosan što na Kosovu žive moja braća koja se svim silama bora za svoja prava u svimm segmentima", istako je između ostalog Muhamed Šabanović, gazija iz Bosne i  generalni sekretar Kik-boks saveza  BiH.

Govoreći o nacionalnom identitetu Bošnjaka Harun Hodžić, imam Igmanske đamije i Bošnjački gazija je između ostalog je naglasio:

“Bošnjaci su narod nad kojim je u više historijskih razdoblja vršeno nasilno oduzimanje nacionalnog identiteta i jezika, što je uzrokovalo i gubitkom države, te gubljenju osnovnih ljudskih prava.

Od berlinskog kongresa 1878.godine Bošnjaci su bili svedeni na vjersku skupinu, odnosno dugi niz godina smo tretirani kao neopredjeljeni  s pravom da se izjasnimo kao Srbi, Hrvati, Jugosloveni,  sve do Ustava SFRJ iz 1971.godine, kada nam se priznaje nacionalni identitet i naziv Musliman sa velikim M.

Krajem osamdesetih i početkom devedesetih godina prošlog stoljeća dolazi do buđenja nacionalne, vjerske i državne svijesti kod Muslimana, te potreba da se politički organizujemo, što nam uspijeva na višestranačkim izborima, gdje u svenarodnom pokretu oličenom u SDA i pobjedom na prvim višestranačkim izborima nakon 45 godina jednopartijskog sistema, postajemo politički faktor koji odlučuje sam o sebi.

Politička organiziranost, probudila je svijest o vraćanju nacionalnog identiteta, te potrebi da se konačno autohtonom narodu Bosne i Hercegovine, vrati hiljadugodišnji naziv  Bošnjak, tako je u jeku agresije na RBiH  izvršene od strane Srbije, u noći 27. na 28. septembar 1993.god. održan Prvi Svebošnjački sabor, na kome je Bošnjacima vraćena nacionalna pripadnost, te je jezik kojim govore Bošnjaci nazvan svojim pravim imenom Bosanski jezik.

Bošnjaci su pravo na naciju, jezik, kulturu i vjeru, odnosno sve ono što vjekovima drugi narodi imaju, platili životima nevino ubijenih, životima onih koji su stali na branik države, nacije i vjere. S toga je naša obaveza čuvanja nacionalnog identiteta, emanet preuzet od šehida, nevinih žrtava i gazija. Biti Bošnjak nije samo pripadati naciji, nego je to stalna borba za opstanak, nošenje emaneta, neizmjerna ljubav prema jedinoj nam domovini Bosni i Hercegovini.

Svoje ilaganje Harun Hodžić je završio  riječima rahmetli  Alije Izetbegovića  "Čuvajte i očuvajte svoju naciju i ime Bošnjak vjeru i tradiciju. Gubitak identiteta plaća se ropstvom i poniženjem.

 

 

 

Izvor: (Redakcija)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš