Haradinaj ulazi u vlast?

Da li će sutrašnji sastanak kod predsednice Kosova, kome su se odazvali predstavnici vladajuće koalicije, uključujući i Srpsku listu, kao i lider opozicione Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj doprineti uspostavljanju političke stabilnosti ili nastavku krize s obzirom da poziv nisu prihvatile dve opozicione partije, Samoopredeljenje i Inicijativa za Kosovo, niti su odustali od protesta.

Haradinaj ulazi u vlast?

Ovo je drugi pokušaj predsednice Kosova da posreduje između vladajuće koalicije i tri opozicione partije. Prethodni sastanak nije urodio plodom. Ovaj put dve od tri partije ne žele da dođu.

Prisustvo Srpske liste na sastanku koji je predsednica zakazala za ponedeljak je neophodno kako bi se uverili da neće biti pogaženi neki interesi srpske zajednice i da se neće upirati i dalje prstom u ZSO, rekao je za RTK2 predsednik Srpske liste Slavko Simić.

Pozvan sam ja kao predsednik Srpske liste. Naravno da ću prisustvovati tom sastanku. Moja očekivanja su da se na tom sastanku prevaziđe politička kriza koja na Kosovu vlada već sedam meseci,“ kazao je Simić.

Brisel je garant, a o statutu Zajednice treba razgovarati na najvišem političkom nivou, veruje zamenik premijera Kosova. Kašnjenje nije dobrodošlo, ali se ne sme ni žuriti, rekao je Branimir Stojanović.

„Sigurno da i statut treba da bude napravljen kao ishodište tog dogovora i na tom nivou, a mi ćemo učestvovati u njemu onoliko koliko je potrebno. Potrebno je sačuvati ono što je nama od izuzetne važnosti, a to jesu obrazovanje i zdravstvo i sve ono ostalo što danas postoji i da ne bude ispunjenje želje bilo čije da se bilo šta smanji, skrati, poremeti u našem životu,“ izjavio je Stojanović.

Da li će sastanak kod predsednice doprineti konsenzusu i nastavku rada skupštine bez suzavca, ostaje otvoreno pitanja. Ipak nema naznaka da bi opozicija mogla da odustane od protesta najavljenih za osmogodišnjicu od proglašenja nezavisnosti, 17. februara.

„Sigurno da nije dobro niti najavljeni protesti doprinosi stabilnosti, ali ja zaista verujem da će pre svega KFOR sa najvećom ozbiljnošću pratiti sve te događaje, ali i kosovska policija koja se u nekoliko navrata pokazala kao neko ko zaista može da upravlja i kontroliše sve te događaje. Nadamo se da će tako i ostati. Mi ćemo to budno da pratimo. Nema razloga za bilo kakvu paniku, niti za preteranu zabrinutost,“ dodao je Stojanović.

U medijima već neko vreme kruže glasine da bi Haradinaj moga da priđe vlasti, a Alijansa za budućnost Kosova je jedina opoziciona partija koja je prihvatila poziv predsednice. Samoopredeljenje je odbilo, nazivajući Jahjagu portparolom Vlade, kao i Inicijativa za Kosovo koja traži da se razgovara o prevremenim izborima. Da li je na pomolu raskol jedinstvene opozicije? Sudeći po jučerašnjem okupljanju svih opozicionarki, nije.

„Asocijacija predstavlja pokušaj da se Srbija vrati na Kosovo i velike su šanse da će joj biti date široke nadležnosti. Asocijacija je samo jedna NVO, a mi na Kosovu imamo Zakon za NVO kojim se ne zabranjuje osnivanje jedne takve Asocijacije,“ izjavila je Teuta Hadžiju, poslanica Alijanse za budućnost Kosova.

Protiv ZSO je govorila i poslanica Inicijativa za Kosovo Valjdete Bajrami.

„Sporazum o Asocijaciji tiče se stvaranja još jedne države Srbije unutar naše. Poznato vam je šta smo sve žrtvovali kako bismo se oslobodili srpske vlasti, a sada ih ponovo dovode ovde,“ rekla je Bajrami.

Suzavac su pripremili i za glasnje za predsednika Kosova i za ratifikaciju sporazuma o demarkacije sa Crnom Gorom, čije usvajanje u skupštini je uslov za ukidanje viza. Inicijativu predstavnice Jahjage su pozdravili specijalni predstavnik EU Samuel Žbogar i američki ambasador Greg Delavi, a dolazak su najavili premijer Isa Mustafa i ministar spoljnih poslova Hašim Tači.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš