Goranski zanati u dijaspori

Jedna od bitnijih karakteristika goranske zajednice je mimikrija i brzo prilagođavanje u novonastalim okolnostima življenja. To im je kroz burnu prošlost omogućavalo fizički opstanak.

Nakon velikog talasa iseljavanja (nakon rata na Kosovu 1999. god. pa i kasnije) prema zapadnoj Evropi, goranske izbjeglice su prolazile kroz  težak period  adaptacije. Međutim,  Gorani polako ali sigurno ulaze u fazu sazrijevanja  i napredovanja. Sve je više migranata porijeklom iz Gore koji po Evropi otvaraju građevinske firme, zanatske radnje, ugostiteljske objekte ili pak završavaju visoke škole. 

Spoj Istoka i Zapada u arhitekturi je uvijek bio fascinantan , ali smo se pitali kako bi se taj spoj odrazio u  kulinarstvu. Priča koju vam donosimo iz Belgije je upravo jedan takav spoj. 

Sinteza tradicionalne goranske kuhinje i modernog koncepta usluga je dobitna kombinacija koja je omogučila Sinanu Hadžiji iz Broda iznenađujući poslovni uspjeh. ''Paul's boutique'' je lanac restorana u Belgiji (Ieperu, Antwerpenu i uskoro Leuvenu pod novim imenom Babo's) sa prepoznatljivim goranskim ukusom roštilja, ali moderno ukomponovan i prilagođen široj belgijskoj publici. 

Ova uspješna priča počela je još za vrijeme Prvog svjetskog rata gdje su preci Sinana imali kuhinju u Solunu te sljedeća generacija u Peći, tako da familija Hadzija ima veliku  kulinarsku tradiciju . - Naše pljeskavice su izrađene od najkvalitetnijeg svježeg halal mesa , po domaćem receptu . Na meniu su pored goveđih pljeskavica: piletina , riba, janjetina kao i  vegetarijanska hrana. Tako da se svi mogu osjećati kao kod kuće ! - sa ponosom istiće Sinan Hadžija. 

Da je to tako uvjerili smo se i sami na posljednjem iftaru koji je organizirao ovaj mladi brodski biznismen za mnogobrojnu goransku publiku  Antwerpena, Brisela i ostalih belgijskih gradova. 

Poznato je da su naši iseljenici po dijaspori otvarali restorane tradicionalne hrane (ćevabdžinice, buregdžinice, kuhinje i dr.) ali je ovo nešto posve drugo. Uz malo kreativnosti, poduzetništva i dobre procjene uspjeh nije izostao. 

Restoran Paul's boutigue je danas nešto prepoznatljivo među omladinom  Antwerpena, to je mjesto sastajanja i uživanja u ukusnoj hrani.

R.I

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš