Goranski gastrabajter

Znate, vredan je to čovjek. Preko cele godine promeni dva odela, pižame i radno odelo. Neko kaže da „rinta“ od jutra do mraka. Al eto i to je život.

Goranski gastrabajter
Šljakaš kao najniža klasa, al zato u rodnoj Gori možes da pokažeš BMW-a, lanac preko džempera  i naravno zalizana kosa, uhh.... sve to ima svoju cenu.
 
Prva generacija gastrabajtera ne prihvata sredinu u kojoj živi, kao organizam anititela, al nesvjesno usvaja riječi tipa „ferie“ odmor; „egal“ svejdno; „shatzi“ dušo i td. Gastrabajter ne zaboravlja odakle je došao, al mu strani jezik baš i ne ide.
 
Goranaski gastrabajter u svom životu ima samo dva cilja:
 
Prvi cilj: Da u svom rodnom selu, napravi ogromu konstrukciju, kako bih se dokazao rodbini.
 
A drugi cilj: Također, da u rodnom selu na glavnoj čaršiji raspali turbo-folk uz krešatvu pevaljku, koja zavija kao kurjak, a gazda u beloj košulji skakuće kao veseli pjevac, dok mu iz džepa vire evrići.
 
Pobogu ženi sina...
 
Goranski gastrabajter ne može bez turbo-folka, poznati kantautor Rambo Amadeus na bizaran način definisao je ovu pojavu zvanu turbo-folk:
"Turbo-folk je gorenje naroda, miljenica masa, kakofonija svih ukusa i mirisa, razbuktavanje najniže strasti kod homosapiensa."
Ako muzika opisuje stanje duha, onda je „bugarsko milionerče“ prava definacija za gastrabajtere iz Gore. Pesma „milionerče“ benda Petar Pana, himna svih veselja u Gori, vrlo zanimljiv naziv benda, za neupućene sindrom „Petar Pana“ prava dijagnoza  za sve ljude, koji u svom mentalnu razvoju ostanu na nivou deteta.
 
Kada smo već kod dijagnoza, postoji i još jedan sindrom, koji se vezuje za gastrabajtere, a zove se gastrabajterski sindorom, kada se gastrabajter vrati u rodni kraj, on misli da njega mrze komšije, zato što je ON „uspešan“. Ta pogrešnja „percepcija mišljenja“ u susednoj državi imala je par tragičnih slučajeva. Daleko bilo....
 
Zanimljivo je pomenuti jednu novu vrstu goranskih gastrabajtera, koji na zapadu dožive duhovnu katarzu pa postanu eksperti za vjeru. Ova vrsta gastrabajtera je dijametralno drugačija od tipčnih gastrabajtera, ali duh tog gastrabajterskog sindroma može se osetiti i kod ovih.
 
Preko cele godine gastrabajter napunjen negaitvnom energijom, kao plinska boca, što bi u Islamu rekli “šejtanlukom“ za vreme odmora u Gori traži ispusni ventil.
 
Ljudi, turbo-folk nema mogućnost pražnjenja on samo razbuktuje najniže strasti. Prijašne „gurbedžije“ imali svoj način pražnjenja, zvuci nibeta, prilikom svadbenog čina izazvani povicima „I hu hu“.
 
Danas je sve manje tradicionlnih veselja, a sve više jeftinog turbo-folka tipa „milionerče“ i pesme drugih pevaljki tipa Viki, Miki, Stoje.
 
Zato, našim savremenim “gurbedžijama“ prepručujem šetnju kroz gorske planine Šar-planinu ili Koritnik, na vrhovima ovih planina izbacite svoj bes povicima pa kako kome odgovara „I hu hu“ ili „tegbir“ preko cele godine manje ćete „srati“ na društvenim  mrežama i prodaviti lažni patriotizam, raznim saopštenjima i komentarima. Gora se ne brani saopštenjima, komentarima, lajkovima niti šerovanjem postova.
 
Gora se brani vašim investicijama i još jednom ponavljam INVESTICIJAMA! Al ne vidim, da se jedan „gastrabajter“ vratio u Goru te pokrenuo svoj privatni biznis? Možda grešim, ima li takvih?
 

Nažalost, Gora je poligon za svadbe i sahrane. Bilo kako bilo, goranaski gastrabajter ostaće večito čardak ni na nebu ni na zemlji...

Autor: Rasmin Hamza

Izvor: (Redakcija)

Tagovi:Gastrabajter

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš