Farmeri iz Restelice i okolnih sela negoduju što su njihovi pašnjaci dati na korišćenje stočaru iz Orahovca

Farmeri iz Restelice danas su posjetili Opštinu Dragaš, tražeći da im institucije Opštine objezbede pašnjake koji su u njihovom ataru i koje su sve genereacije pre njih koristii.

---

Farmeri su se danas najpre sastali sa zamjenikom gradonačelnika Šerifom Agom, a kasnije su se sastanku pridružili i zamjenik gradonačelnika, Selami Saiti kao i kordinator za prava zajednice i integraciju, Uzair Hamza.

Farmeri su na sastanku iskazali veliko nezadovoljstvo zbog veoma bahatog ponašanja predstavnika nacionalnog parka „Šari“ koji  ne vodeći računa o pravima, interesima i potrebama  mještana Restelice po drugi put daju na tender pašnjake pored same Restelice poznate u narodu kao „ Krušejećka planina“, stočaru iz Orahovca.

Vidno uznemireni tražeći pravdu kakao bi za svoja brojna stada objezbedili hranu za cjelu godinu oni su istakli, da je nesvartljivo da neko na takav način rukovodi njihovim pašnjacima, i da daje najbolje teritorije pod zakup stočarima iz Orahovca.

„Kancelarija nacionalnog parka „ Šari“ tender za korišćenje „Krušeječe planine„ dala je po drugi put  stočaru iz Orahovca koji svojim provokativnim ponašanjem narušava ambijen među farmrima, te postoji mogućnost da dođe i do fizičkog sukoba koji bi bio protumačen kao muđuetnički sukob, istakli su mještani.

 „Kako možemo da budemo smireni, to je naša zemlja, zemlja koja je isranila mnoge generacije prije nas", istakli su farmeri i nastavili. "Ovaj stočar iz Orahovca  plaća za jednu planinu a koristi sedam, i jošnam upućuje pretnje. Ako nam ne obezbedite uslove nama jedino predostaje da odema sa svojim porodicama u neku zapadnu zemlju. Mi vas želimo podsjetiti da se zbog slične situacije jednake koju mi danas imamao  u Brodu davne  83 godine dogodio incident sa smrtim ishodom. Na vas inistitucije i na nas je da sve učinimo da se ne naruše naši dobri odnosi sa Albancima, i da ne dođe do incidenta,"

Iz kancelarije nacionalnog parka „ Šar“ da bi se pravno pokrili stavii su oglas za tender u našem selu tek kada je tender okončan i kada je bila završena procedura po kojoj je po drugi put dobio iste pašnjake stočar iz Orahovca, kazali su vidno uznemireni i isprovocirani farmeri iz Restelice i nastavili.

„Po rugi put smo prevareni i budite ubeđeni više nećemo trpeti ovakvu nepravdu. Sve nas koje ovde vidite povratnici smo iz Italije i mi smo želeli da razvijamo stočarstvo u svom kraju, da obnovimo nekadašnja velika stada u Gori i da pomognemo na neki način da se smanji migracija u Gori, koja je rak rana našeg društva“, istakli su stočari inastavili.

„Opštinska vlast nas je pozivala da se vratimo i ulažemo u svoju opštinu i ne možemo svatiti da nakon što smo se vratili i počeli da ulažemo u svoju opštinu, neko brani naše pašnjake koje naše generacije koriste hiljadama godina.

„Taj čovjek iz Orahovca ima oko dve hljede ovaca dok mi imamao više od pet hiljada ovaca i oko 1500 grla stoke. On je unazad dvadeset godina koristio naše pašnjake ali u djelu koji nama ne smeta, međutim sada mu je dato da koristi pašnjake pored samog sela koje mi čuvamo za seno, kakao bi nam stoka prezimila. Onaj ko je određivao granice nacionalnog parka morao se konsultovati sa mnještanima, mi dobro znamo koja planina kome pripada. Nacionalni park sa sjedištem u Prizrenu dao je sebi pravo da na tender izdaje naše planine.

U ovom slučaju je data  pod zakup „Kruševječku palninna“ i na taj način nas koji vjekovima ovde živimo stavili su nas  u veoma teškom položaju. Mi smo nakon rata imali veliku štetu od krađa. Lopovi iz Albaniji u više navrata krali su našu stoku. Krađe i dan danas nisu zaustavljene, a država nikad nam nije naoknadila ukradenu stoku. Bačila koja se tamo nalaze dosta su nesigurna.

Zamjenik gradonačenika Šerif Aga u ragovoru za naš portal je kazao da je upoznat sa celokupnom problematikom i da je u par navrata zajedno sa gradonačelnikom Šabanom Šabanijem radio na rješavanju nastalih problema.

„Ja sam u više navrata imao kontakte sa predstavnicima nacionalnog parka " Šar".  Baš ovdje u mojoj kancelariji imao sam sastanak nakon problema koje ste imali. Ja sam  od direktora nacionalnog parka, Bajrama Kafeđolija dobi uvjerenja da će uzeti u obzir sve spečifičnosti nastale situacije i da će problem biti riješen u korist naših  farmera. Međutim po drugi put se ponavlja ista greška i ovo je dokaz da je direktor samo deklarativno reko da će uzeti u obzir sve okolnosti, međutim ponovo je napravljena ista greška koja može da bude fatalna po stočare Restelice i okolnih sela.

Nažlost to su bila samo obećanja, i ja sam zaista iznenađen kada neko ko treba da pomogne to posmatra na jedan drugačiji način. Ja se bojim da ne dođe do konflikta. Čuli ste u razgovoru i farmere da su spremni  da brane svoje pašnjake po cjenu života, i upravo su moje aktivnosti usmjerenje ka smirivanju tenzija i postizanju razumljivog i prihvatljivog riješenja za sve strane, kazao je zamjenig gradonačelnika Opštine Dragaš, Šerif Aga, nastavio. Za sutra sam zakao sastanak sa predstavnicima nacionalnog parka na kome će uzeti učeđšće i predstavnici Kancelarije za zajednice kao i zamjenik gradonačelnika te predstavnici direktorijata poljoprivrede, naravno na satstaku će biti i predstavnici farmera iz Restelice i okolnih sela i ja se nadam da ćemo svojim argumentima koji su na našoj strani pomoći da se zadovolj oravda i da farmeri mogu neometano da rade.

 

Izvor: (Redakcija gorapress.net)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš