Farmeri iz Restelice i okolnih sela kroz peticiju izražavaju nezadovoljstvo načinom menadžiranja nacionalnim parkom „Šari“

Farmeri iz Restelice Kruševa i okolnih sela juče su po treći put za nedelju dana posjetili Opštinu Dragaš, tražeći da im institucije Opštine Dragaš objezbede neometano bavljenje stočarstvom

Njih desetak je juče u razgovoru sa zanjenikom gradonačenika Šerifom Agom iskazalo veliko nezadovoljstvo zbog veoma bahatog ponašanja predstavnika nacionalnog parka „Šari“ koji  menađira velikim djelom teritorije u Resteliočkom i Kruševjelkom ataru.

Vidno uznemireni tražeći pravdu kakao bi za svoja brojna stada objezbedili hranu za cjelu godinu oni su istakli, da je nesvartljivo da neko na takav način rukovodi njihovim pašnjacima, i da daje najbolje teritorije pod zakup stočarima iz Orahovca.

„Kako možemo da budemo smireni, to je naša zemlja, zemlja koja je isranila mnoge generacije prije nas, kazao je za naš portal, Gafur Doda jedan od stočara i nastavlja.

„Ja zapošljavam pet radnika, tri sina su mi se vratili iz Italije i ovde smo proširili bizniz, međutim ni u snu nismo mogli pomisliti da će neko da postavi bačila na mjesta koja smo mi đubrili i pripremali za objezbeđivanje sena.

Mi smo danas donjeli i peticiju koju smo predali i u sjedište nacionalnog parka u Prizrenu koji je potpisalo oko dvjesto mještana uglavnom farmera,  u kojoj izražavano nezadovoljstvo načinom menjačiranja sa nacionalnim parkom“, kazali su farmeri  i nastavili.

„Onaj ko je određivao granice nacionalnog parka morao se konultovati sa mnještanima, mi dobro znamo koja planina kome pripada. Nacionalni park sa sjedištem u Prizrenu dao je sebi pravo da na tender izdaje naše planine.

U ovom slučaju je dao pod zakup Kruševječku palniu i na taj način nas koji vjekovima ovde živimo stavio u veoma teškom položaju. Mi smo nakon rata imali veliku štetu od krađa. Lopovi iz Albaniji u više navrata krali su našu stoku. Krađe i dan danas nisu zaustavljene, a država nikad nam nije naoknadila ukradenu stoku. Bačila koja se tamo nalaze dosta su nesigurna.

Urkos tome mi smo se svake godine prijavljivali na tender koji su raspisivali predstavnici nacionalnog parka. Ove godine to nismo uradili i oni su iz inata najverovatnije dali farmeru iz Orahovca deo planini koji ni mi nismo koristili, već smo taj deo čuvali da bi objezbedili travu za potrebe naših stada.

Ovde su zime duge i ako se ne objezbedi hrana na vrjeme onda nastaju veliki gubitci za naša stada, kazali su uznemirani i iznervirani farmeri iz  Restelice.

Zamjenik gradonačenika Šerif Aga u ragovoru za naš portal je kazao da je upoznat sa celokupnom problematikom i da je u par navrata zajedno sa gradonačelnikom Šabanom Šabanijem radio na rješavanju nastalih problema.

„Mi smo nedavno ovdje baš u mojoj kancelariji imali sastanak sa direktorom nacionalnog parka Bajramom Kafeđolijem i dobili smo uvjerenja da će se uzeti u obzir sve spečifičnosti nastale situacije i da će problem biti riješen u korist naših  farmera.

Nažlost to su bila samo obećanja, i ja sam zaista iznenađen kada neko ko treba da pomogne to posmatra na jedan drugačiji način. Ja se bojim da ne dođe do konflikta čuli ste u razgovoru i farmere da su spremni da su spremni da brane svoje pašnjake po cjenu života, i upravu su moje aktivnosti usmjerenje ka smirivanju tenzija i postizanju razumljivog i prihvatljivog riješenja za sve strane, kazao je zamjenig gradonačelnika Opštine Dragaš, Šerif Aga.

Peticija od strane građana

Izvor: (Redakcija/gorapress.net)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš