Emilija: „ Došla sam u Dragaš da pomognem i Bošnjacima i Gorancima“

Danas je poslanica u Skupštini Kosova ispred Nove demokratske stranke (NDS), Emilija Redžepi posjetila Opštinu Dragaš

---

Ona je u posjetu došla sa zamjenikom ministra obrazovanja, Bajrušomm Sezairijem, Naserom Meta, zamjenikom ministra za zajedice i povratak kao i Arhimom Ajazijem, zamjenika ministra kulture, te Šemom Odovićem, savjetnikom u ministarstvu kulture.

Na sastanku pored gradonačelnika Opštine Šabana Šabanija bili su prisutni: zamjenik gradonačelnika, Selami Saiti, zamjenik gradonalelnika za zajednice Šerif Aga, Mehmed Hamza, šef Kancelarije za zajednice, Uzair Hamza, kordinator za prava zajednuice i integraciju , director administracije, Erol Bajrami,  kao i direktor obrazovanja, Vloran Cenaj.

Na samom početku sastakna gradonačelnik opštine Šaban Šabani je upoznao poslanicu i zamjenike ministra o svim problemima kao i potrebama Opštine Dragaš, te istakao da on kao gradonačelnik podjednako tretira sve zajednice u Opštini, bez obzira na nihov broj.

Poslanica Emilija Reždepi je istakla da je danas u službenoj posjeti Opštini Dragaš sa zamjenicima i da želi da se upozna sa kakvim se problemima suočava Bošnjačka i Goranska zajednica. Ona je naglasila da kao  poslanik u Skupštini  Kosova podjednako  predstavlja sve zajednice.

Danas želim da razgovaramo o proporcionalnoj zastupljenosti bošnjačke i goranske zajednice shodno broju stanovnika u Opštini Dragaš, obrazovanju, bezbenosti, pitanju hidrocentrala kao i decentralizaciji.“ Mada nešto u poslednje vrjeme pitanje decentralizacije se i ne spominje. Nešto mi se drugi ućutali, a svi su obećavali tokom kampanje građanima“, kazala je Emilija Redžepi i nastavila.

„Želim da naglasim da nam je obaveza da zajedno rješavamo probleme, mi gore sa centralnog nivoa, a vi ovdje sa lokalnog niva. Ja sam tu uvjek spremna da pomognem po svim pitanjima.

Ja danas sa mojim zamjernicima nakon ovog sastanka idem u službenoj posjeti školi u  Globočici, znam da se tamo nastava odvija po paralelnom sistemu, ali ja želim da razgovaramo o tome, i da tražimo rješenje, da te ljude uključimo u kosovski sistem. Nesmemo ignorisati činjenično stanje, Zaista je nedopustivo da u Opštini Dragaš imamao obrazovanje koje nije u skladu sa kosovskim zakonima i ta taj problem egzistira više od 13 godina, a da posledice snose djeca. Poznato je koliko su ta djeca nakon školovanja konkuretna u instutucijama Kosova, kao i koliko su  validne njihove diplome na Kosovu. Žalosno je  da ste iz ove sredine imali u tri mandata zamjenika, a da ništa nije uradio po tom pitanju. Niste uspjeli da integišete te ljude u kosovski sistem.

Govoreći o obrazovanju Emilija je istakla da je bilo određenih propusta i nepravilnosti prilikom raspisivanja konkursa kao i  prijema novih radnika u obrazovanju, te da danas u nekim sredinama imamo nastavnike koji su vehabije, i koji vašoj djeci predaju građansko vaspitanje. To je nedopustvo i ja sam danas ovdje za zamjenikom ministra za obrazovanje kako bi se na licu mjesta upoznali sa tim problemima, i naravno u saradnji sa inspekcijom obrazovanja sve to rješimo. Imamo i mi u Župi takvih problema i ja se ne plašim da govorim o tome, nesmjemo igorisati te probleme  jer je to prolem kosovskog društva, ima takvih u drugm zajednicama i moramo zajedno raditi na rješavanju takvih problema.

Podpredsjednik za zajednice, Šerif Aga je iskazao nezadovoljstvo što je posredno obavješten o ovom sastanku i naglasio da je on podpredsjenik za zajednice te da bi trebao biti direkto kontaktiran, „Ja se ne slažem sa  onim što je Emilija kazala, naglasio je Šerif Aga  i istakao da ona govoiri kao predsatvnici američke ambasade kada su bili u posjeti našoj Opštini. Spominje vehabizam, a to je uvreda za nas, jer takvih nema u našoj Opštinu“. Takođe on je istakao da nema potrebe da ona brine o problemima građana Dragaša, jer imamao mi svoje predstavnike u Skupštini i Vladi Kosova.“ .Što se tiče centrala ja sam dao veliki doprinos da se zaustavi gradnja centrala u Župi, preneo sam naša iskustva jer  smo mi  toliko mogli u Dragašu, pokušali smo ali nismo uspjeli. Bilo bi dobro da se Emilija  bavi problelima u Župi, a ne problemima u Gori. Želim da vas pitam šta ste vi uradili sa centralnog nivou da rješite problem paralelizma u Gori, istako je Šerif Aga.

Emilija je istakla da je danas u poseti kod gradonačelnika i da nema potrebe da ona njega zove. „Ja zovem koga ja hoću i odakle tebe drskosti da tako govoriš samnom. Ja sam narodni poslanik i samo iznosim činjenice koje se mogu potvrditi, i nisam ovdje došla da politiziram stvari. Ja sam tebe podržala kad si bio kandidat za gradonačelnika ispred bošnjalke zajednice, baš sam se iznenadila kad sam videla papir u kojem piše da se izjašnjavaš kao goranac, i da si na poziciji zamjenika gradonačelnika ispred goranske zajednice. Naravno to meni nesmeta jer ja predstavljam sve građane i imam pravo da posećujem Bošnjake i Gorance u Dragašu. Što se tiče Župe nemoj ti da brineš, mi tamo nemamo paralelne strukture niti ću ja to dozvoliti. Vaše političko djelovanje je upravo rezultat mržnje Goranaca prema Bošnjacima i bosanskom jeziku, a to ste svjesno radili da bi ostali na vlasti i vi i prosvetni radnici koji su plaćani preko Srbije.Tačno je da imate i vi svoje poslanike, i goranska zajednica ima svog poslanika i žalosno je što skoro 20 godina ćutite i niko ne želi realnost da prihvati i javno o tome govori. A što se tiče američke Ambasade kamo sreće da imam snagu ko što ima Amerika, neznam iz kog razloga govoriš u negativnom smislu, ali oni imaju najbolje moguće namjere za Goranski narod u ovoj opštini.

Zamjenik ministra u obrazovanju, Bajruš Sezairi je naglasio da mu je žao što do sada nije bio u prilici da posjeti neku školu u opštini Dragaš, te da ima dobru saradnju sa direktorom obrazovanja kao i kordinatorom. „Ja želim da radim i tražim od svih prosvetnih radnika da ulože svoj maksimum u obrazovanju djece, jer to je bubućnost i temelj društva. Pokrenuo sam pitanje kursa za menadžiranje i uključio veliki broj prosvetnih radnika iz vaše opštine, uključićemo i neke koji idu po sistemu srbije kao i neke iz većinke zajednice. Ja ću u narednom periodu intenziviradi rad inspekcija u kontaktu sa Defrimom i nećemo dozvoliti nikakve propuste u obrazovnom sistemu, naglasio je zamjenik ministra obrazovanja, Bajruš Sezairi.

Mehmed Hamza, šef opštinske Kancelarije za zajednice upoznao je zamjenika ministra obrazovanja, Nasera Metu o svim problemima i zatražio pomoć od zamjenika da se realizuje projekat kojim bi ministarstvo izgradilo 20 kuća povratnicima. Zahtjevi su odobreni još prje sedam godina i mi želimo da konačno Ministarstvo realizuje i projekte iz Dragaša. On je naglasio da Kancelarija ima dobru saradnju sa gradonačelnikom te da je bilo nekih propusta ove godine u planiranju kapitalnih investicija, ali naglasio j Mehmed  važno je da postoji dobra volja kod gradonačelnika i da će se to u narednom periodu rješiti.

Uzair Hamza je zatražio od zamjenika ministra za zajednice i povratak da Opština Dragaš bude deo projekta RRK-a 5. Imali smo mnogo puta zahtjeve potpisane i od gradonačelnika da budemo deo tog projekta koji bi nam rješio sve probleme vezne za povratak, istakao  je između ostalog Uzair Hamza.

Zamjenik ministra Naser Meta je obećao da će se založiti da ti probemi budu rješeni, a Emilija je zatražila da predsjenik u saradnji sa Kancelarijom dostavi spisak za izgradnju kuća preko Ministarstva za rad i socialnu prlitiku. Ja imam mogućnosti da pomognem socijalnim slučajevima. Neka bude i iz bošnjačke i goranske zajednice, ali ćemo pomoći i građanima iz albanske zajednice, istakla je Elilija i nastaila. Takođe ću se lično založiti da se relizuje rekonstrukcija puta od Žura do Dragaša, imam mogućnosti da sa ministrom infrastrukture Pal Lekajem rješim taj problem, istkla je Emilija Redžepi.

Zamjenik gradonačelnika Šerif Aga se zahvalio zamjeniku ministra kulture Arsimu," Ja ne znam koliko ste vi pomogli ali sigurno niste odmogli da Duda Balje,   objezbedi sredstva za izgradnju stadiona kod Zlipotoka, istako je Šerif Aga.

Izvor: (Redakcija/gorapress.net)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš