Đurić: Goranci na KiM izloženi pritiscima i unižavanju

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić osudio je pritiske na Gorance koji žive na KiM i zatražio od međunarodne zajednice i svih mirovnih misija da zaštite goranski narod u južnoj pokrajini.

Đurić: Goranci na KiM izloženi pritiscima i unižavanju

"U ime Vlade Srbije oštro osuđujem pritiske na goranski narod na KiM koji je izložen hapšenjima, pritiscima i pokušajima albanske vlasti da se na nasilan način obračuna sa njihovim institucijama", rekao je Đurić novinarima u zgradi Predsedništva.

Đurić je poručio da će Srbija nastaviti da pomaže Gorancima i da se bori za njihova prava, kao i da im se vrati opština Gora koja im je, kaže, nepravedno oduzeta nakon 1999. godine.

"Nastavićemo da podržavamo školske, zdravstvene i druge institucije u Gori i da radimo sve što možemo da im olakšamo život ukazujući predstavnicima međunarodne zajednice na težak položaj Goranaca", naveo je direktor Kancelarije za KiM.

Đurić je zatražio od predstavnika zemalja Kvinte i svih međunarodnih misija na KiM da zaštite goranski narod koji, kaže, nije zaslužio da trpi pritiske, sistematsko unižavanje i uskraćivanje prava na identitet, školovanje, političko i društveno organizovanje.

"Kao država Srbija, sagledavajući stanje na terenu, zatražićemo energičnu i efikasnu reakciju ovim povodom", naveo je Đurić.

Privremeni organ opštine Gora saopštio je u subotu da je kosovska policija prethodnih dana pozvala na informativni razgovora dva njihova člana, što smatraju pritiskom na goransku zajednicu.

Kako je navedeno, na informativni razgovor pozvana su i dvojica direktora osnovnih škola koje funkcionišu u okviru Ministarstva prosvete iz Beograda, a kao razlog za poziv na informativni razgovor naveden je konkurs za prijem u radni odnos pomoćnih radnika, odnosno portira.

"Pozivanje ljudi na informativni razgovor zbog konkursa smatramo pritiskom na goransku zajednicu", navedeno je u saopštenju Privremenog organa opštine.

Izvor: (rts.rs)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš