Duda Balje uvek uz svoj narod

Naša tiha agonija koja je kulminirala poslednjih par dana u ataru sela Vraništa, zli vakat kada smo strepeli da dolazi vreme bezuslovne kapitulacije, sumorne misli koje su nas u mrklu noć u pauzi naših protesta ophrvale i stezale kao novembarska magla okolna brda oko našeg sela, jedna krhka žena, koja je od samog početka bila uz nas, kada su takoreć svi digli ruke, nam je bila ta snaga koj nas je pokretala, održala, koja nas je naučila istrajnosti, upornosti...

Nezavisno od konačnog ishoda ove nelegalne, nezakonite i majorizacijom izdejstvovane i bezobzirne i krominogene otimačine u ataru sela Vraništa, meštani ovog sela, ali i čitave Gore se želi na jedan ovakav način javno zahvaliti ovoj našoj nepravedno zapostavljenoj heroini, koja je često meta zluradih, zavisnih i nedobronamernih osoba kako u Gori, tako i u Župi, pa i celom Kosovu. Seoski odbor je u jednoj bezizalaznoj situaciji zakucao na vrata Dude Balje moleći za pomoć. Preko svih očekivanja, pa čak i više od toga Duda Balje nam se stavila na raspolaganju 24 sata dnevno, sedam dana u nedelji, zanemarujući čak i svoje privatne obaveze kao supruga i majka.

U Gori često osporavana, iz čiste zlobe i zavisti su njeni uspesi bili mnogima trn u oku. Logistika pružana sa njene strane seoskom odboru sela Vraništa, obijanje pragova visokih zvaničnika Kosova, pa sve do uslovljavanja gde je u poslednjih par dana svesno žrtvovala i svoj položaj, svoj renome, pa i svoju karijeru. Uz jednu malu retrospektivu, da se samo podvuče nekoliko veoma bitnih na prvi pogled nevažnih i u jednom okružnju, tipičnom "Macho Man" mentalitetu gde sa na jednu običnu ženu gledalo kao objekat, sa podozrenjem, omalovažavanjem, sa poslovičnim zanemarivanjem, Duda Balje je ta žena koja mnoge majke, supruge, kako u Gori tako i u Župi idealizovala i vrataila im dostojanstvo kakvu jedna žena zaslužuje u društvu.

Pokretni mamografi, omasovljenje preventivih pregleda po selima Gore i Župe, duboki tragovi emancipacije žena su vidljivi na skoro svakom koraku. Nebrojeni projekti koji su uz njenu pomoć realizovani i koji su često pripisivani drugima. Uvek napadana, uvek unapred osuđivana, uvek se branila svojim delima. Možda je na prvi pogled u Gori njen delokrug nešto manji nego u Prizrenu i Župi, što je u dobroj meri i razumljivo, ako se uzme u obzir politički kredo partije kojoj pripada. A Župa i Prizren bijoj trebali biti posebno zahvalni, mada ona to nikad nje ni zahtevala, niti potencirala.

Duda Balje je pokazala svoje pravo lice, a kada nije ni morala. To je osobina najvećih, osobina nepokolebljivih, osobina neustrašivih. Seoski odbor sela Vraništa dirnut njenim nesebičnim zalaganjem, pregorstvom se ovim putem želi neizmerno zahvaliti Dudi Balje, i kao oličenje velikog poštovanja, Dudu Balje pozivamo da bude počasni meštanin sela Vraništa. Mi smo mali narod, ali imamo velike heroine. Francuska je imala Jovanku Orleanku, Argentina je imala Evitu Peron, Svet je imao Nonu Terezu, Duda Balje ima od svake ponešto. Dudo , jedno veliko hvala!!

 

                                                                                                                Seoski Odbor sela Vraništa

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš