Porodica morala sama da nabavi serum

Dragaš: Ženu ugrizla zmija koja joj se uvukla u cipelu

A.A. iz Donjeg Krstaca u Opštini Dragaš, staru oko 60 godina, u subotu 9. Juna ugrizla je zmija koja joj se uvukla u cipelu.

Foto: Ilustracija

Nesretnoj ženi nije bilo ni na kraj pameti da će ovu opasnu životinju naći baš u obući ispred kućnog praga.

„Uzela sam cipelu da je obućem i odjednom sam osjetila ubod u nogu. Ispustila sam obuću i iz nje je izašla zmija, koja je bila sklupčana unutra“, kazala je za naš portal, A.A. iz Donjeg Krstaca.

Zahvaljujući komšijama i porodici brzo je prevezena u centru porodične medicine u Dragašu. Nakon pregleda zbog nedostatka protivotrova od ujeda zmije, žena je prebačena u regionalnu bolnicu u Prizrenu, nažalost ni tamo nije bilo seruma pa je porodica bila prinuđena da se sama snalazi.

Serum je porodica nabavila od jednog vlasnika restorana u Prizrenu koji je u svojoj kućnoj apoteci imao za svoje potrebe.

Obzirom  da je proteklo više od tri sata od momenta ugriza, žena je bila u jako teškoj situaciji, počelo je gušenje i samo su minuti odlučivali da li će ona biti spašena.

“Na sreću sve se dobro završilo, i ovo treba poslužiti kao primjer da osobe na odgovornim pozicijama koji se brinu o građanima treba više da razmišljaju o praktičnim stvarima i potrebama građana, naročito u onim Opštinama u kojima postoji veća opasnost od ugriza zmija.

Neophodno je da sve zdrastvene institucije imaju protiv otrov kakao bi građanima obezbjedili ono što im ustav garantuje, a to je parvo na život i adekvatnu zdrastvenu zaštitu”, kazao je koordinator za prava zajednice i integraciju u Optini Dragaš, Uzair Hamza.

Direkrot doma zdravlja u Dragašu, Ramadan Jašari, kazao je za naš portal da su oni na vrijeme uputili zahtjev za serum ministarstvu Zdrastva, ali nažalost do današnjeg dana serum nije stigo. Prema informacijama koje imamao kazao je direktor da seruma nema ni u Prištini.

A gradonačelnik Opštine, Salim Jenuzi, kazao je za naš portal da je upoznat sa ovim problemom te nam je pojasnio da je zahtjev upućen i predstavnicima turskog i njemačkog KFOR-a, kao i da se nada da će veoma brzo stići serum u domu zdravlja u Dragašu.

Moramo imati protivotrov u domu zdravlja u Dragašu, jer se skoro svake godine dogodi da po nekoliko osoba tokom sezone ugrize zmija. Gradonačelnik  je apelovao na građane da budu maksimalno oprezni prilikom boravka u prirodi.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš