Sprečena epidemija

Dragaš: Zaustavljeno širenje stočne bolesti „kvrgave kože“

Diretoriat poljoprivrede, šumarstva i inspekcije Opštine Dragaš, juče saopštio da je stočna bolest „ kvrgave kože“ zaustavljena u ovoj Opštini.

Dragaš: Zaustavljeno širenje stočne bolesti „kvrgave kože“

Dragaš,03.11.2012. godine

„Zaustavljeno je širenje ove bolesti u našoj Opštini i za sada nema novih slučajeva oboljenja“, kazao je za naš portal sanitarni inspektor u Opštini Dragaš, Seljami Beljulji i nastavio.

„Do sada je uginulo od ove zarazne bolesti  124 grla stoke, ali je zahvaljijući brzoj inervenciji  Opštine, Vlade i nadležne Agencije za hranu i veretinu zaustavljena epidemija ove bolesti, koja je pretila da uništi gotovo čitav stočni fond u ovom kraju.

Na vrijeme je preduzeto niz preventivnih mjera, od vakcinacije stoke pa sve do ukopavanja uginulih životinja, koje je vršen  pod stogim nadzorom inspekciske službe Opštine Dragaš, kakao se ne bi širila zaraza.

Primenjujući niz preventivnih mjera ova bolest nije zahvatila sva sela u Opštini Dragaš. Sela kao što su: Buzec, Bučje, Brezna,  Rapča, Krstac, Orčuša, Vranuišta, Leštane Radeša, su sela u kojima nije bilo slučajeva zaraze. istina u ovim selima ima manji  broj stoke u odnosu na druga sela, ali   uredno i na vrijme urađena vakcinacija sprečila je pojavu ove bolesti u ovim selima. Osećamo se veoma ponosno i srećno što je dobrim djelom našom ativnošću zaustavljeno širenje ove bolesti u našoj Opštini“, istako je sanitarni inspektor Seljami Beljulji.

„Vakcinu je objezbedila Agencija za hranu i veterinu, a sve tgroškove ukopavanja uginulih životinja snosuila je Opština Dragaš. Mi smo uredno registrovali svaki slučaj uginulih zivotinja, kao i imena vlasnika i naše izvještaje poslali Ministarstvu poljoprivrede, koje će po odluci Vlade Kosova nadoknaditi štetu svakom vlasniku uginule krave ili govečeta, kazao je za naš portal Bajram Hodža, direktor Direktorijata za Poljoprivredu, šumarstvo i inspekciju u Opštini Dragaš, i nastavio.

I dalje pratimo situaciju na terenu, obilazimo sela i uvjek smo u pripravnosti. Tokom zadnjih nekoliko mjeseci sve inspekciske službe počev od sanitarne, komunalne, građevinske i veterinarske službe bile su na terenu i po 24 časa, i koristim ovu priliku da pohfalim njihov rad i njihovo angažovanje koje je bilo posle radnog vremena, kazao je direktor Bajram Hodža.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš