Gornji Krstac

Dragaš: Za samo mjesec dana u selima ispod Koritnika otkupljeno oko 8 tona šumskih jagoda

Sakupljanjem i prodajom lekovitog bilja veliki broj porodica iz goranskih sela tokom sezone objezbeđuje sebi egzistenciju.

Uprkos činjenici da je Opština Dragaš bogata lekovitim biljem i šumskim plodovima, prirodna bogastva „Šar planine“ i „Koritnika“ ni do dana današnjeg nisu  na institucionalan način iskorićena. Sve se svodi na individualne aktivnosti pojedinih nakupaca koji sami određuju cjenu bez ikakve kontrole, a u većini slučajeva mještani su prinuđeni da prodaju teško skupljene plodove i ispod cjene.

Unazad tridesetak godina u selima opštine Dragaš sakupljaju se razne vrste lekovitog bilja, kao što su: pečurke, kleka, borovnica, zova, kantarion, kopriva, jagode,  i još druge vrste lekovitog bilja, i šumskih plodova.

Pre dve godine nakon požara na Koritniku bilo je u velikim količinama i retkih vrsta pečurki kao što je „ Smrčak“ koja je orkupljivan po cjeni od 6 eura, po kilogramu, dok  prava tržišna vrjednost ove vrste pečurke iznosi i preko 200 eura.

Od prije više od mjesec dana u selu Gornji Krstac, sela koje nalazi na padinama Koritnika, na samo nekoliko kilometara od albanske granice, vrši se otkup šumskih jagoda. Šumske jagode su jedna od četiri stotine do sada poznatih vrsta jagoda u svetu. Iako su njihovi plodovi znatno sitniji od plodova domaćih jagoda, šumske jagode sadrže veću koncentraciju i hranljivih i lekovitih materija. Zbog svog prelepog izgleda, mirisa i ukusa šumska jagoda spada u najomiljeije i najtraženije divlje vrste voća.

Otkup jagoda je počeo prošle godine i kako je za naš portal kazao Fehim Sali, mještanin Gornjeg Krstaca i jedan od otkupljivača, prošle godine prema njegovim rječima bilo  mnogo više jagoda, ali je otkup bio slabije organizon. Bilo je prilika kaže Fehim kada su mnogim sakupljivačima propadale jagode koje su cjelog dana skuplajle sa porodicom. Cjena za kilogram šumskih jagoda prošle godine je iznosila 4 eura, dok je je ove godine cjena znatno manja i kreće se između dva i tri eura.

„Vodeći se prošlogidišnim uskustvom, ja sam sam se ove godine angažovao kakao bi na  neki način pomognem ovim ljudima. Ja sam  prošle godine sa svojom porodicom sakupljao jagode, i znam kako je kad ceo dan skupljaš jagode i kad otkupljivač predveče ne dođe, a jagode propadnu. To je zaista veoma teško i demorališe berače.“ kaže Fehim i nastavlja.

„Ove godine sam se potrudio i našo sam firmu  iz Ferizaja koja je svaki dan dolazila da preuzima jagode koje bi ja tokm dana otkupio. Kao što i sami znate ukolio se ubrane jagode ne skladište odmah u hlednječe one propadaju a gubitci su veliki“.

Prema rječima ovog vrijednog čovjeka tokom dana se u selu Gornji Krstac otkupi od 100 do 300 kilograma šumskih jagoda.

Najveći broj berača koji je angažovan na ovom poslu su mještani goranskih sela u Albaniji. Velike sile su nažalost davne 1923. godine podjelile ovaj mali narod i devet goranskih sela je ostalo u Albaniji,  oni danas žive u veoma teškim ekonomskim uslovima.

Koritnikj je bogat endemskim vrstama lekovitog bilja i šumskim plodovima,  i od sakupljanja ljekovitog bilja, gljiva i šumskog voća može lijepo da se živi. Bilja u prirodi ima u izobilju tokom cijele godine, tako da posla uvijek ima i samo treba znati da li se uzima korjen, list ili cvijet i u kom godišnjem periodu. U opštini Dragaš  ima jako puno toga, ali nažalost nema otkupnih stanica i Opština mora ozbiljnije da se pozabavi ovim problemom, jer jedino na taj način može da smanji veliku nezaposlenost u ovoj Opštini i maksimalno se iskoristi prirodna bogatsva koje poseduje ova Opština.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš