Dragaš: UNDP/LDF poziva sve porodično orijentisane farmere i preduzetnike da apliciraju za projekte

Lokalni Fond za Razvoj (LDF) je nezavisna fondacija koja ima za cilj da pruži podršku, poboljša, ojača i stimuliše razvoj ruralnim i poljoprivrednim sektorima.

Dragaš: UNDP/LDF poziva sve porodično orijentisane farmere i preduzetnike da apliciraju za projekte

Glavna svrha InTerDev 2  projekta je da je da pruži podršku malim farmerima koji imaju  inicijativu koja je u skladu sa vodećim opštinskim strategijama za razvoj, posebn o sa onima   koje  su  u  skladu  sa  Opštinskim  Planom  za  Razvoj,  Urbanističkim  razvojnim  planom,  Nacionalnim poljoprivredni m I ruralnim razvojnim planom. Takodje,svrha grantova je i ohrabrivanje onih farmera koji nikada nisu aplicirali za bilo  koje vidove grant podrške a imaju potencijala i izvore da unaprede svoje životne uslove i  takav vid pomoći će prvenstveno biti usmeren ka njima.

U skladu sa tim beneficije od  grant usluga biće upotrebljene i kako bi se pružila podrška komšijama i članovima  porodice kroz njihovo uključivanje u različite sesije i obuke.Tokom perioda 2015 i 2016 , LDF je bio uključen u implementaciju projekta InTerDev 1. Glavni cilj InTerDev projekta  bio je pružanje podrške malim farmerima da poboljšaju svoje  društveno ekono mske izglede za zapošljavanje na održiv način sa posebnim naglaskom  na m ale farmere , manjinske zajednice ,  osobe sa specijalnim  potrebama i žene nosioce  domaćinstva.

Aplikacije se mogu predati svakog radnog dana od 8:30 do 16:00 u kancelariji UNDP-a u Dragašu. Krajni rok za predaju aplikacija je 14. april.

Aplikacije se mogu preuzeti klikom na dno teksta.

Uslovi apliciranja

Apliciranje I kriterijumi selektiranja

1. Cilj

Cilj projekta InTerDev 2 je podrška malim farmerima i porodičnim preduzećima iz Opština Dragaš, Štrpce i Vitina, te mogućnost napredka od obične poljoprivrede do stvaranja komercijalnih farmi koje će obezbediti bolje životne uslove kao i veće prihode.

Komože da aplicira?

Kandidati odnosno aplikanti moraju da žive, odnosno da obavljaju svoje poslove te da im organizacija bude u okviru Opstina Dragaš, Štrpce iVitina. Farmeri I NVO iz ostalih regiona nisu podobni za apliciranje.

  • Mali farmeri, (oni sa ograničenim posedom zemljišta/ manje od 2 hektarazemljišta)
  • U slučaju povećanja broja stoke poljoprivrednik mora imati najmanje  3 krave, odnosno minimum 10 komada sitne stoke. Maksimalno uvećanje krupne stoke (krava) ne može preći 10 grla dok broj sitne stoke (Ovce, Jagnjad, Koze) ne sme preći 50 komada.
  • Ovakvoj vrsti farmera omogućuje se takodje I mogućnost apliciranja za dodatne kombinovane aktivnosti (tipa: nabavka muzilica, renoviranje skladišnog prostora za mleko,poboljšanje infrastructure,itd)
  • Poljoprivrednici i mala preduzeća koja su povezana sa poljoprivredom Ii procesuiranjem hrane (isključujućidiversifikaciju)saciljem da se obezebedidodatniprihoddomaćinstvu .
  • Udruženjažena , udruženja poljoprivrednika, udruženja poljoprivrednih proizvodjača ( U ovakvim slučajevim audruženje može aplicirati u ime najmanje 5 farmera i mora dostaviti listu farmera koji su predvidjeni da imaju koristi od grantova) Udruženje može da aplicira za opremu, objekat ili potrebe prevoza i u takvim slučajevima odobrena sredstva se moraju koristiti ravnopravo prema svim članovima) Ova kategorija aplikanata ima za cilj jačanje saradnje, bolju organizaciju izmedj ufarmera, i podršku inicijative o kreiranju lanaca vrednosti i brendiranju različitih proizvoda.
  • Poljoprivrednici ili pojedinci koji su bili  korisnici (ne mogu aplicirati za aktivnost!) Grant Šeme Teritorijalnog Sporazuma o Zapošljavanju u opštinama Štrpce/Shterpce i Dragaš/Dragash.
  • Poljoprivrednici koji se bave pčelarstvom, oni koji imaju minimum 10 društva i maksimalno 30 društva , mogu aplicirati za novu opremu, infrastrukturu, , marketing i brendiranje proizvoda, a ne i za uvećanje broja društava i kolonija.

Sve porodično orijentisane farmere i preduzetnike pozivamo i ohrabrujemo da se prijave na poziv.

Zajedničke inicijative farmera su takodje dobrodošle u okviru ovog poziva.

2. Veličine grantova: Minimum i Maximum

Ukupan indikativni iznos dostupan u ovom pozivu za apliciranje je 100,000.00 EUR.

Minimalni iznos dodeljenih grantova biće u iznosu od 2,500.00 EUR  dok će maksimalan iznos grantova biti 15,000.00 EUR.

Maksimalni doprinosIn TerDev Projekta će biti 85% od ukupnog iznosa projekta. U skladu sa tim 15% je očekivano učešće od strane aplikanta i ono će biti investirano tokom prve faze implementacije. Finansijsko učešće aplikanta mora biti potvrdjeno originalnim računima, bankovnim transferima, i garancijskim sertifikatom u slučaju nove opreme. Ovo će biti uradjeno u prvoj fazi implementacije projekta što znači da finansijsko učešće aplikanta mora biti uloženo i dokazano u prvoj fazi implementacije projekta.  Provere će biti vršene od strane osoblja LDF-a i InTer Dev projektnog tima.

Grantovi će se fokusirati na sledeće projektne aktivnosti:

  • Projketi koji promovišu nove useve i novo proizvedene proizvode
  • Poboljšanje sistema za navodnjavanje i ostale tehnologije za postojeće voćnjake
  • Projekti koji promovišu unapredjenje lanacamlečnih proizvoda
  • Projekti za  kreiranje novih voćnjaka
  • Poboljšanje lanaca vrednosti ne drvenastih šumskih proizvoda sa posebnim osvrtom na bobice i male drug ešumske plodove.  
  • Projekti koji se fokusiraju na proizvodnju stočnog fonda (Krave ,koze, svinje, ali se ne ograničavaju na ove) praćeno poboljšanjem stabilnih i poljoprivrednih proizvodnih kapaciteta.
  • Projekti sa glavnom idejom kupovine poljoprivredne mehanizacije, opremu za procesuiranje hrane, i druge opreme što utiče samo na individualne korisnike neće biti preporučeno ukoliko se nema uticaj i ne odnosi se na brz povraćaj uloženih sredstava
  • Projekti koji se odnose na nabavku poljoprivrednih semena,djubriva i ostalih elemenata neće biti razmatran aukoliko nemaju veći uticaj i ne dokazuju brz povraćaj uloženih sredstava.
  • Projekti koji se odnose isključivo na kupovinu krava muzara, i druge stoke bez planiranih aktivnosti za unapredjenje stabilnih proizvodnih uslova farme.
  • Projekat koji se bavi van sezonskim gajenjem povrća.
  • Kultivisanje voća i povrća na otvorenom.

Selektirani aplikanti ima će obavezu finansijskog učešća od minimum 15% od ukupne vrednosti za koju apliciraju dok će UNDP/LDF obezbediti sredstva u vrednosti od 85% od vrednosti za koju aplikant aplicira.

U odredjenim slučajevima gde potencijalni aplikanti imaju poteškoća oko participacije projektni tim može predložiti 100% podršku nakon utvrdjivanja svih relevantnih činjenica. Takodje, aplikanti koji su imali podršku u predhodnim pozivima ne mogu aplicirati za iste projektne aktivnosti već samo za aktivnosti koje bi zaokružile ciklus.(npr. Iz proizvodnje u procesuiranje, sakupljanje /modernizacijafarme/brendiranje). Ova kategorija aplikanata moraće da ima finansijsku participaciju u iznosuod 40% dok će doprinosi UNDP/LDF iznositi 60% od ukupno odobrenog budžeta.

3. Prihvatljive aktivnostiza finanasiranje:

Sledeće vrste aktivnosti iz relevantnih sektora poljoprivrede mogu biti finansirane u okviru poziva za apliciranje,ali ne treba da se ograničavaju na:

  • Povećanje stada za male farmere (oni sa najmanje 3 krave muzare i sa najmalje 10 komada sitne stoke ).
  • Unapredjivanje i povećanje proizvodnje mleka i mesa povećanjems točnog fonda i kroz poboljšanje uslova (mali farmer sa najmanje 10 teladi I sa sitnom stokom);Postojeći mali proizvodni centri i mala preduzeća takodje mogu da apliciraju.
  • Nove male farme mesa ( teletina, živina, riba);
  • Poboljšanje postojećih uslova I kvaliteta mleka I higijenskih uslova za poljoprivrednike koji se bave preradom mleka ( najmanje od 3 kravamuzara).
  • Vansezonska proizvodnja povrća;
  • Proizvodnja pečurki i rad u plastenicima.
  • Unapredjenje proizvodnog lanca vrednosti od nedrvenih šumskih proizvoda sa posebnim osvrtom na bobičasto voće i ostalo šumsko voće (hladnjače, formiranje otkupnih stanica, itd)
  • Podrška novim proizvodjačima sitnog voća (jagode, maline, borovnice) sa kvalitetnim sadnicama sistemima za navodnjavanje, i ostalom potrebnom opremom (minimum 0,20 ha maksimum 1 ha)
  • Podrška za proširenje i ugradnju sistema za navodnjavanje za postojeće voćnjake koji se bave proizvodnjom sitnog voća. (minimum veličine 0.2 ha i maksimu mveličine 1 ha).

Planirane aktivnosti moraju biti odradjene najkasnije do 10 decembra 2017 .

4. Grant menadžment

Nakon završetka evaluacionog procesa, pre selektiranni  dobitnici grantova bićeo bavezani od strane LDF-a da dostave tri ponude od različitih proizvodjača za opremu ili ostala sredstva koja sun avedena u ranije dostavljenom predlog projektu.

LDF Fondacija će izvršiti proveru ponudi I uporediće ih sa realnom cenom na tržistu. Ukoliko su ponude dobijene od strane LDF Fondacije 20% jeftiije od 3 ponude koje je dostavio aplikant  – podnosilac neće imati pravo na bilo koje  dalje finansiranje odstrane LDF-a.

Na posletku,doćiće do potpisivanja pod ugovor aizmedju LDF-a i selektiranog dobitnika granta. U pod ugovoru će biti dogovoreni  i očekivani rezultati izmedju davaoca i dobitnika granta.

Finansijski doprinos podnosioca zahteva mora biti uložen u prvoj fazi implementacije projekta. To mora biti dokazano originalnim računima, bankovnim transferima,  koji su odradjeni prema dobavljačima,/ugovaračima,i davaocima garancije za opremu.

Doprinosi će biti preispitani od strane LDF-a sa podrškom UNDP Opstinških Projektnih Službenika u Opštinama: Štrpce,Dragaš, i Vitina. Finansijski doprinos podnosioca zahteva mora biti realizovan u periodu od 60 dana od dana potpisivanja ugovorasa LDF Fondacijom.

Ukoliko aplikant odnosno podnosilac zahteva ne ispuni obaveze o finansijskom učešću , LDF zadržava sva prava da preusmeri fondove u druge projekte.

LDF neće vršiti plaćanja unapred selektiranim korisnicima.Plaćanja će bitiizvršena u skladu i po principu naknadnog plaćanja. U odredjenim situacijama LDF  će podržati dobitnike granta direktnom nabavkom neophodnih sredstava i usluga koje se tiču projekta.  Ovo će se odnositi samo na selektirane korisnike koji se suočavaju sa finansijskim izazovima i poteškoćama da obezbede predvidjena ulaganja.

Sredstva će LDF korisnicima projekta biti preneti u delovima.  LDF Fondacija će vršiti inspekciju i nadzor koristeći tehničku podršku stranih eksperata koji će verifikovati da li su rezultati predvidjeni projektom dostignuti u skladu sa ugovorom i dogovorenim uslovima. Od ove procene će zavisiti dalji prenos ili obustava prenosa sredstava. Sa druge strane dobitnik granta će biti u obavezi  da dostavi sve račune o plaćanju i dokaze o plaćanjima kojasu u skladu sa zakonom na Kosovu.

Monitoring I nadgledanje biće odradjeno s vremena na vreme odstrane LDF predstavnika, UNDP tima I UNDP Opštinskog sluzbenika.

Liknovi za preuzimanje aplikacije:

  1. Smernice i upustva za aplikante, LDF InTerDev 2
  2. Aplikacioni Kriterijumi SRB
  3. Annex A Aplikacioni Formular SRB.doc
  4. Annex B Budget SRB
  5. Annex C Obrazac sa licnim podacima, LDF InTerDev 2

Izvor: (Redakcija)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš