Dragaš: Situacija teška ali pod kontrolom, potvrđrno na sastanku Kriznog štaba

Danas je gradonačelnik opštine Dragaš, Šaban Šabani održao redovan sastanak Kriznog štaba za vanredne situacije, na kojem je raspravljana aktuelna situacija nastala pojavom pandemije koronavirusa, kao i pripremama za početku nove školske godine.

Dragaš: Situacija teška ali pod kontrolom, potvrđrno na  sastanku Kriznog štaba

U svom uvodnom izlaganju gradonačelnik Šaban Šabani  se najpre  zahvalio svim članovima kriznog štaba na maksimalnim naporima u suzbijanju pandemije, a nakon toga je  obavijestio prisutne o situaciji u Opštini Dragaš, kao i mjerama koje preduzimaju nadležne institucije kako bi se zaustavilo širenje koronavirusa.
Direktor Direktorijata zdravstva, Behar Brenoli je govoreći o situaciju u institucijama zdravstva koje su u fokusu pružanja pomoći oboljelima od koronavirusa naglasio da su preduzete sve preventivne mjere koje se odnose na zaštiti oboljelih kao i da su u Domu zdravlja u Dragašu, kao i familijarnim centrima po selima objezbeđene posebne prostorije za preventivno zbrinjavanje zaraženih od kovida 19. On se zahvalio svim donatorima koji pomažu zdravstvene institucije, a posebnu zahvalnost je iskazao  predstavnicima Kancelarije za zajednice koji su preko kompanije Renelula Tahiti objezbedili tri koncentratora za kiseonik za institucija zdravstva u Dragašu.
Direktor Centra porodične medicine u Dragašu, Ramadan Jašari je  detaljno obavijestio  članove kriznog štaba o broju inficiranih za protekli period. On je istako da je situacija veoma teška ali je pod kontrolom. Pozvao je sve na oprez i poštivanje propisanih mjera. Opština Dragaš naglasio je Ramadan Jašari od početka pandemije ima ukupno 100 inficiranih koronavirusom, od toga 13 njih je izgubilo bitku s virusom, 63 je izrečeno i 24 je  aktivnih slučaja.
Koordinator za prava zajednice i integraciju Uzair Hamza je naglasio da je većina aktivnosti Kancelarije u posljednje vrijeme usmjerena ka lobiranju kod međunarodnih predstavnika i ambasada za dobavljanje medicinke opreme kojim će se poboljšati i pružanje usluga u zdravstvenim institucijama opštine Dragaš.
U posljednjih nekoliko dana imali smo nekoliko kontakta s međunarodnim predstavnicima preje svega mislim na Ambasadu Velike Britanije na Kosovu kao i misiju UNMIK-a od koji smo zatražili medicinsku opremu za naše institucije. Naravno naši zahtjevi su bili koordinirani sa Dirketorijatom zdravstva naglasio je Uzair Hazma.
Predsjednik islamske zajednice Ajhan Bećiri se najpre zahvalio svim vjernicima koji obavljaju namaze u džamijama i koji se striktno pridržavaju propisanih mjera i preporuka. On je takođe naglasio da je Džemaet kosovskih Bošnjaka iz Ciriha preko udružena „HD  Berićet“ iz Dragaša, ogranak Gora, donirao zaštitna sredstva i dezinfekciji materijal, kao i određena  financijska sredstva i ljekove za ugrožene porodice. Pomo će  biti uručena preko udruženja „ HD Berićt“ ogranak Gora. Mi ćemo podliti deznfekcioni materijal i zaštitne maske u džamijama a pomoći ćemo i porodice koje su teškog materijalnog stanja u novcu i lekovima, istako je predsjednik islamske zajednice u Dragašu Ajhan Bećiri.
Direktor obrazovanja Vloran Cenaj je detaljo obavijestio članove kriznog štaba o svih neophodnim mjerama koje ova institucija poduzima kakao bi nastava u školama bila organizirana na najbolji mogući način i kakao be deca bila sigurna i zaštićena od virusa.

Izvor: (Redakcija gorapress.net)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš