Dragaš: Prezentiran pravilnik o saradnji Opštine sa selima naseljima i gradskim četvrtima

Danas je sali SO Dragaš, u organizaciji OSCE-a, održana prezentacija pravilnika o saradnji Opštine sa selima naseljima i gradskim četvrtima.

Pravilnik je urađen u skadu sa Zakonom o lokalnoj samoupravi, a usvojen je od strane SO Dragaš, u skladu sa preporukama Ministarstva administracije i lokalne samouprave, marta mjeseca 2017. godine.

O pravilniku su govorili predsedavajući SO Dragaš, Betim Merdiju i predstavnik OSCE-a Bilal Sejrani, dok je gradonačelnik Opštine Dragaš, Šaban Šabani  prezentirao prisutnim predsjednicima sela usvojeni pravilnik, a nakon toga je otvorena diskusija o usvojenom pravilniku.

Današnji  javni sastanak ima za cilj promovisanje učešća pod - opštinskih struktura u procesima donošenja odluka na loklanom nivou, u Opštini Dragaš, naglasio je predstavnik OSCE-a Bilal Sejrani.

Dok je predsjedavajući SO Dragaš, Betim Merdiju je govoreći o usvojenom pravilniku istako  potrebu  lokalne vlasti za boljom kordinacijom sa selima, i naglasio da  da politika nema mjesta u primjeni ovog pravilnika.

Predstavljajući pravilnik gradonačelnik Opštine, Šaban Šabani je istako da je prje svega cilj da ovaj pravilnik zaživi u praksi. Ovim pravilnikom ne osporavamo sadašnja rukovodstva u selima već potvrđujemo njihove odbore, a tamo gdje ih nema nastojaćemo da iz izaberemo.

Pravilnikom je predviđeno da odbori ne predstavljaju nikakav politički subjek već da djeluju apolitički. Mještani koji su predstavnici određenih političkih partija ili nosioci javnih funkcija moći če neomatano da budu u odborima, stim što tamo neće prdstavljati svoje političke subjekte več interesee sela, pojasnio je gradonačelnik Opštine Šaba Šabani, i nastavio.

Mislim da ćemo primjenjujući ovaj pravilnik u praksi pomoći odborima u selima da imaju više mogućnosti da predlažu svoje potrebe i prioritete  i da se na jedan mnogo transparentniji način realizuju svi ti projekti. Kao što ste čuli od predhodnih izlagača ovaj pravilnik je jedan period bio na zvaničnoj web stranici naše Opštine, a i održana je i javna rasprava na kojoj su građani mogli dati svoje primjedbe pre nego je usvojen, istako je gradonačelnik Opštine Šaban Šabani.

Nakon prezentacije otvorena je debata na kojoj su predstavnici sela mogli da postavljaju određena pitanja i daju sugestije u vezi sa detaljima primjene u praksi ovog pravilnika.

Izvor: (Redakcija gorapress.net)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš