Dragaš: Predstavnici sela u Gori prezentirali probleme s kojima se suočavaju u svojim selima

U okviru projekta “ LEGA” Lokalna efikasna samouprava, juče je ( srijeda, 28.08.2019) opštinska Kancelarija za zajednice i povratak u Dragašu, uz podršku USAID-a, organizovala dva sastanka.

--

Ove debate i su bili nastavak aktivnosti u okviru projekta “Lokalana efikasna samouprava” koji ima za cilj jačanje kapaciteta opštinske kancelarije za zajednice i povratak u cilju pružanja boljih usluga pripadnicima manjinske zajednice koji žive u Opštini Dragaš.

Prvi debata u okviru ovog projekta  održana  je aprila mjeseca, dok je druda debata održana juče u hotelu “ Meka”

Prvi deo jučerašnje debate održan je sa predstavnicima sela i predstavnicima nevladinog sektora, a nakon toga održana je debata sa predstavnicima izvršne i zakonodavne vlasti u SO Dragaš.

Na debati je bilo prilike da svi predstavnici sela iznesu svoje probleme s kojima se suočavaju.

Kao glavni problemi koji su identifikovani I istaknuti u većini sela bili su:

Loše planiranje i upravljanje infrastrukturnim projektima, uzurpacija društvene svojine u selima, nedostatak parking prostora, nekontrolisano bacanje smeća, neracionalno korišćenje pijaće vode kao i nedostak vode u mnogim selima,

Takođe du pokrenuta i veoma važna pitanja, koja su značajna za zajednicu. Bilo je riječi o infrastrukturnim potrebama te načina planiranja infrastrukture po selima.

Predstavnici sela su upoznati sa novim administrativnim upustvom koji do detalja precizira način izbora predstavnika sela kao i broj mjesnih odbora, koji će biti plaćenio od strane Opštine. Ovaj novi podzakonski akt u vezi organizacije sela i naselja biće na razmatranje u skupštini, a na bazi njega SO Dragaš, će donjti novi pravilnik. Na debati su pokrenuta pitanja o brojnim zauzećima društvene imovine koja je naročito izražena u selima, Zlipotok i Kukaljanje, te zloupotreba od strane pojedinih predstavnika sela koji prodaju mještanima seoske placeve, što je protivzakonito jer je sva seoska imovina pod ingirenciom i vlasništvom Opštine, i regulisana je "Zakonom o davanju nepokretnosti u opštinama" Svi ovi problem prezentirani su direktorima Direktorijata i predstavnicima zakonodavne vlasti.

Direktori direktorijata i izabrani presdtavnici diskutovali su o svim iznetim problemima i istakli da će učiniti sve kakao bi se ovi problemi prevazišli.

Izvor: (Redakcija Gorapress.net)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš