Dragaš: Poziv mladima da pristupe Bezbednosnim snagama Kosova

Danas je zamjenik ministra odbrane, Adnan Redžeplar zajedno sa svojim saradnicima posjetio Opštinu Dragaš i tom prilikom održao sastanak s gradonačelnikom Opštine Dragaš, Šabanom Šabanijem i njegovim saradnicima.

Dragaš: Poziv mladima da pristupe Bezbednosnim snagama Kosova

Sastanku su ispred Ministarstva odbrane Kosova prisustvovali; Zamjenik ministra odbrane Adnan Redžeplar, Lejla Loci- Behluli, šefica Kancelarije za pitanja zajednica  pri  Ministarstvu Odbrane Kosova, Jelena Nikolić predstavnica NALT-a u Ministarstvu odbrane Kosova, i major Muharem Aslani, oficir  za pitanja zajednice, te asistentkinja  zamjenika ministra Aldijana Arifi.
Pored gradonačelnika Opštine, Šabana Šabanija, sastanku su ispred Opštine Dragaš prisustvovali: Zamjenik gradonačelnika Opštine, Selami Saiti, potpredsjednik Opštine za zajednice Šerif Aga, i šef Kancelarije za zajednice i povratak, Uzair Hamza.
Predsjednik Opštine je na samom početku sastanka ukratko upoznao goste sa situacijom u Opštini Dragaš i naglasio da je jedan mali broj mladih iz Opolja uključen u Bezbednosne snage Kosova, ali da nažalost nemo još nijednog iz Gore koji se školuje na nekoj vojnoj akademiji u zemljama s kojima Kosovo ima ugovor o školovanju mladih kadeta.
Potpredsjednik za zajednice, Šerif Aga je naglasio ja je veoma važno da se ova kampanja medijski proprati, te da je potrebno nekoliko mjeseci ranije  početi s kampanjom prije početka upisa na vojnim akademijama. Smatram da je neophodno da se u narednom periodu posveti mnogo veća pažnja na informisanju  mladih, uslovima školovana i prednostima koje pruža školovanje na nekim od akademijama u inostranstvu. Takođe je  potrebno držati predavanja i po školama institucijama kakao bi mladima na najbolji način približili Bezbednosne snage  Kosova.
Govoreći o situaciji u Opštini Dragaš zamjenik ministra odbrane Adna Redžeplar je naglasio da je jako bitno da se mladi iz dragaške opštine uključe u Bezbednosne snage Kosova.Vojska Kosova po svom sastavu je multietnička vojska, i ovo je izuzetno dobra prilika za mlade iz manjinske zajednice da se školuju u zemljama u regionu na najboljim vojnim akademijama, jer  nakon  završetka  školovanja imaju objezbeđen posao s dobrom platom u svojoj državi.
Što prje shvatimo  da su ovo naše Beznedonosne snage  brže i lakše će se pojedinci  integrisati u kosovsko društvo. Ja ću danas sve preporuke i prijedloge koje sam čuo od vas, a prje svega od šefa Kancelarije za zajednice I povratak,  s kojom naše Ministarstvo preko naše Kancelarije za zajednice ima dugogodišnju saradnju prenijeti  ministru kako bi se ovo što je danas rečeno sprovelo u djelo, naglasio je Adna Redžeplar.

Predstavnici Ministarstva odbrane obavijestili su gradonačelnika Opštine Dragaš Šabana Šabanija o konkursu za školovanje mladih kadeta na vojnim akademijama u Turskoj, Makedoniji I Hrvatskoj,koji će služiti kao aktivni oficiri u Bezbednosnim snagama Kosova.
Predstavnici ministarstva su pozvali mlade iz dragaške Opštine da se priključe Bezbednosnim snagama  Kosova i naglasili da je veoma važno da u vojsku Kosova budu uključeni i pripadnici manjinske zajednice koje žive u Opštini Dragaš. Svi koji su zainteresovani da se školuju na vojnim akademijama u Turskoj , Makedoniji ili Hrvatskoj mogu da preko sajta Ministarstva Odbrane Kosova preuzmu on line aplikaciju. Posjetite sajt klikom OVDJE da bi ste preuzeli aplikaciju. Kliknite OVDE da bi ste pogledali konkurs. Takođe se možete prijaviti i u  Opštinsku Kancelariju za zajednice I povratak u Dragašu,( Kancelarija br.19)
Konkurs za studiranje na vojnim akademijama u Turskoj, Makedoniji I Hrvatskoj je otvoren od 31. 05,2021 do 11. 06, 2021, godine.Za više detalja posjetite sajt ministarstva Odbrane Kosova.
Govoreći o uključivanju manjninaja u vojsku Kosova, šef  Opštinske Kancelarije za zajednice I povratak Uzair Hamza, kazao je  da je veoma važno medijsko prisustvo, kakao na državnom tako i na lokalnom nivou, te da vojska Kosova nije dovoljno zastupljena u manjinskim medijima.
- Mi  smatramo da i to ima velikog uticaja na uključivanje manjina u vojsku Kosova. Takođe jedan od problema o kojem često govorimo je i taj što po sadašnjoj strukturi organizovanja vojska Kosova nema kasarne na teritoriji naše Opštine Dragaš, premda je to i nelogično, obzirom da je Opština Dragaš pogranično područje. Svakako daljina Dragaša od regionalnih centara gdje su kasarne je takođe važan element što iz naše Opštine nama uključenih u vojsku Kosova.
Mi smatramo da vojska mora biti uvijek uz narod, te da je neophodno da u narednim mjesecima kada počne masovna imunizacija na Kosovu vojska pomogne stanovništvu naročito u selima u kojima nemamo ambulante. tako je veoma važno aktivno uključivanje vojske Kosova u realizaciji nekih kapitalnih projekata. To je  veoma je značajno za rušenje svih barijera i stereotipa ako postoje kod pojedinaca.
Predstavnici Ministarstva su se na kraju sastanka zahvalili na dugogodišnjoj saradnji koju imaju sa Opštinom Dragaš a naročito dugogodišnju saradnju  Opštinskom Kancelarijom za zajednice i povratak kao i na svim sugestijama i prijedlozima, te istakli da će u narednom periodu povećati svoje prisustvo kakao u lokalnim medijama tako i u saradnji kroz razne projekte.

 

Izvor: (Redakcija gorapress.net)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš