Sa mnogo grešaka i primedbi

Dragaš: Počela realizacija projekta, postavljanja tabli sa nazivima ulice

Na osnovu Zakona o sistemu adresa, kao i odluke SO Dragaš, od 2015. godine, ovih dana je počela realizacija projekta postavljanja tabli sa nazivima ulice u svim selima i naseljima Opštine Dragaš.

Projekat imenovanja ulica započet je još prije dve godine i opštinski službenici su obilazili sva naselja i  od predstavnika sela kao mještana   dobijali predloge za imenovanje  ulica, koje u većini slučajeva  nose nazive mahala ili sokaka koji je se i koriste u selu.

Naravno postoje i zakonske obaveze kojih se trebalo pridržavati prilikom određivanja ulica, kao recimo minimalan broj kuća koji iznosi 10, da bi se mogla imenovati ulica i još neke druge kriterijume.

Bean Hadžiasan direktor direktoriaata  za Urbanizam Katastar i geodeziju kazao je za naš portal da je projekat finasiran od strane Evropske kancelarije na Kosovu, a realizacija je povjerena  Agencija za katastar Kosova.  

Agencija za katastar je angažovala i Opštine u kojima se realizuje ovaj pilot projekat, koji će kasnije biti proširen na sva naselja na Kosovu.

Opština Dragaš je među deset Opština na Kosovu koja je deo ovog  pilot projekta, kazao je Bean i natavio. Ukoliko se sve ovo završi u predviđenom roku,  Evropska kancelarija će finasirati i postavljanje brojeva na kućama.

Znamo da ima mnogo grešaka ali je mnogo lakše ispravljati greške nakon kompletne realizacije projekta, nego biti van projekta. A kao što znamo ovaj projekat je jako skup i Opština nema u ovom trenutku sredstva da sama realizuje projekat.

Obzirom da mi težimo Evropi ne zamislivo je da u naseljima nemaju adrese i brojevi na kućama. Znamo danas da svi koriste dži-pi-es sistem za navigaciju, tako da je i naša obaveza da budemo deo tog sistema.

SO Dragaš je 2015. godine usvojila izvještaj komisije koja je radila na imenovanju ulica i trgova i taj izvještaj je poslat sa svim izmjenama i primedbama Katastarskoj agenciji.

Nažalost kao što se može videti te primedbe su djelimično usvojene. Kao što vidite ovih dana se postavljaju stubovi na kojima će stajati imena ulica, i ovom prilikom želim da zamolim građane da ne skidaju stubove, jer smo imali dosta primedbi od strane firme „Viva pres“ koja realizuje ovaj projekat.

Oni su nam se žalili da u mnogim naseljima fale stubovi, ili su oboreni. Molim građane da to nerade jer je to za dobrobit svih nas, kazao je Bean Hadžiasan.

Realizacija ovog projekta je započela još prije dve godine, i ja i moja kancelarija bili smo deo opštinskog tima koji je radio u Gorskom djelu Opštine Dragaš, kazao je za naš portal Mehmed Hamza Šef opštinske Kancelarije za zajednice i povratak, nastavio.

Moram da naglasim da kada smo započeli sa radom već je postojao šablon od strane Katastarske agencije Kosova, i nije mi jasno kako su to oni radili, ali je činjenica da je ta prva verzija bila puna grešaka i nelogičnosti.

Mi smo strplivo obilazili sela i po nekoliko dana smno radili u svakom selu, te smo u saradnji sa predstavnicima sela i mještanima izradili precizne skice sa nazivima ulica i trgova, kopije tih skica imamao u kancelariji. Kolege koji su radili u Opolju takođe su uradili svoj poso i to je prošle godine usvojila i SO Dragaš.

Danas kada se to treba realizovati na terenu po onome što se može videti izgleda da nijednu primedbu koju smo mi predložili nije usvojena od strane Katastarske agencije, niti je povećan broj ulica kakao je zahtevala situacija na terenu i kakao je bilo normalno i logično.

Tako da očekujemo i nezadovoljstvo građana po ovom pitanju. Imamo ulice koje se prostiru bez prekida od jednog do drugo sela kao recimo od jedne do drure Rapče ili od Donjeg do Gornjeg Krstaca tako da je i nemoguće recimo naći osobu po adresi.

Postoji takođe veliki broj grešaka u samim nazivima ili fali jedno slovo ili je pogrešno upisn naziv ulice. Mislim da je firma koja je realizovala ovaj projekat imala obavezi da se konsutuje sa komisijom i još jednom sve to proveri, a Katastarka Agencija je bila obavezna da prihvati sve primedbe, jer su mještani emotivno vezani za određene okake i žele da se upravo tako nazivaju.

Nije prirodneo da im neko iz kancelarije to menja a pritom da ne poznaje situaciju na tereneu. Ja ću naravno o ovome da obavestim Evropsku kancelaiju koja finasira ovaj projekar i tražiti da se u najskorije vrijeme sve greške isprave, odnosno da se projekat realizuje onako kakao je usvojen od strane SO Dragaš, kazao je između ostalog Mehmed Hamza, šef Opštineke kancelarije za zajednoce i povaratak.

Izvor: (Redakcija)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš