Dragaš: Održana debata na temu „ Ekološki tretman otpada“

U organizaciji nevladine organizacije „ Ambijeniti“ SHEA iz Dragaša, danas je u hotelu „ Meka“ u Dragašu odražana javna debata sa predstavnicima svih gorskih sela na temu“ Ekološki tretman otpada“.

Pored predstavnika sela na debati su učestvovali i predstavnici Opštine Dragaš, na čelu sa potpredsjednikom Opštine, Šerifom Agom, direktorom Direktorijata za obrazovanje, Vloranom  Cenajem kao i direktorom „Eko regiona“ Sali Shalom. Moderator debate je bio Uzair Hamza, urednik web portala gorapress i kordinator opštinske kancelarije za zajednice i povratak.

Direktor nevladine organizacije Reshat Rashiti je u uvodnom izlaganju upoznao prisutne sa projektom koji realizuje nevladina organizacija „ AMBIJENTI“ SHEA iz Dragaša i naglasio da je projekat podržan od strane evrposke kancelarije na Kosovu koju sprovodi Balkan Green Foundation i institut za razvojnu politiku. Potpredsjednik Opštine Šerif Aga istako je da je veoma važna podrška od predstavnika sela u aktivnostima koje sprovodi Opština kakao bi se očuvala čista i zdrava sredina. On je naglasio da je Opština Dragaš u zoni nacionalnog parka te su aktvnosti nevladinog sektora na očuvanje čiste i zdrave sredine jako važni za opštinu.

Nakon kratke prezentacije o ekološkom tretmanu otpada koju je priredio moderator debate, Uzair Hamza, Direktor „Eko regiona“ Sali Shala je govorio o aktivnostima i planovima koje ima „ Eko region“ te istako  brojne problme sa kojima se susreću u svom radu. On je apelovao na predstavnike sela da sva sela uđu u sistem sa ovom kompanijom koja bi odvozila smeće i naglasio da je trenutno osam sela iz Gore iz kojih se odvozi smeće. Što se tiče odvoženja smeća mnogo bolja situacija je u Opolju, naglasio je Shala. . Takođe je direktor naglasio da cjena od 4,5 eura koju plaćaju građani je cijena koja je određena od strane centralnih institucija u Prištini.

Predstavnici sela su govorli o velikim količinama smeća u selima naročito u letnjem periodu kada na odmor dolazi veliki broj građana iz dijaspore. Tražili su da se prema neodgovornim građanima koji bacaju smeće na javnim površinama sprovodi kaznena politika, te da predstavnici imaju mogućnost da pišu prijave prema takvim licima. Predstavnik sela Brod je govorio o velim količinama smeća koje se bacaju u dvje rijeke koje ptotiču kroz selo te zatražio od predstavnika opštine da se nađe riješenje da seoska kanalizacije ne ide u rijeku jer je to kakao je naglasio najveći izvor zaraze i svih bolesti izazavani virusima, naročito tokom letnjih mjeseci.

Na kraju debate direktor nevladine organizacije Rehat Rashiti se zahvalio svim učesnicima na debati, istako da će probleme adresirati u Skupštini opštine Dragaš i zatražiti na osnovu predloga građana da se izmjenji pravilnik mo menađiranju otpadom koji je usvojila SO Dragaš 2016. godine. Direktor je  naglasio da će ova organizacija nastaviti svoje aktivnosti po školama sa mladima kakao bi edukativno djelovala na mlade  i na taj način razvila svijest kog mladih da se odgovornije ophode prema svojoj sredini.

Izvor: (Redakcija gorapress.net)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš