Dragaš: Objelježen Međunarodni dan protiv nasilja nad ženama

Danas je u organizaciji Opštinskog mehanizma za zaštitu od nasilja u porodici, objelježen Međunarodni dan protiv nasilja nad ženama. Članovi Opštinskog mehanizma su postavili štand ispred Opštine i djelili brošure na dva jezika u kojima se pozivaju žene da ne trpe nasilje.

Ovo je ujedno i  globalna svetska kampanja "16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama" koja će trajati do 10. decemra kada se obeležava Međunarodni dan ljudskih prava. 

Kordinator mehanizma u Opštini Dragaš, Lindita Piraj, kazala je za naš portal da će u okviru obelježavanja dana protiv nasilja u pordoici organizovati niz aktivnosti na jačanju i ohrabrivanju žena da ne trpe nasilje. Jedan deo aktivnosti biće organizovan i u srednjoj i osnovnoj školi, gdje se nastava odvija na oba jezika, istakla je Lindita Piraj.

Džejrana Lokaj je članica Opštinskog tima i predstavnica NVO sektora. Ona kazala  je da je konačno došlo vrijeme da se i o ovom problemu javno progovori. Opština Dragaš je među rjetkim Opštinama koja u skladu sa zakonskim procedurama ima tim za sprečavanje nasilja. Ovaj tim je  sastavljen od predtsavnika svih struktura u Opštini,  uključujući Policiju i Sud.

Ganimeta Keljemendi zaštinik žrtava pri kanceariji tužilaštva u Prizrenu kazala  je da kao predstavica regionalne kancelarije  rade i na  slučajevima nasilja u porodici i u regonu Dragaša. Uvek kada imamo takve dojave mi dolazimo na terenu i razgovaramo sa žrtvama. Ja se bavim 15 godina ovim poslom ali nažalost broj žrtava je iz godine u godinu u porastu. Moja preporuka ženama je da ne ćute i da znaju da samo batine nisu nasilje, nego je nasilje i psihičko. Takođe želim da ih ohrabrim i da im poručim u da prijaljivanje nasilja i od stane drugih koji su u blizini koji imaju informacija  da neka žena trpi nasilje nije mješanje u porodične stvari, kazala je Ganimeta Kelmendi.

Zakon o zaštiti od nasilja u porodicipredviđa niz pravnih mera koje za cilj imaju pružanje zaštite žrtvama nasilja u porodici. U zakonu su definisani pojmovi kao što su nasilje u porodici i porodični odnosi i dato je objašnjenje koje vrste mera i naloga za zaštitu postoje kao i koji su postupci predviđeni za njihovo dobijanje.

Program protiv nasilja u porodici na Kosovu i Akcioni plan 2011-2014.bave se važnim pitanjima kao što su nedostatak saradnje između institucija koje razmatraju nasilje u porodici, slabo razvijeni kapaciteti glavnih aktera za rešavanje pitanja koja se odnose na nasilje u porodici, propusti u sistemu upućivanja i nepostojanje infrastrukture koja bi pružila podršku žrtvama. Kosovske institucije, predstavnici građanskog društva i međunarodne organizacije su davale svoj aktivan doprinos u stvaranju programa skoro godinu dana. Program obuhvata tri cilja:

- Uspostaviti efikasne i sveobuhvatne mehanizme za sprečavanje nasilja u porodici;

- Obezbediti efikasne mere zaštite za žrtve;

- Osigurati efikasne usluge za rehabilitaciju i integraciju žrtava i počinilaca nasilja u porodici.

Izvor: (Redakcija)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš