Dragaš: Manjinski odbornici do daljeg ne učestvuju u radu Komiteta za Zajednice

Članovi komiteta za zajednice iz redova manjina, juče su napustili sjednicu Komiteta, koja se redovno održava prije svakog zasedanja Skupštine.

Dragaš: Manjinski odbornici  do daljeg ne učestvuju u radu Komiteta za Zajednice

Na taj korak su se odlučili kako su istakli zbog kontinuiranog ne uvažavanja mišljenja, i preporuka koje  daje ovaj Komitet. Razloge o daljem ne učestvovanju u radu Komiteta izneo je Deir Jilmazi.

Komitet za Zajednice kao ključni mehanizam u zaštitu manjinskih zajednica preciziran je u Zakonu o Lokalnoj samoupravi, i zakon nalaže Skupštini da uvažava preporuke i odluke koje se tiču interesa manjina, a ujedno i obavezuje i nadležno ministarstvo za Adminisraciju i Lokalnu samopravu, kako je zakonom precizirano da ne potvrđuje odluke Skupštine koje nisu prošle Komitet, te da ih vraća na ponovno razmatranje.

U SO Dragaš ima osam odbornika i nije demokratski da se važne odluke od interesa za našu zajednicu donose bez nas.

Mi smo dobili mandat naroda i obavezni smo da se borimo svim demokratskim sredstvima kako bi zaštitili interese svoje zajednice. Kazali su obdornici SO Dragaš, iz redova manjina.

Mi smo predstavnici tri politička subjekta, ali kada je u pitanju interes zajednice ne razmišljamo kojem političkom subjektu pripadamo.

Ovakvi ne demokratski potezi većinske zajednice pokazuju da je zakonodavac napravio niz mana i propusta u zakonu koji je na neki način omogućava preglasavanje principom majorizacije, te iz tih razloga pozivamo vladu Kosova i međunarodne predstavnike koji su bili garant multietničnosti Kosova, sa jednakim pravima za sve njene građane da ubrzaju  proces decentralizacije, koji je jedini garant zaštite interesa manjina koji žive na Kosovu, istakli su Odbornici SO Dragaš iz manjinske zajednice.

Razloge napuštanja Komiteta za zajdnice koji je ujedno i stav svih  odbornika iz manjinske zajednice prenjela je na zasedanju SO Dragaš, odbornica,  Zinaida Elmazi. Njeno obraćanje prenosimo u cjelosti.

Poštovana gospodo!

Kao što ste mogli primjetiti danas jedan deo odbornika manjiske zajednice nije bio prisutan na Skupštini. Mi smo u međuvremenu i razgovarali sa gradonačelnikom Opštine, izneli svoje probleme, a juče smo i napistili sednicu Komiteta za zajednice.

Time smo želeli pokazati da zakonom zagarantovani  zaštitni mehanizmi koji štite interese zajednice ne funkcionišu. Zakonodavac nije predvideo da Komitet za zajednice  imaju pravo veta na određene odluke, koje su bitne i od interesa zajednicu, već su preporuke komiteta više savetodavne , koje se nažalost i ne spominju, a ne uzimaju u razmatranje.

Analizirajući situaciju unazad godinu, dana gotovo da nijednom nije uvaženo mišljenje Komiteta za zajednice. Ne želim da se pogrešno razumemo i da se protumači da je ovo zbog izgradnje spomenika.

Uprkos našem stavu mi nemamao, ponavljam ništa protiv izgradnje spomenika i ne želimo da takvi nesporazumi poremete dobre mađunacionalne odnose sa Opoljcima, s  kojima živimo vjekovima.

 Tražmo od nadležnih centralnih institucija da se ojačaju zaštitni mehanizmi, izvrše određene korekcije zakona, koji bi  osnovu Ustava trebali bit mnogo preciziji kada je u pitanju zaštita manjinja, naročito je to izraženo u zakonu o Lokalnoj samoupravi, koji ima niz manjkavosti na štetu manjinskih zajednica, ma u kojoj opštini oni živeli. Zakon umjesto da daje rješenja mi imamao problem.

Niti možemo imati zamjenika gradonačelnika, niti se naše odluka poštuje u Komitetu. Pa ako se odluke Komiteta ne uvažavaju, pitam vas zašto opšte postoje komiteti za zajednice i nije li gubljene vremena održavanje sastanke komiteta?

Mi našim negodovanjem želimo pomoći svima koji su u manjinji. I Albancima koji su u manjinji u srpskim sredinama i turcima i romima i svima. I ništa više ne tražimo od onoga što  nam i Ustav garantuje.

Nije dobro da se govori da su manjine zaštićene i da Kosovo  ima dobre zakone, a u stvari ti zakoni su samo mrtvo slovo na papiru. Takođe tražim od presedavajućeg skupštine više uvažavanja i konsultacije i kada se radi o dnevnom redu, kao i o svim važnim pitanjima.

Kosovo je naše koliko i vaše i mi želimo potpunu integraciju uz poštovanje naših prava. Sve dok se ne ojačaju zaštiti mehanizmi mi nećemo prisustvovati komitetu za zajednice.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš