Bolest gvrgave kože

Dragaš: Do sada uginulo 12 krava, inficirano više od 150

Bolest kvrgave kože goveda pojavila se i u selima dragaške opštine. Prema informacijama do kojih je došo web portal gorapress, do sada je u Opštini Dragaš registvrovano preko 150 goveda, inficiranih ovom bolešću, a 12 je uginulo.

 Dragaš: Do sada uginulo 12 krava, inficirano više od 150

Sanitarni inspektor, Selami Beluli kazao je za naš portal da su oni stalno na terenu, kao i da prate situaciju.

„Želim da poručim građanima kazao je Beljulji da ne kriju ukoliko imaju zaraženo goveče, nego da odmah prijave slučaj nadlžnim veterinarima, a vlada Kosova će svim stočarima nadoknaditi štetu ukoliko im ugine goveče“, kazao je sanitarni inspektor u Opštini Dragaš, Selami Beluli i nastavio.

„U našoj opštini ima tri veterinara koji su verifikovani od vlade, odnosno agencije za hranu i veterinu da prate ovu bolest. Mi smo obavestili sve stočare, poslali smo obaveštenja u selima, ali je problem što je jedan broj stočara  sa stokom u planinu, i oni neznaju, ni šta da rade i kakao da postupaju, kao i kakao da primjete simtone ove zarazne bolesti. Sve uginule životinje se ukopavaju pod našim nadzorom. Čekamo vakcine od vlade Kosova kakao bi izvšili preventivno vakcinisanje, i sprečili širenje ove zarazne bolesti kazao je Beluli.

.Bolest kvrgave kože goveda nije zarazna i ne prenosi se na ljude. To je virusno oboljenje koje karakterizira povišena temperatura, čvorići na koži i po sluznicama, uvećanje limfnih žlijezda, iscjedak iz nosa i oka. Bolest koju najčešće prenose komarci, muhe i krpelji je neizlječiva, mlijeko i meso nisu za upotrebu. Budući da lijeka nema, oboljele životinje se ubijaju i uklanjaju.

Jedan od stočara kazao je za naš portal   da uginuće stoke dolazi vrlo brzo poslije prvih simptoma. Mene su samo za tri dana uginule dvije krave.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš