Vakcinisanje počinje od petka

Dragaš: 34 krava do sada uginulo zbog bolesti kvrgave kože !

Zbog stočne bolesti kvrgave kože u Dragaškoj Opštini je do sada je uginulo 34 grla stoke.

"Bolest se proširila na većinu sela u  našoj Opštini. Prema informacijama koje imamao za sada nema obolelih u selima: Donja i Gornja  Rapča, Gornji i Donji Krstac, Brezno, Bučje, Belobrod, Mlike, Orćuša i Baćka. Istina da neka sela I nemaju mnog stoke, ili imaju po jednu  ili dve krave", kazao je za naš portal Selami Beljuli, sanitarni inspektor u Opštni Dragaš, i nastavio.

„Najveći broj uginuća  do sada jr zabjeležen u selima: Restelica Brod i Brodosavce. Mi radimo 24 časa, odazivamo se na svaki poziv, i održavamo kontakte sa veterinarima koji su zaduženi odstrane Agencije za veterinu i intervenišemo tamo gdje su slučajevi prijavljeni. Ja i komunalni inspector vršimo nadzor prilikom ukopavanja svakog uginulog gevečeta. Na početku je bilo dosta problema, vlasnici su pokušavali da sakruju obolelu stoku, međutim od kada se oglasilo u javnost Ministarsvo poljoprivrede sa informacijom u da će vlada nadoknaditi svakome kome ugine goveče, onda su ovakvi problemi i nestali, istako je sanitarni inspektor Seljami Belju.

Juče je održana sjednica  Parlamentarne komisije za poljoprivredu na kojoj je prisustvovala i poslanica iz redova Koalicije Vakat Duda Balje. Na sjednici je rečeno je da su vakcije za bolest kvrgave kože stigle i da vakcinacija goveda počinje od petka. Posebno je istaknuto da sva ona stoka koja je u procesu inkubacije bolesti, koja inače traje od 3-36 dana se neće vakcinisati, jer ta stoka može uginuti. Oni će na terenu u odnosu na stanje stoke koja se prati u tom momentu, odlučiti da li je ona u procesu inkubacije ili ne, na osnovu toga će se vršiti vakcinacija",kazala je poslanica Duda Balje.

Ona naglašava da je informacija koja je ranije plasirana da se meso i mlijeko od vakcinisanih goveda ne smije konzumirati nije tačna.

"Kako nas je izvjestio direktor agencije za ishranu to nije tako. Znači ova bolest kao takva nije bila opasna za zdravlje ljudi, tako ni meso ni mlijeko nisu opasni za konzumiranje.

Kako smo i ranije pisali bolest kvrgave kože je virusno oboljenje koje se ne može lečiti lekovima, I prema procjeni stručnjaka jedini vid zaštite  je suzbijanje insekata koji su prenosioci ove veoma opasne i zarazne bolesti.

Oni ističu da je ova godina   veoma pogodna za razvoj insekata koji su prenosioci bolesti nodularni dermatitis (bolest kvrgave kože) jer je do sada pala velika količina padavina, uz dovoljan broj toplih dana. Ovakvi klimatski uslovi (vlaga i visoka temperatura) su veoma povoljni za razvoj insekata.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš