Dekret o ZSO uslov za povratak Srba u kosovske institucije

Dvojica srpskih ministara u kosovskoj vladi Ljubomir Marić i Dalibor Jevtić poručili su da bi kosovska vlada trebalo da donese dekret o uspostavljanju Zajednice srpskih opština ukoliko se istinski želi povratak Srba u institucije.

Dekret o ZSO uslov za povratak Srba u kosovske institucije

Predstavnici Srba na Kosovu zamrzli su prošlog meseca do daljeg učešće u radu kosovske vlade i skupštine, zbog donošenja Zakona o "Trepči", ocenjujući to korakom u pravcu zaštite srpskih nacionalnih interesa i srpske imovine na Kosovu.

Ministar administracije i lokalne samouprave Ljubomir Marić izjavio je Tanjugu da je Srpska lista uvek insistirala na pravilnom sprovođenju sporazuma iz Brisela ali i na realizaciji koalicionog sporazuma.

"Ono što je nama važno i što ponavljamo kao mantru to je nastavak sprovođenja sporazuma o ZSO. Mi smo i u razgovorima sa predstavnicima međunarodne zajednice vrlo jasno istakli da je naša želja i očekivanje da u najskorije vreme Vlada Kosova stavi na dnevni red usvajanje odluke, odnosno dekreta o prinicipima za uspostavljanje ZSO", rekao je Marić.

Dakle, implementacija sporazuma iz avgusta 2015. godine, na taj način uspostavljanje ZSO i stvaranje okvira neophodnog u kosovskom sistemu za donošenje Statuta ZSO i njegovo usvajanje, dodao je Marić odgovarajući na pitanje šta je uslov za povratak predstavnika Srba u kosovske institucije.

I ministar za zajednice i povratak u Vladi Kosova Dalibor Jevtić izjavio je za Tanjug da povratku Srba u institucije treba da prethodi odluka kosovske vlade o uspostavljanju ZSO.

"Pozivanje Vlade Kosova i koalicionih partnera da se Srpska lista vrati u institucije treba da bude formalno i suštinski učinjeno tako što će tom pozivu prethoditi odluka da se na dnevni red sednice Vlade Kosova stavi dekret u skladu sa principima koji su potpisani u Briselu kada je reč o formiranju ZSO", rekao je Jevtić.

Jevtić je dodao da bi to ujedno bio i prvi važan korak ka implementaciji tog dela briselskog sporazuma kako bi kasnije moglo krenuti u rešavanje drugih problema koji postoje na terenu, a koji nisu na agendi briselskog dijaloga.

Jevtić je dodao da je zbog normalizacije života na Kosovu veoma važno da stavovi političkih predstavnika Srba budu uvaženi.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš