Zaboravljena restelička tragedija

Četiri godine od tragedije u Restelici

U četvrtak, 11. februara, 2016. godine, navršavaju se četiri godine od najveće prirodne katastrofe koja je u novijoj historiji zadesila Restelicu. Toga dana je pod naletom snježne lavine stradalo 10 članova porodice Reka. Tragediju je preživjela jedino petogodišnja djevojčica Amsera Reka.

Drama u Restelici kakao je i izveštavao tada tek osnovani web portal, gorapress, poslavši prvi vjest o nesreći, okončana je akcijom specijalne ekipe Kosovskih bezbedonosnih snaga, koji su neprekidno od momentra nesreće pretraživali, teren ne bi li pronašli i tjelo desete žrtve.

Prestanak snježnih padavina i nešto povoljniji vrjemenski uslovi, omogućiili su tada specijalnoj ekipi koja   je neprekidno od momentra nesreće radila na spašavanju nastradalih, da tek četvrtog dana od nesreće  pronađe, nažalost , bezživotno tjelo Resmina Reke, desetu žrtvu nesreće.

Ovim činom okončama je strašna drama u Restelici, kakvu Gora ne pamti. Drama koja će biti prepričavana s koljena na koljeno. Pripovjedaće se generacijama o hladnom subonjem februarskom jutru, kada je je Šarplanima iz svojih njedra ispustila strašnju lavinu, koja je noseći sve pres sobom, odnjela deset života.

Većina stradalih je tog jurta spavala, i nije ni slutila da je to vječni san iz kojeg će se probuditi tek na ahiretu. Allah  svemogući  je sačuvao samo malu Amseru, što je i potvrda  da je i život i smrt u njegovim rukama.

U vrijeme tragedije i neposredno nakon toga, Restelicu su posjetili mnogi predstavnci kosovskih institucija koji su obećavali pomoć postradalima. Međutim, sve se završilo na tome.

“Opština Dragaš je formirala komisiju koja je izvršila kompletnu analizu situacije na terenu, pripremila projekat obnove oštećenih i izgradnju porušenih kuća, kao i dodjelili smo parcele za izgradnju novih kuća. Opština je takođe uradila i projekat  kompletne zaštite ugroženog terena, kazao je gradonačelnik Opštine Saljim Jenuzi. Ostali deo posla su trebali odraditi centralne institucije. Nažalost do danas ništa nije urađeno na izgradnju novih kuća porodicama nastradalih u snežnoj lavini.

“Sa žaljenjem konstatujemo da i nakon perioda od četiri godine, nema konkretnih mjera žastite preostalog stanovnistva u naselju u kome se na današnji dan, prije četiri godine dogodila tragedija“, kazao je za naš portal Veljid Hadžisin, odbornik u SO Dragaš, i predsjednik komiteta za zajednice, i nastavio.

“Od gromko najavljivane pomoći za obnovu kuća srušenih od lavine, ostala su samo neispunjena obećanja i gorak ukus sjecanja na politizacije koje su sa svih strana uslijedile nakon tragedije.

Još je gore to, što se služba za održavanje lokalnih puteva nije udostojila da barem na danasnji dan očisti put koji vodi do tog naselja, a koji se ne čisti od snjega, te dodatno otežava kretanje stanovnika tog naselja prema centru sela, i lokalnoj ambulanti.”. zaključuje Odbornik u SO Dragaš i predsjednik Komiteta za zajednice, Velid Hadžisin.

„Svake godine u ovo vrijeme samo se prisjećamo na tragediji u Restelici i ništa više.Sva obećanja koja su data nijesu ispunjena, i osim što je novčano pomognata Amsera Reka, jedino preživjela u nesreći,i ništa više, kazala je odbornica Zinaida Elmazi i nastavila.“Da se nesreća kojem slucajem desila negdje na drugom mjestu ,vjerovatno bi bili svi na noge ,od Opštine pa do Vlade.U ovom slucaju nikom nista i idemo dalje. Pa se piatam ,dali je zaboravljena Restelicka tragedija?

Izgleda da je  ovdje zaborav  najtrajnija i  najprisutnija kategorija .Ljudi se ovde ne sjećaju šta su jeli juće ,a ne pričali i obećavali nekome nešto, kazala je izmešu ostalog odbornica u SO Dragaš Zinaida Elmazi.

Izvor: (Gorapress.net)

Vezani članci

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš