Caroline Ziadeh specijalni predstavnik UNMIK-a na Kosovu u radnoj posjeti Opštini Dragaš

U ponedjeljak je specijalna predstavnica misije UN-a na Kosovu, Caroline Ziadeh sa svojim saradnicima posjetila Opštinu Dragaš

Cilj ove posjete kao je istakla Caroline Ziadeh, je bio prije svega  upoznavanje sa svim problemima s kojima se suočava  ova multietnička Opština, s posebnim osvrtom na prava manjina.
Sastanku su pored gradonačelnika Opštine prisustvovali i zamjenik gradonačelnika za zajednice, Fejsal Halilović, i šef Kancelarija za zajednice i povratak Uzair Hamza.
Gradonačelnik Opštine Dragaš, Bedžet Đeljadini nakon iskazivanja dobrodošlice upoznao je šeficu misije o strukturi opštinske vlade, broju direktora Direktorijata iz manjinske zajednice ,  kao i učešća manjina  u Skupštini i obligacionim Odborima.
Gradonačelnik je zatražio od šefice misije  UNMIK-a da  podrži projekte  koje je uputila Opština koje se odnose na izgradnju stadiona i centralnog vodovoda za iz kojeg će se snabdijevati 16 sela pijaćom vodom,  kao i opštinski centar. Gradonačelnik je u svom izlaganju i iskazao zahvalnost na dosadašnjoj podršci u realizaciji mnogih projekata.
Govoreći o poziciji manjina zamjenik gradonačelnika Fejsal Halilović je kazao da je trenutno situacija u zajednici stabilna, te da od kako je za ovo kratko vrijeme na ovoj poziciji, nije imao prilike da se susretne sa nekim ozbiljnijim problemima. On se u svom izlaganju zahvalio UMNIK-u na dosadašnjoj podršci u ostvarivanju prava manjina.
Šef Opštinske Kancelarije za zajednice i povratak, Uzair Hamza govoreći o problemima i izazovima najpre iskakao problem velike migracije i nezaposlenosti. On je između ostalog  istakao da nepotpuna integrisanost jednog djela Goranske zajednice indirektno doprinosi permanentnoj migraciji, naročito u obrazovnom sistemu gdje djeca koja se školuju u  paralelnom sistemu nisu konkurentna na Kosovskom tržištu,
On je zatražio od šefice UNMIK-a da pomogne u integraciji jednog djela zajednice  koja nije potpuno integrisana  u svim sferama Kosovskog društva.
Šef Kancelarije je govorio i o nužnosti promjena zakona o lokalnoj samoupravi i zatražio da se u zakonu o lokalnoj samoupravi u opštinama koje nisu decentralizirane prvi zamjenik bira na izborima. Zatražio je da se poveća procenat zapošljavanja manjina u svim institucijama shodno procentu manjina u Opštini Dragaš, kao i da se omogući više smjerova za na fakultetima kako bi bili konkurentni na tržištu rada u svim institucijama. Šef kancelarije je također  govorio o bezbjednosti zajednice sa posebnim osvrtom na pogranična sela.
Govoreći o obrazovanju Uzair Hamza  je istakao  na nužnosti primjene pozitivne diskriminacije , kada je u pitanju potpuna primjena Zakona o osnovnom I srednjem obrazovanju, prilikom formiranja odjeljenja. Neophodno je objezditi administrativnu uredbu koja bi se primjenjivala prema manjinama gdje bi se omogućilo formiranje odjeljenja  po principu, jedan učenik jedan učitelj, kakao bi sva djeca u skladu s Ustavom mogla da se školuju na svom maternjem jeziku.
Ovaj model nije nikakva novina I on se primjenjuje u mnogim zemljama u regionu.
Kada je u pitanju povratak raseljenih Uzair Hamza je zatražio od šefice UNMIK da izvrši pritisak na Ministarstvo za zajednice i povratak, te da opština Dragaš bude deo projekta RRK 6, što bi omogućilo mnoge projekte u stabilizaciju zajednice, kao i izgradnju kuća svim potencijalnim povratnicima koji su prošli svu proceduru predviđenu administrativnom uredbom o raseljenim licima.
Nakon sastanka šefica misije UNMIK-a posjetila je obdanište koje je podržano donacijom od strane UNMIK-a  I tom prilikom razgovarala sa Linditom  Piraj Kozmaći o pravima žena u Opštini Dragaš.

 

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš