Brenoli: Poštujte preporuke nadležnih, zbog sebe i svojih najbližih

U opštini Dragaš od 15. juna registrovano je osam slučajeva koronavirusa, tim povodom razgovarali smo sa Beharom Brenolijem, direktorom direktorijata zdravstva i socijalnog staranja u opštini Dragaš.

Brenoli: Poštujte preporuke nadležnih, zbog sebe i svojih najbližih

RG: Kada je registrovan prvi slučaj koronavirusa u opštini Dragaš i šta je bilo preduzeto?

Brenoli: Virus se prvi put javio u opštini Dragaš 24. aprila, i to u dva slučaja i 27. aprila treći slučaj. Sva tri slučaja bila su iz opoljskog dijela opštine Dragaš. Nažalost, jedana osoba od ova tri slučaja je preselila, radi se o ženskoj osobi koja je išla na dijalizu i imala druge teške bolesti. Druga dva slučaja uspješno su izlječena. Testirano je 20 osoba iz naše opštine, većina njih bili su pacijenti podvrgnuti dijalizi. Svi su oni bili negativni.

RG: Na koji je način otkriven prvi slučaj u Gori i imate li saznanja gdje je inficiran?

Brenoli: Nakon pojave prvih slučajeva, dugo vremena nije bilo pozitivnih slučajeva u Dragašu, što je vjerovatno uticalo da se opustimo, sve do 15. juna kada je nakon testiranja pozitivan na test doktor koji je nekoliko dana ranije osjetio simptome i tražio da se testira kako bi se sprečilo širenje virusa ukoliko je pozitivan. Tačan izvor gdje je inficiran se ne zna. Na poslu je bio veoma odgovoran i poštovao je mjere i preporuke nadležnih organa, druga stvar, osoblje zaposleno u zdravstvu imalo je zaštitnu opremu tako da pacijenti koji su posjetili ovog ljekara nemaju razlog za brigu, ukoliko osjete neki simptom neka se jave na telefon 029-281-094, kako bi dobili potrebne upute.

RG: Koje ste mjere preduzeli nakon pojave prvog slučaja u Gori?

Brenoli: Preduzeli smo mjere koje su predviđene zakonom za ovakve situacije. Osoba je stavljena u izolaciju, kao i njegova porodica i osobe s kojima je zaražena osoba bila u kontaktu u zadnjem periodu. Većina kontakta bili su zdrvastveni radnici. Nakon testiranja kontakta, njih 8 je bilo pozitivno na korona virus, tri člana doktorove porodice i pet zdravstvena radnika. U međuvremenu dezinikovan je CPM u Kruševu, a kasnije i ambulanta u Globočici i Glavni centar porodične medicine u Dragašu. Tokom današnjeg dana i sutra očekujemo rezultate za još dva zdravstvena radnika.

RG: Ko je u samoizolaciji i kakvo je stanje zaraženih?

Brenoli: Osim pozitivnih osoba, odlukom sanitarnog inspektora na osnovu zakona, i njihove porodice su stavljene u samoizolaciju kao i osobe s kojima su imali kontakt. Sa svima sam u kontaktu svi su u stabilnom zdravstvenom stanju i niko trenutno nema potrebu za neki poseban medicinski tretman, znači svi su kod kuće. Trenutno imamo 15 zdravstvenih radnika u samoizolaciji, neke zdravstvene usluge su redukovane dok ne bude izvršena reorganizacija i dok se ne testiraju ostali kontakti koji će InshAllah izaći negativni. Očekujemo da budu testirani sljedeće nedjelje.

RG: Kruže razne priče, od toga da virus ne postoji, da je veštački lansiran i još mnogo drugih teorija, šta vi mislite o tome?

Brenoli: Tačno, kruže razne teorije ovdje u Gori ali u dijaspori. Meni nije namjera da nekoga ubjeđuem da li je u pravu ili nije. Ono što je sigurno je da virusa ima i da mi u opštini Dragaš od početka pandemije i prvog slučaja na Kosovu 13. marta do danas 20. juna, na osnovu testova urađenih u Nacionalnom institutu za javno zdravlje Kosova, imamo potvrđeno 12 pozitivna slučaja. Za sam virus ne bih da puno pričam, nisam kompetentan, pričam o tome što pouzdano znam i za šta sam nadležan.

RG: Šta poručujete građanima naše opštine?

Brenoli: Iako su pozitivne osobe za sada bez ili sa blagim simptomima, ne smijemo biti neodgovorni. Moramo poštovati mjere koje preporučuju nadležne institucije, da nosimo maske, držimo rastojanje, a o higijeni da i ne govorim jer nam i vjera i tradicija nalažu. Moramo biti odgovorni zbog osjetljivih osoba, ukoliko se oni zaraze imaće veće komplikacije. Poštujte preporuke nadležnih, zbog sebe i svojih najbližih.

RG: Dijaspora je jako zabrinuta, šta joj poručujete?

Brenoli: Kao prvo, našinci u dijaspori nemojte se brinuti, situacija ovjde je pod kontrolom, nema mjesta za paniku, ali moramo biti oprezni. Želja mi je i nadam se da ćete InshAllah moći doći ovog ljeta u Gori. Okupljanja su trenutno zabranjena, ali očekuje se ukidanje zabrana, nakon kojih ćemo praviti svadbe i sunete i bez straha posjećivati sela u Gori i okolini.

RG: Hvala vam puno za izdvojeno vrijeme.

Brenoli: Rado sam se odazvao na poziv posebno zbog ove situacije. Uvijek sam spreman da podjelim informacije i obavjestim stanovnike naše opštine o trenutnoj situaciji. Hvala i vama, selam svima u Gori i u dijaspori, sa nadom i željom da se što prije vidimo u Gori.

Izvor: (radiogora.org)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš