Vraništa: Protesni skupovi će biti nastavljeni

Branićemo svoju imovinu svim dozvoljenim sredstvima, poručeno sa skupa u Vraništi

Danas je u ataru sela Vranište na “ Mličkom mostu” održan protesni skup mještana sela Vranište, kome su se pridružili i mještani drugih goranskih sela. Skupu je prisutvovalo oko 200 građana.

Mjesni odbor sela Vranište je u subotu održao seoski sastanak na kome je doneta odluka da se zaustavi ilegalna gradnja hidrocentrala u njihovom ataru, kao i na njihovim privatnim imanjima. Nakon sastanka juče je održan prvi protesni skup na kojem su građani izrazili svoje nezadovoljstvo. A i danas su protesti nastavljeni, a trajaće sve dok  građevinska firma ne odustane od svoje namjere i ne povuče svoje građevinske mašine iz atara sela, kazali su mještani sela Vranište.

Skup je proteko u jednoj veoma mirnoj atmosferi, a seoski odbor na čelu sa predsjednikom sela Šukrijom Aslanijem obratio se medijama koji su došli da proprate ovaj skup.

Na početku svog izlaganja predsjednik sela, Šukrija Aslani je naglasio da ovaj skup nema stranačkih objelježja i da je ovo protest mještana sela Vranište i svih mještana Gore, koji nas podržavaju u odbrani svojih prava. I zato danas  nije pozvana nijedna politička partija, premda kako je on kazao imamo podršku od svih političkih subjekata u Gori. Danas nikoga nismo pozivali, ali smo odlučili da od sutra sve političke partije i njihove predstavnike obavestimo o svim događajima i zatražimo pomoć i podršku u odbrani svojih legitimnih prava, naglasio je Šukrija Aslani i nastavio. Mi smo na jučerašnjem seoskom sastanku donjeli jednoglasnu odluku,  da se ne dira rečno korito i da se ne diraju privatne parcele.

Prema nekim neznavičnim informacijama kazao je Šukrija ekspropriacija je doneta negde, 2012. godine, a mi ništa o tome  neznamo. Mi smatramo da su naša prava jednom ovakvom odlukom u ovom momentu ugrožena. Na pitanje novinara da li je Opština obaveštena o odluci sela, predsednik sela Šukrija  je kazao: Mi smo juče bili u policiji da prijavimo skup. I policija nije primila naš zahtjev, iz njihovih kako su rekli opravdanih razloga. Rešenja koja su doneta o ekspropriaciji ostavljena su u kafani. Privatna imovina je svetinja po svim konvencijama i ta firma je najpre morala da razgovara sa nama, kazao je predstavnik sela Vranište, Šukrija Aslani obraćajući se novinarima i nastavio.  

„SO Dragaš je donjela odluku o ekspropriaciji, a za to ona nije bila nadležna. Trenutno nikoga nismo kontaktirali, juče smo zvali predsjednika Opštine Salima Jenuzija, nije se odazvao na mom pozivu i ja sam mu poslao poruku u kojem sam ga obavjestio da smo protiv izgradnje hidrocentrale. Izvršena je ekspropriacija i u selu Mlike i Restelici, kako su to uradili, neznamo, tamo je nepristupačan teren, ali je kod nas  druga situacija, nama  uzimaju poljoprivrednu imovimu“, kazao je između ostalog predsjednik sela Aslani Šukrija. Redžep Kamberi, jedan od članova seoskog odbora kazao je da je ova rijeka  žila kucavica za ovo selo, i potvrdio da  ovaj skup nema stranačkih obeležja. “Ovo je skup mještana sela Vranište. Sve nas stranke podržavaju, ali iza ovog skupa stoji cela Gora, a ne neka politička partija. Mi smo na seoskom sastanku organizovali radne grupe, i imamo i  inžinjere, a i grupu za kontakte sa medijima“, kazao je Redžep Kamberi.

Nergan Selmani, takođe jedan od članova grupe za kontakt sa medijima kazao je da su mještani sela Vranište odlučni i da  će svim nenasilnim i dozvoljenim metodama sačuvati i rijeku i imovinu. Prvo prema nešem mišljenju ekspropriacija je urađena od nelegalnog organa, kazao je Selmani i nastavio,  jer je za ovakav tip eksprpriacija potrebna odluka Vlade Kosova, to ćemo reči i vlasniku koji nažalost danas nije tu. Mi smo hteli da ga danas pozovemo i sve ovo mu prezentujemo na jedan miran i civiliziran način. Postupak je sproveden bez upoznavanja i razgovaranja sa građanima, što je zakonska obaveza. Sporna odluka o eksprpriaciji nije dostavljena vlasnicima što je jedan od uslova, i na taj način im je uskraćeno pravo sudske zaštite u eventualnom sudskom sporu. Skupština Opštine Dragaš nije na adekvatan način utvrdila javni cilj, kazao je Mergan Seljmani i nastavio. Javni cilj je nešto suštinsko, koji se treba u pravilnom postpku utvrditi. I mi stojimo na tom stanovištu da nije javni cilj pravilno utvrđen. Smatramo da u ovom slučaju javni interes nije preovladao nad interesima sela Vranište. Ekspropriacija je urađena za inters firme. Dakle u ovom slučaju navodni društveni inters je utvrđen na štetu mještana sela Vranište.

Na skupu je bio prisutan i poslanik u skupštini Kosova Adem Hodža, on je kazao da je danas došo da podrži mještane sela Vranšte, te da će ovo pitanje pokrenuti i u Skupštini i u Vladi Kosova.

Deir Jilmazi, odbornik u SO Dragaš, kazao je da su manjinski odbornici prilikom donošenja odluke o ekspropriaciji preglasani principom majorizacije i podsetio da od maja mjeseca Komitet za zajednice ne funkcioniše, a Skupština donosi odluke bez učešća manjinske zajednice, Tako su uradili i za druge dve centrale koje trebaju biti izgrađene na Plavskoj reci, kazao je Deir Jelmazi.

Skup je okončan oko 14 časova, a nakon toga je ministar bez portfelja Rasim Demiri, zajedno sa zamjenikom ministra Usmenom Baldžijem posjetio selo Vraništa i tamo održali zajednički sastanak sa odborom sela Vraništa na kojem je prisustvovao i poslanik u Skupštini Kosova Adem Hodža, kao i zamjenik ministra pravde Nustret Hodža. Sastanku je prisustvovao i Kordinator za prava zajednice Uzair Hamza, Nuhija Tairoci, i Adnan Redžeplar, kao i Odbornik u SO Dragaš Dejir Jilmazi.

Sastanak je trajao gotovo dva sata a nakon toga Ministar Demiri i zamjenik ministra Usmen Baldži dali su izjavu za medije.

Ministar bez portfelja Rasim Demiri je kazao. Ja sam veoma kasno dobio poziv da dođem na ovaj skup. Sasluša sam sve probleme mještana i složili smo se da zajedno radimo kakao bi pomogli mještanima da se izbore za svoja prava. Kako sam čuo od njih nije bilo konsultacije sa mještanima odnosno javne debate što je jedan od glavnih uslova za početak ekspropriacije. Dogovorili smo se da mještani odmah započnu sa peticijom koja će obuhvatiti sve mještane Gore, kako bi u Vladi i Skupštini imali argumente da zaustavimo ovakve nelegalne aktivnosti, koje su na štetu Kosova i kosovskog društva, kazao je ministar bez portfelja Rasim Demiri.

Zamjenik ministra Usmen Baldži kazao je da je danas došo da pomogne mještanima sela Vranište, kako bi zaštitili svoje interese. Mi smo se danas dogovorili da od sutra kordiniramo svoje aktivnosti, kako na centralnom tako i na lokalnom nivou. Čuli smo da je doneta odluka bez javne debate koja je uslov broj jedan i nećemo dozvoliti da se krši zakon Kosova na štetu naših građana. Prema informacijama koje smo danas dobili na sastanku, postojala je u načelu odluka SO Dragaš o gradi centrala, ali nema saglasnosti za eksprpriaciju. I tada smo reagovali jednim saopštenjem kada smo u SO Dragaš bili preglasani što nije u skladu sa demokratskom procedurom naročito kada se o radi o interesima zajednice gde se i ekspoprijacija odnosi, kazao je između ostalog zamjenik ministra Usmen Baldži.

Izvor: (Redakcija)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš