Braća Muška: Mnogi bez dozvole snimaju naše pjesme

Poznati izvođači goranske narodnde muzike, braća Muška iz Restelice apeluju na svoje kolege iz Gore i Župe koji bez njihove dozvole simaju njihove pjesme i koriste tekstove čiji su oni autori, da to ne čine, jer će protiv svih neodgovornih pojedinaca biti prinuđeni da podnesu i krivične prijave, za snimanje plagijata i korišćenje tekstova bez njihove dozvole.

--

Naša porodica ima dugu tradiciju bavljenja muzikom. Naš djeda i otac svirali su duvaćke instrumente, a mi smo se profesionalno  počeli baviti muzikom 1989. godine.

Prvu pjesme je snimo naš brat Nailj Muška, 1975. godine, i to je bilo još u nekom amaterskom izdanju, na toj kaseti su bile stare poznate pjesme kao što su:  "Naplod sedi Rua dejka mlogo zabrotana" tekst Nailj i Hasan 1975. godine, i   u tom albumu je bilo dosta starih pjesama, kao što su” Trnalje majka i ćerka, Spaince se zaženilo, i još mnoge druge, kaže za gorapress,  Murat Muška  autor zbirke pjesama narodne muzike i Gore, pjevač i kompozitzor.

Danas je nažalost situacija znatno drugačija. Ne poštuju se osnovna pravila, nema kodeksa, nema etike. Mene kao zaljubljenika u goransku muziku strašno vređa kad neko krade nečiji trud i to prikazuje kao svoje. Mnogi pjevači, ako su pjevači,  kradu i uzimaju naše pjesme. Nama je drago kad se pjevaju naše pjesme, naročito kad to rade razni amaterski orkesti, ali je nedopustivo da neko snima naše pjesme čiji smo mi tekstopisci. Pjesme koje smo mi muzički obradili, i da te pjesme prikazuju kao svoje.

Mislim da je ovo prešlo svaku mjeru i ovim putem upućuje apel svim mojim koleama, muzičarima da se poštuju osnovni principi kao  i kodeks ponašanja ove profesije. Mi kao tekstopisci i izvađači goranske muzike želimo da goranska muzika sačuva svoju orginalnost i da se ne  zloupotrebljava  ono što je već neko napisao  i opevao.

 Mi se ne plašmio nikakve konkurencije, i želimo da ima još muzičkih grupa poput naše, koji će stvarati muriku, a ne baviti se plagijatima. Nadam se nakog ovog apela  da će svi oni  koji su to uradili bez naše dozvole skinuti sa interneta ono što su postavili kao svoje, jer mi nismo dali nikome nikakvu saglasnost da naše pjesme prikazuje kao svoje, u suprotnom kao što sam i napomenuo bićemo prinuđeni da se pozovemo na zakon koji štiti autorska prava. 

Upozoravamo sve kolege koji su bez naše dozvole snimali naše pjesme i to postavili na internetu da u  najkraćem roku skinu takav materijal sa interneta, zato što su bezpravno snimili  bez naše dozvole i nisu tražili saglasnost od nas kao autora  tekstova . Oni koji su tražili dozvolu i snimili naše tekstove ovo se na nih ne odnosi. Ovo je prijateljski apel. Ukoliko ignorišu bićemo prinđeni da pokrenemo postupak protiv takvih na sudu, kazali su braća Muška za gorapress.

Izvor: (Redakcija gorapress.net)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš