Albanija priznala Bošnjake kao nacionalnu manjinu, Gorani se i ne spominju

Vlada Albaniej usvojila je Predlog zakona o zaštiti nacionalnih manjina u kojem je navedeno da se nacionalnim manjinama u toj zemlji smatraju Grci, Makedonci, Vlasi, Romi, Egipćani, Crnogorci, Bošnjaci i Srbi.

Albanija priznala Bošnjake kao nacionalnu manjinu, Gorani se i ne spominju

Albanija prvi put donosi ovakav zakon, a njegovo donošenje usloivila je Evropska unija nastavkom pregovora za članstvo u toj organizaciji.

"Ovaj zakon reguliše ostvarivanje prava pripadnicima nacionalnih manjina u Albaniji, u skladu sa odredbama Ustava Albanije, Okvirne konvencije Saveta Evrope za zaštitu nacionalnih manjina ratifikovane 1999. godine i međunarodnih ugovora iz oblasti ljudskih prava", navodi se između ostalog u tekstu Predloga zakona.

Pripadnici manjina treba da poštuju pravnu državu, teritorijalnu celovitost i suverenitet Albanije.

Zakonom se garantuje predstavljanje i negovanje kultura nacionalnih manjina, etničkih, jezičkih i verskih karakteristika i tradicija, kao i prava u identifikaciji i obrazovanju.

U članu 3 zakona navodi se da su nacionalne manjine sada formalno priznate zakonom, na inicijativu Vlade i na predlog ministra unutrašnjih poslova, a na osnovu zahteva predstavnika manjina.

Londonskim mirom, kojim je izvršena podjela teritorija, potvrđena Bukureštanskim dogovorom 1913. godine, devet goranskih sela pripalo je Albaniji. Konačna podjela je uslijedila marta 1923. godine kada je definitivno uspostavljena granica između Albanije i Kraljevine SHS. Ovom podjelom najveći dio Gore pripao je Kraljevini Jugoslaviji (21 selo), a manji dio Albaniji (9 sela). Albaniji su pripala goranska naselja: Šišteec, Borje, Zapod, Pakiša, Orgosta, Crnjeljevo, Košarišta, Orešek i Očikle. Prema poslednjem popisu stanovništava u devet sela naseljena Goranima  živi oko 6 hiljada stanovnika, obizorm da jedan veći broj se nalazi u gradovima Albanije, tačna cifra Gorana u Albaniji prema nekim procenama iznosi oko 12 hiljada stanovnika.

Izvor: (N1, gorapress)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš