AKTUELNOST GORANSKE ZAJEDNICE (IZ NAŠEG UGLA)

Na adresu redakcie web portala gorapress.net, stiglo je saopoštenje za javnost koalicije „ ZAJENO“ uz molbu da to objavi naš portal.Redakcija gorapress u cjelosti objavljuje njihovo saopštenje naravno uz određenu novčanu nadoknadu, obzirom da je u toku predizborna kampanja

AKTUELNOST GORANSKE ZAJEDNICE (IZ NAŠEG UGLA)

Goranska zajednica, zahvaljujući Ustavnim odredbama , na svim Kosovskim parlamentarnim izborima, ako njeni politički subjekti na njima učestvuju, mora da ima jednog poslanika. I uvek ga je imala.

Međutim,u zadnja tri mandatna perioda kao da ga nije imala. Glas poslanika Goranske zajednice se nikad nije čuo u Parlamentu. Unazad tri mandatna perioda Goransku zajednicu predstavlja ista osoba (iz redova JGP-a). Način na koji je JGP i njen kandidat dobijao izbore do te mere je srozao slobodu i demokratičnost izbora u Gori, integritet i dostojanstvo građana – glasača, da je naša zajednica postala apolitična, bezvoljna da sudbinu uzme u svoje ruke, poltronizovana do poniženja i uplašena, čak, i od same najave izbora.

Naime, na svim dosadašnjim izborima kandidat JGP-a služio se zastrašivanjem, pretnjama i ucenama glasača po svim osnovama (gubitkom posla, položaja, socijalnih primanja i za mnogo štošta), bez obzira na to što su to prava građana za koja postoji zakonska zaštita. To su maniri vlastodršca koji se postavljaja iznad zakona.

Umesto da se građanima nude razvojni programi koji ljudima obezbeđuju egzistenciju i dostojan život , njima se na preteći način traže glasovi. Sa pojavom Koalicije “ZAJENO”na ovim izborima, prepoznaju se novi obrisi političkog delovanja i šansa za ukupnu dobrobit Goranske zajednice. Nazire se povratak samopouzdanja i dostojanstva kod građana. Nazire se povratak biračkog prava na slobodan izbor svojih predstavnika za sve strukture vlasti. Za preuzimanje sudbine u svoje ruke pripadnici Goranske zajednice treba dobro da razmisle i ocene rezultate njihovih dosadašnjih predstavnika. Da se osvrnu na to koliko su im izneverena očekivanja, koliko je propuštenih prilika za razvojene projekte namenjenih manjinskim zajednicama, kojih je bilo mnogo, (naročito u poljoprivredi, zanatstvu, turizmu…).

Propušteno je otišlo u nepovrat, a odobreni projekti su, uglavnom, zaobišli Goransku zajednicu. To je rezultat nezainteresovanosti i nesposobnosti naših predstavnika u strukturama vlasti , ili, pak, razlog zlouptreba, koje po prirodi stvari ne mogu da imaju razvojni efekat. Koalicija “ZAJENO“ ima formiran tim stručnih ljudi (i to ne samo iz njenih članova) koji su spremni da građanima nude razvojne projekte i otvaraju vrata nadležnih ministarstava i donatorskih organizacija u cilju traženja podrške za finansiranje individualnih projekata mele privrede privatnog sektora i individualnih poljoprivrednika.

Bez rezultata na ovom polju, bavljenje politikom je mrtvo slovo na papiru ili izvor lične koristi. U takvoj situaciji izlaznost na izbore rezultira sve većim i većim razočarenjem a zajednicu gura u nezainteresovanost i apatiju. U poslelednja tri mandatna perioda Goransku zajednicu pogađa takav scenario. Jedina smo manjinska zajednica na Kosovu koja nema kulturno-umetničke i sportske manifestacije, iako za to postoje budžetske podrške, i sa nivoa centralne i sa nivoa lokalne vlasti.

Namenjana sredstva za ove namene ostaju neiskorišćena, možda i povučena, ali su takve aktivnosti netransparentne, improvizovane, a sredstva možda i zloupotrebljena. Jedina smo manjinska zajednica na Kosovu koja ne razvija i obogaćuje saradnjeu sa Goranskom dijasporom. Jedina smo manjinska zajednica na Kosovu koja ne razvija dobrosusedsku institucionalnu saradnju sa komšijama kao većinskom zajednicom i sa drugim zajednicama na Kosovu u cilju obogaćivanja suživota. Zajednica smo koja ne uspostavlja identitetsku, kulturno-umetničku i sportsko - rekreativnu saradnju sa sunarodnicima (Gorancima) preko granice. Sve su to negativni rezultati nesposobnih i nezainteresovanih dosadašnjih predstavnika Goranske zajednice kao odraz njihovih ličnokorisnih ambicija.

Izvor: (Plaćen sadržaj)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš