Zloupotreba pri zapošljavanju prouzrokuje nepoverenje građana

“Zbog zloupotrebe prilikom imenovanja zvaničnika na rukovodećim položajima, sve je veće nepoverenje građana prema javnim institucijama”, rečeno je tokom konferencije “Jačanje dobrog upravljanja, transparentnosti i odgovornosti kosovskih institucija” koja je održana u Prištini.

Zloupotreba pri zapošljavanju prouzrokuje nepoverenje građana

Projekat je započela ambasada Velike Britanije sa ciljem da pomogne Vladi Kosova da na rukovodećim položajima imenuje najkompetentnije ljude i da se spreči nepotizam.

Premijer Kosova Ramush Haradinaj kaže da se Velika Britanije postavila kao odan prijatelj Kosovu u svim procesima, pa tako i tokom ovog projekta.

„Dobra vladavina je proces konsolidovanja jednog mesta, o ona treba biti sačinjena od naše savesti. Takođe je neophodno puno toga uraditi, ali ono što treba da cenimo jeste stručnost, nju smo kao poklon dobili i treba je ceniti, jedino tako možemo uzvratiti Velikoj Britaniji“, istakao je Haradinaj.

Predsednik Skupštine Kosova Kadri Veseli istakao je da situacija nije najbolja što se tiče imenovanja zvaničnika na rukovodećim položajima, jer poverenje građana nije na željenom nivou.

„Negde pre četiri godine, kada sam postao predsednik Skupštine razgovarao sam sa ambasadorom Velike Britanije da započnemo jednu ovakvu inicijativu, jer je bilo puno žalbi što se tiče imenovanja zvaničnika na rukovodećim položajima, da se odstrani ova zloupotreba. To je bio jedan od razloga zašto sam preuzeo ovu inicijativu“, istakao je Veseli.

Veseli je dodao, da kada se uzmu u obzir statistički podaci, sve je veće nepoverenje građana prema javnim institucijama, nezavisnim agencijama i javnim preduzećima.

Ambasador Velike Britanije u Prištini Rori O`Konel kaže da je prošle godine bio zadovoljan kako je projekat funkcionisao, ali da to ne može reći za ovu godinu.

„Rekao sam puno puta ranije da je uspeh ovog projekta, uspeh Kosova, neuspeh njega je takođe neuspeh Kosova. Projekt je doneo jednu novu metodologiju, ali od političara zavisi da li će se ova metodologija upotrebiti, jer mi kao ambasada i partner sprovođenja ne donosimo odluke, odluke donose zvaničnici kosovskih institucija. Nažaost i ove godine imamo imenovanja kandidata koji nisu zaslužili rukovodeće pozicije, direktor kosovske agencije za verifikaciju imovine je konkretan slučaj i njegovo imenovanje na vrhu agencije koja je nezavisna“, istakao je O`Konel.

Čarli Ajr ispred firme “BDO” iz Velike Britanije, koja je bila i partner u implementaciji ovog projekta, kaže da je želja bila da se dobije jedan objektivan izveštaj.

„Ono što je naša ekipa videla tokom ovog projekta je želja da proces bude transparentan, zasnovan na zaslugama i objektivan. Takođe smo imali neke izolovane slučajeve, pri kojima smo i mi naučili neke lekcije. Pri celom ovom procesu, naša uloga je bila jasna“, kazao je Ajr.

Visar Prebreza ispred BIRN-a je u ovom projektu vršio ulogu nadzornog organa i kaže da veliki broj institucija nije dozvoljavao nadzor konkursa.

„Do sada smo monitorisali 14 konkursa, gde je bio uključen i “BDO”. Veliki broj institucija nam nije dozvolilo da vršimo nadzor, takav je recimo konkurs za direktora i zamenika direktora Kosovske policije, konkurs za četiri pozicije u kabinetu predsednika Kosova, kao i konkurs za 14 odbora javnih preduzeća, nemoguće je bilo biti deo tih konkursa“, kazao je Prebreza.

Ovaj projekat je potpisan od strane ambasade Velike Britanije, Skupštine i Vlade Kosova i opštine Priština i Peć. Projekat je započet 2016. godine, a planirano je da bude završen do marta 2020. godine.

Izvor: (Radiokim.net)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš