Vlada usvojila plan za realizaciju nove školske godine, izdvojeno devet miliona evra

Vlada Kosova odobrila je danas plan za realizaciju i početak nove školske godine, kojim je izdvojeno devet miliona evra za Ministarstvo prosvete, prenosi Koha.

Vlada usvojila plan za realizaciju nove školske godine, izdvojeno devet miliona evra

Ovim planom predviđeno je i održavanje onlajn nastave i nastave u školama, kako to preporučuje Nacionalni institut za javno zdravlje Kosova.

Sredstva su dodeljena iz programa ekonomskog oporavka.

Kako javlja Radio Slobodna Evropa početak nove školske 2020/2021. godine na predlog Ministarstva obrazovanja i nauke, odvijaće se  u tri faze usled pandemije koronavirusa.

U okviru prve faze od 1. septembra se u školske klupe vraćaju učenici nižih razreda, odnosno od predškolskog do trećeg, ali i oni koji trba da krenu u 6. i 10. razred.

Druga faza počinje 7. septembra, koja će obuhvatiti četvrti i peti razred, a u trećoj fazi od 10. septembra u školu se vraćaju učenici koji će pohađati kombinovanu nastavu, sedmi, osmi i deveti razred.

Kombinovana nastava predviđa da učenici dva dana budu u školi, dok će tri dana od kuće pratiti online nastavu.

Na Kosovu funkcioniše niže obrazovanje koje obuhvata predškolsko i učenike od prvog do šestog razreda, dok đaci od šestog do devetog razreda pohađaju više osnovno obrazovanje, a od desetog do dvanaestog je srednje obrazovanje.

A u srpskim sredinama na Kosovu nastava funkcioniše po planu i programu Ministarstva prosvete Republike Srbije, međutim obrazovne institucije su u vreme pandemije korona virusa u obavezi da usklade svoj rad sa odlukama Vlade Kosova.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš