Vlada odustala, obavljanje namaz povodom Kurban Bajrama neće biti zabranjeno

Dan nakon što je Vlada Kosova zabranila učešće građana u svim vjerskim obredima, članovi kabineta Hotija izrazili su sumnju da li će se mjera primijeniti u slučaju Kurban Bajramskog namaza u džamijama Islamske zajednice Kosova, u petak.

Vlada odustala, obavljanje namaz povodom Kurban Bajrama neće biti zabranjeno

U odluci koju je Vlada izglasala u utorak, tačka 16. kaže: “Zabranjeno je fizičko sudjelovanje građana u svim ceremonijama i vjerskim aktivnostima na cijelom području Republike Kosovo.”

Obavljanje namaza povodom Kurban Bajrama, u petak, spada u ovu kategoriju ceremonija koje su odlukom Vlade zabranjene. No, na pitanje o toj zabrani ministar zdravlja Armend Zemaj doveo je u pitanje provedbu odobrene mjere, izvještava KOHA.

“Mi niti zabranjujemo niti dozvoljavamo oprost bilo koji vjerski obred. Donijeli smo preporuke i odluke za održavanje zdravlja. Zabranili smo sve javne aktivnosti, čak i privatne. Samo da smanjite broj i iskorijenimo pandemiju. “IZK je odgovoran”, rekao je Zemaj.

Prije Zemaja, provedbu mjere nametnute vjerskim obredima dovela je u pitanje Islamska zajednica Kosova, koja je smatrala da mjera za zaustavljanje sudjelovanja „u svim vjerskim obredima i aktivnostima na čitavoj teritoriji Republike Kosovo“ se ne odnosi na obavljanje Kurban Bajramskog namaza u džamijama na Kosovu.

“Imate u ponedjeljak saopštenje, nema razlike od onoga što je rečeno u toj izjavi”, izjavio je sekretar IZK-a Ahmet Sadriu, koji je rekao i da u nedavnim odlukama Vlade nije precizirano da je zabranjeno obavljanje Kurban Bajramskog namaza.

IZK je u ponedjeljak odlučila dozvoliti obavljanje Kurban Bajramskog namaza s nekim ograničenjima, poput sudjelovanja više od 50 ljudi u ceremoniji, da poštuju daljinu i nose masku.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš