Večeras nastupa Lejletu-l-Bedr, dan kada se dogodila prva bitka u historiji islama

Muslimana je u toj istorijskoj bitci bilo 314, a njihovih neprijatelja, idolopoklonika je bilo 1.300. Iako brojčano slabiji, muslimani su, predvođeni Muhammedom a.s. vojno porazili neprijatelje.

Večeras nastupa Lejletu-l-Bedr, dan kada se dogodila prva bitka u historiji islama

Muslimani na Kosovu i svetu večeras obeležavaju Lejletul- Bedr, noć bitke na Bedru, koja je bila najznačajnija bitka u istorijii islama i muslimana, bitka u kojoj je malobrojna grupa porazila mnogobrojnu.

Bitka na Bedru dogodila se 17. ramazana 2. godine po hidžri, ili 17. marta 624. godine.

Muslimana je u toj istorijskoj bitci bilo 314, a njihovih neprijatelja, idolopoklonika je bilo 1.300. Iako brojčano slabiji, muslimani su, predvođeni Muhammedom a.s. vojno porazili neprijatelje.

O toj pojedi se u Kur'anu kaže „Koliko je malih grupa pobedilo velike grupe s Allahovom dozvolom. A Allah je sa strpljivima.”

Zato je bitka na Bedru inspiracija muslimanima i potvrda da brojčani odnos snaga nije presudan, već iskrena vera i to je znak da je snaga u jedinstvu muslimana.

U znak sećanja na bedranske borce u džamijama se uči Bedrija i poimenično se prozivaju svi borci Bedra, i hazreti Osman, koji je bio spriječen teškom bolešću svoje žene, Poslanikove kćeri, da učestvuje u bici.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš